You are currently browsing the fansite in: English.
Replies
7
Language
PL
Status
Open
Pinned
No
Stiwi Łonder(User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (98159h)
Powracam do was po solidnym odpoczynku z z "Bezludną Wyspą". Z masy różnych pomysł na artykuł postanowiłem wybrać i skomentować ten, który narobił największego zamieszania. Poświęcona mu część jest dość niezwykła, ze względu na mały jubileusz. Właśnie prezentuję wam okrągłe, dziesiąte i zarazem ostatnie wydanie. Takie okazje należy uczcić. Odpaliłem już fajerwerki. Poczęstujcie się tortem i zapraszam na kolejną ucztę, tym razem tekstową.
W ciągu ostatnich dni tematem numer jeden wśród graczy jest wprowadzenie Dawnportu i związana z tym możliwość przenoszenia itemów na Rookgaard. Mówi o tym niemalże całe środowisko, dlatego też i ja postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze. Uprzedzam jednak, że mam do przekazania trochę przemyśleń w nieco szerszym zakresie. Kyron przygotował już recenzję powstałej wyspy i nie byłoby sensu odgrzewać kotleta drugi raz. Z resztą artykuły poświęcone są Rookowi. Skupię się na tym, co dla niego oznacza nowa konkurencja.
CipSoft od zawsze starał się robić wszystko, aby pomóc nowicjuszom i ułatwić im w jak najlepszy sposób zapoznanie się z grą. Mainland jest duży i po prostu ciężko byłoby zaczynać właśnie tam przygodę osobom, które przed chwilą założyły konto i swoją pierwszą w życiu postać. Właśnie z tego zamysłu (aby uniknąć rzucenia na głęboką wodę) powstał Rookgaard - wyspa, która nas połączyła.
Początkowo plan przebiegał bez zarzutów. Żółtodzioby wbijały powoli punkty doświadczenia na słabych potworach. Wraz ze zdobyciem ósmego poziomu doświadczenia każdy otrzymywał informację na ekranie, że pora udać się na główny kontynent. Pozostała jeszcze tylko droga do wyroczni, wybór profesji i miasta. Prosta ideologia, prawda? Niby tak, ale pojawił się poważny problem - Rookstayerzy. Ktoś wykombinował, że zamiast podążać za tłumem może przecież zostać w zaciszu dotychczasowego terytorium. Być może chciał zostać kimś wyjątkowym - najsilniejszym z najsłabszych? Trudno powiedzieć, ale w ślad za nim poszli kolejni.
Moda na Rookgaard wybuchła w zastraszająco szybkim tempie. W wyniku następstw zaistniałej sytuacji expowiska zostały pozajmowane przez wtedy jeszcze uczciwych, ale żądnych wysokiego poziomu Rookerów, a później przez zwykłe boty. W międzyczasie powstały rankingi, co tylko pogłębiło wyścig szczurów. Chęć rywalizacji znacznie wydłużyła w czasie realizację marzeń zostania knightem, paladynem, druidem, czy sorcererem. CipSoft zyskał wroga publicznego numer jeden. Rookstayerów było jednak sporo i kupowali PACC, więc nie widzieli problemu. Woleli skupić się na tworzeniu Island of Destiny oraz Tutorial Island, ale przede wszystkim na liczeniu pieniędzy.
Dopiero w 2011 roku coś ruszyło. Gracze z okresu największego "boom" dorośli. Większość odeszła, zajmując się innymi sprawami, niż Tibia. Rookgaard czekała diametralna modernizacja. Latem został odświeżony diametralnie. Za sprawą nowego questa wywrócono wszystko do góry nogami. Zablokowano m.in. trasę w zachodniej części wyspy, gdzie zdobywało się dużo expa na godzinę. Wprowadzono fortecę orków i kilka innych miejsc. Rookie Guard Quest dał możliwość wbicia 6 poziomu z nawiązką i w końcu nie trzeba było męczyć się na expowiskach.
