You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
63
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (93677h)
[Nie do końca poradnik, ale narazie nie wiemy zbyt dużo o wyspie Dawnport. Wrzucony do "propozycji" gdyż nie jest związany z Rookgaardem.]

1. Przedmioty

Spoiler:
U NPC można sprzedać
,
co nasuwa wniosek, że można je zdobyć gdzieś na wyspie, jednak może to być taka sama sprawa jak z brass armorem na Rookgaardzie.

1.1 Hełmy

Dark Helmet, 6 arm, 46oz, leci z Cyclops
Legion Helmet, 4 arm, 31oz, nagroda z Legion Helmet Quest [Dawnport]

Viking helmet, 4 arm, 39oz, leci z Brittle Skeleton.

Brass Helmet, 3 arm, 27oz, leci z Minotaur Bruiser, Minotaur Poacher.
Studded Helmet, 2 arm, 24,5oz, do kupienia u NPC.
Chain Helmet, 2 armo, 42oz, do kupienia u NPC.

Leather Helmet, 1 arm, 22oz, do kupienia u NPC.

1.2 Zbroje

Scale Armor, 9 arm, 105oz, leci z Ghoula.
Brass Armor, 8 arm, 80oz, leci z Minotaur Guarda.
Chain Armor, 6 arm, 100oz, leci z Minotaur Bruiser.
Studded Armor, 5 arm, 71oz, leci z Minotaur Poacher.
Leather Armor, 4 arm, 60oz, leci z goblinów.
Doublet, 2arm, 25oz, do kupienia u NPC.
Jacket, 1 arm, 24oz, do kupienia u NPC.
Coat, 1arm, 27oz, zaczynamy z nim grę.

1.3 Nogawice

Studded Legs, 2 arm, 26oz, leci z orc warriora
Leather Legs, 1 arm, 18oz, zaczynamy z nimi grę, lecą z goblinów (chyba)

1.4 Buty

Leather Boots, 1 arm, 9oz, zaczynamy z nimi grę. Jedyne buty na wyspie.

1.5 Tarcze

Battle Shield, 23 def, 62oz, leci z Cyclopsa.
Plate Shield, 17 Def, 65oz, leci z Minotaur Bruiser, Crazed Dwarf.
Brass Shield, 16 Def, 60oz, leci z Brittle Skeleton.
Studded Shield, 15 Def, 58oz, do kupienia u NPC.
Wooden Shield, 14 Def, 40oz, dostajemy ją po przejściu przez bramę Knighta, także do kupienia u NPC.
Spellbook of the Novice (używa innego wyglądu, którego grafiki jeszcze nie znalazłem w internecie), 8 def, ?? oz, dostajemy ją po przejściu przez bramę Sorcerera lub Druida, pokazuje znane nam czary.

1.6 Pierścienie

Club Ring, działa 30 minut, zwiększa Club Fighting o 4.
Life Ring, działa 20 minut, leczy 1 hp co 3s, leczy 4 many co 3s, 0.8oz, leci z Ghoula.

1.7 Amulety

Wolf Tooth Chain, 3.3oz, wypada z Juvenile Cyclops

1.8 Miecze

Longsword, 17 atk, 14 def, 42oz, leci z Dawnfly.
Sword, 14 atk, 12+1 def, 35oz, leci z Brittle Skeleton.
Sabre, 12 atk, 10+1 Def, 25oz, leci z orków, do kupienia u NPC.
Short Sword, 11 atk, 11 def, 35oz, leci z goblinów.
Rapier, 10 atk, 8+1 def, 15oz, nie wiem jak go zdobyć, widziałem na ziemi.
Dagger, 8 atk, 6 def, 9.5oz, dostajemy go po przejściu przez bramę Knighta.

1.9 Topory

Double Axe (2h), 35 atk, 12 def, 70oz, wymaga poziom 25, leci z Minotaur Guarda
Halberd (2h), 35 atk, 14 def, 90oz, wymaga poziom 25, leci z Cyclopsa
Battle Axe (2h), 25 atk, 10 def, tylko dla Knighta, 50oz, leci z Orc Berserkera
Hatchet, 15 atk, 8 def, 35oz, leci z Brittle Skeleton.
Axe, 12 atk, 6 def, 40oz, leci z goblinów.
Hand Axe, 10 atk, 5 def, 18oz, leci z goblinów, można go kupić u NPC.
Sickle, 5 atk, 4 def, 10.5oz, do kupienia u NPC.

1.10 Obuchy

Swampling Branch, 17 atk, ?? def, ??oz, dropi z Woodlinga. Widziałem przelotnie, nie zapamiętałem defa i oz.
Mace, 16 atk, 11 def, 38oz, leci z Brittle Skeleton i Minotaur Bruiser.
Bone Club, 12 atk, 8 def, 39oz, leci z goblinów.
Scythe, [2 handed], 8 atk, 3 def, 30oz, do kupienia u NPC, ale nie wiem po co - nie widziałem ani jednej kratki zboża.

1.11 Broń dystansowa

Crossbow, Range 5, 40oz. Do kupienia u NPC za 500gp.
Piercing Bolt, 33 atk, 0.8oz, lecą z Minotaur Poacher.
Bolt, 30 atk, 0.8oz, lecą z Minotaur Bruiser, Minotaur Poacher, można je także kupić u NPC.
Bow, Range 6, 31oz. Dostajemy po przejściu przez bramę Paladynów.
Simple Arrow, ?? atk, 0.6oz, dostajemy 100 po przejściu przez bramę Paladynów, można je także tworzyć czarem Conjure Simple Arrow, lecą z Dawnfly.
Poison Arrow, 22 atk, zatruwa, 0.8oz, można je stworzyć czarem Conjure Poison Arrow.
Spear, 25 atk, 20oz, można ją kupić u NPC, leci z Trolli.
Small Stone, 5 atk, 3.6oz, lecą z goblinów.

1.12 Broń magiczna

Wand of Decay, ~30 obrażeń od śmierci , zużywa 5 many co atak, Range 3, wymagany poziom 19, tylko dla Sorcererów, 23oz, do kupienia u NPC.
Necrotic Rod, ~30 obrażeń od śmierci , zużywa 5 many co atak, Range 3, wymagany poziom 19, tylko dla Druidów, 23oz, do kupienia u NPC.
Wand of Dragonbreath, ~19 obrażeń od ognia, zużywa 3 many co atak, Range 3, wymagany poziom 13, Tylko dla Sorcererów, 23oz, do kupienia u NPC.
Moonlight Rod, ~19 obrażeń od lodu , zużywa 3 many co atak, Range 3, wymagany poziom 13, Tylko dla Druidów, 19.5oz, do kupienia u NPC.
Wand of Vortex, ~13 obrażeń od energii , zużywa 2 many co atak, Range 3, wymagany poziom 7, Tylko dla Sorcererów, 19oz, do kupienia u NPC.
Snakebite Rod, ~13 obrażeń od ziemi , zużywa 2 many co atak, Range 3, wymagany poziom 7, Tylko dla Druidów, 19oz, do kupienia u NPC.

[brak zdjęcia]
Scorcher, ~5 obrażeń od ognia, zużywa 1 many co atak, ?? Range, bez wymaganego poziomu, Tylko dla sorcererów, ??oz, dostajemy po przejściu przez bramę Sorcerera.

[brak zdjęcia]
Chiller, ~5 obrażeń od lodu , zużywa 1 many co atak, ?? Range, bez wymaganego poziomu, Tylko dla druidów, ??oz, dostajemy po przejściu przez bramę Druida.

1.13 Runy

Cure Poison Rune, wymagany poziom 15, wymagany mlvl 0, leczy truciznę, 2.1oz, do kupienia u NPC.
Destroy Field Rune, wymagany poziom 17, wymagany mlvl 3, niszczy energy, fire lub poison fielda, 0.7oz, do kupienia u NPC, może być stworzona przez Sorcerera, Druida i Paladyna.
Energy Field Rune, wymagany poziom 18, wymagany mlvl 3, tworzy pole energii, 0.7oz, do kupienia u NPC, może być stworzona przez Sorcerera lub Druida.
Fire Field Rune, wymagany poziom 15, wymagany mlvl 1, tworzy pole ognia, 0.7oz, do kupienia u NPC, może być stworzona przez Sorcerera lub Druida.
Intense Healing Rune, wymagany poziom 15, wymagany mlvl 1, 2.1oz, leczy cel (mocniej niż exura, skaluje się od mlvl), do kupienia u NPC, może być stworzona przez Druida.
Poison Field Rune, wymagany poziom 14, wymagany mlvl 0, 0.7oz, tworzy pole trucizny, do kupienia u NPC, może być stworzona przez Sorcerera i Druida.
Light Magic Missile, wymagany poziom 15, wymagany mlvl 0, 0.21oz, rzucenie czaru tworzy 10 run, które po użyciu zadają obrażenia od energii , do kupienia u NPC, może być stworzona przez Sorcererów i Druidów.

2. Achievementy

1. Potion Addict [4 pkt] wymaga wypicia 100.000 potionów.

2. Waverider [2 pkt] wymaga przepłynięcia 100.000 kratek wody. Na południu wyspy znajduje się plaża i woda zdatna do pływania.

3. Bluebarian [2 pkt] wymaga użycia krzaczka jagód 500 razy. Parę krzaków znajduje się przy bramie Paladynów na spawnie Woodlingów, ale kilka z nich można znaleźć rozrzucone po całej wyspie.

4. Natural Born Cowboy [1 pkt] wymaga kupienia mounta na tibia.com

5. Here, Fishy Fishy [1 pkt] wymaga złowienia 1000 ryb. Wędkę można kupić u npc, tak samo jak i robaki. Dodatkowo robaki można znaleźć w ciałach niektórych potworów.

6. The Undertaker [2 pkt] wymaga otworzenia 500 dziur łopatą. Dziury są porozrzucane po całej wyspie jak i pod nią.

7. Nothing can stop me [1 pkt] wymaga ścięcia maczetą 100 Jungle Grass.
Spoiler:
Na wyspie można zdobyć Scythe ale jeszcze nie widziałem ani jednej kratki zboża. Tak samo nie widziałem ani jednej kratki śniegu. Na ten moment maksymalna liczba punktów osiągnięć dla postaci tylko w Dawnporcie to 14.

3. Questy

Zadania zleca nam Mr. Morris na pierwszym piętrze budynku. Po porozmawianiu z nim może nas poprosić byśmy przynieśli mi parę rzeczy ("fetch") albo zabili parę potworów ("kill")

3.1 Fetch

1. Amulet

Mr. Morris prosi nas byśmy przynieśli mu amulet po jego dawnym koledze, który wyruszył eksplorować wyspę bez mikstur, liny czy łopaty. Nagrodą za to zadanie będzie 50 sztuk złota.
Spoiler:
amulet znajdziemy kopiąc łopatą na plaży na południu wyspy
2. Książka

Mr. Morris prosi nas byśmy przynieśli mu książkę którą ukradły trolle. Nagroda jest 50gp.
Spoiler:
3. Zioła

Mr. Morris prosi nas, byśmy przynieśli mu zioła które rosną tylko na szarym piasku. Nagrodą jest 50gp.
Spoiler:
Krzak rośnie koło jaskini minotaurów na północy.

3.2 Kill

1. Goblin slayer

Mr. Morris prosi nas byśmy zabili 20 Muglex Clan Footman. Nagroda nieznana.

2. Plus Minos a few

Mr. Morris prosi nas byśmy zabili 20 Minotaur Bruiser. Nagroda nieznana.

3. A toll on Trolls

Mr. Morris prosi nas byśmy zabili 20 Mountain Troll. Nagrodą jest 50gp.

3.3 Reszta

1. Old Nasty

Goblin Weblin chce byśmy przynieśli mu rybę, którą można złowić w jego jaskini. Nagrodą jest klucz 0010.
Wymagana jest wędka i robaki.

4. Bossy

Do tej kategorii zaliczamy potwory występujące w jednej sztuce i mocniejsze niż ich koledzy.

4.1 Ghoul

Hp: 100, Exp: 85, Ciekawy loot: Scale Armor (rzadko) , Life Ring (bardzo rzadko), Brown Piece of Cloth (rzadko), Występowanie: Jaskinie szkieletów na poziomie -2

4.2 Juvenile Cyclops

Hp: 260, Exp: 130, Ciekawy loot: Cyclops Toe

Zbiór będzie updatowany gdy zbierzemy więcej informacji.
Do you like the post?

Trathos

Trathos (User) (2 threads, 475 posts) posted 11 years ago (93672h)
Jungle grass widziałem chyba na północnym-wschodzie, jedną kratkę tam gdzie śmigają te niby pelikany i te drzewa. Z jaszczurki wiem że wypadają Healt potiony. Na resztę musimy poczekać jak pojawi się info na wiki albo sami wylocic :D Zrób jeszcze info na temat Questów i nagrody za nie :D
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (93670h)
Dodam dzisiaj więcej informacji jak logne na test serwer, rzeczy od npc updatuje etc.

Trathos - dodałem questy, a ta roślina co wygląda jak jungle grass jest związana z jednym z nich :<
Do you like the post?

Aurox

Aurox (User) (15 threads, 766 posts) posted 11 years ago (93668h)
Ten dawnport dopiero wyjdzie, tak?
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (93668h)
tak, ale można go zwiedzać narazie na Test Serwerze.

edit: zbieramy też informacje o potworach, jak będziecie znali HP, expa, looty jakieś to piszcie.
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 11 years ago (93664h)
ee ten to dodam od siebie że z ghula leci też knife.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (93663h)
https://www.tibia-wiki.net/wiki/Ghoul

Tu nic o tym nie ma, poszukam na innych wiki

edit:

https://tibia.wikia.com/wiki/Ghoul

też nic nie mówi o knifie
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 11 years ago (93663h)
Kiedyś na pewno spadał, może wycofali, nie wiem.
Do you like the post?

Trathos

Trathos (User) (2 threads, 475 posts) posted 11 years ago (93662h)
Raczej wycofali bo pamiętam jak spadał jeszcze pół roku temu.

https://tibia.pl/monster/Ghoul
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (93661h)
Knife spadał z Ghoula - potwierdzam. A co do tematu... Rookgaard upada ; x.
Do you like the post?

PrincessWoona

PrincessWoona (User) (22 threads, 490 posts) posted 11 years ago (93656h)
Z tymi ghoulami, różdżkami i runami to przesadzili ;x. Banda durni. Nie przyciągną nowych graczy, bo kolejne pokolenie wychowane jest na 3D i szejderach. Co więcej flaszowy klient jest praktycznie nie do zniesienia, a mało kto poświęcałby się żeby ściągnąć stand-alone'a po obejrzeniu galerii screenshotów. Mogliby robić coś na boku innego i zostawić gre w spokoju, robiąc jakieś pomniejsze updaty (no błagam RGQ to porażka).
Do you like the post?

Kubica

Kubica (User) (4 threads, 51 posts) posted 11 years ago (93656h)
W końcu można stamtąd na Rooka itemy brać? Czytałem że nie na t.com, a tu z kolei ktoś pisał że mu zostały (albo mi się wydawało) :)
Do you like the post?

Stanislaw

Stanislaw (User) (14 threads, 250 posts) posted 11 years ago (93655h)
dalo sie to robic ale naprawili
Do you like the post?

Zoxks

Zoxks (User) (14 threads, 288 posts) posted 11 years ago (93646h)
Wycofali tibia.wikia.com nie kłamie -lady najpier sprawdzaj na amerykanskiej wersji
Do you like the post?

Trathos

Trathos (User) (2 threads, 475 posts) posted 11 years ago (93637h)
17:40 Loot of a ghoul: 5 gold coins, a rotten piece of cloth

Możesz aktualizację zrobić, Ghoul raczej respi się rzadko :)
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 64 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.