Prawdziwe trzęsienie ziemi nadeszło jednak 15 września 2014 roku. Po długim okresie testowania weszła w życie aktualizacja wprowadzająca wyspę Dawnport. Tym samym złamano liczącą sobie około 15 lat zasadę. Logując się do gry nie pojawiamy się w świątyni u Cipfrieda, lecz w podziemiach niedaleko ratusza. Przechodząc przez bramy testujemy cztery profesje i z wbiciem ósmego poziomu powinniśmy się na jakąś zdecydować. Tym samym do lamusa odeszła IoD i kostka Lady Ariadny na Antice (pozdrawiam serdecznie :D). Następnie należy zabrać EQ ze skrzynki i popłynąć statkiem na maina. Oczywiście nie jest to mus. Można tam zostać do 20 poziomu, a przez pierwszy tydzień od powstania dało się nawet i dłużej.
To dziwne, że mimo trwającego spory okres czasu serwera testowego nie naprawiono błędu z przenoszeniem itemów na Rookgaard. Poblokowano tylko niektóre ID itemów i w ten sposób wyposażenie dla knighta z legendarnym z wielu powodów brass armorem trafiło do miejsca zamieszkania chociażby Obiego. Chyba nikt z zespołu zarządzającego nie zdawał sobie sprawy jak wielką fuszerkę wykonał mapper. Ze statku widoczny jest kawałek expowiska koło terenów dla sorcerera. Wystarczyło przerzucić całą zawartość, drugą postacią ją zabrać i najzwyczajniej w świecie opuścić Dawnport.
Sposób odkryto jeszcze przed update i nie wierzę, że CipSoft nic o tym nie wiedział. Powiem więcej, po update gracze zaczęli masowo przenosić itemy i pisali o tym chyba na każdej możliwej stronie poświęconej Tibii. Na bank otrzymali donos już w pierwszych godzinach po publikacji informacji. Mimo to zrobili poprawkę dopiero po tygodniu. Gracze nie zostali w jakikolwiek sposób ukarani i w ich kolekcjach znajduje się satysfakcjonujący łup. Co się okazuje? Komedii ciąg dalszy. Trathos podzielił się z nami kolejnym errorem. Wystarczy tylko zmienić miejsce przerzucania. Żadnej z tęgich głów nie przyszło do głowy, żeby zablokować raz, a dobrze wszystkie itemy, dlatego wciąż można zaopatrzyć się w brass seta.
Możliwość dostania się na Rookgaard została znacznie skomplikowana. Wymagania wyglądają następująco: należy założyć postać na koncie, na którym mamy już jakąś postać na Mainlandzie i udać się do NPC Inigo. Oczywiście z levelem mniejszym, niż ósmy. Tylko ciekawe w jaki sposób ma się o tym dowiedzieć niczego nieświadomy nowicjusz? Pomyśli sobie po prostu, że stara Wyspa Nowicjuszy została skasowana.
Rozpoczęło się masowe narzekanie i hejtowanie CipSoftu. Na forum Rookie dało się zauważyć mnóstwo nacechowanych negatywnie wpisów. Kilku Rookstayerów zadeklarowało nawet zakończenie kariery. Padały różne argumenty. Brak informacji jak dostać się na Rookgaard, zniszczenie klimatu nowymi itemami, za mocne przedmioty, wspieranie botterów - to tylko niektóre z nich. Oczywiście są również tacy, których zadowolił następujący sprawy i w związku z tym dochodziło i nadal dochodzi do sprzeczek między przeciwnikami i zwolennikami.
Proces niszczenia wyspy rozpoczął się już kilka lat temu. Dla zobrazowania sytuacji wyobraźmy sobie toczącą się śnieżną kulę. Ulepił ją Knightmare, rezygnując z opieki nad nami. Zostawił nas de facto na pastwę losu i szalonych pomysłów dotyczących zmian w grze. Snowball cały czas zabiera ze sobą wszystko, co kiedyś tworzyło wspomniany klimat. Oczywiście miała kilka większych kradzieży. Możliwość ropowania potworów, niemożliwość przechodzenia przez graczy, wspomniany Rookie Guard Quest itd. Teraz zaliczyła kolejną, ale wyrządzone szkody są potężne.
Piccollo wrote:To definitywny koniec starego Rooka. Jak można jednym upadatem tak wszystko posrać?
Trochę już za późno na próbę ratunku. Najlepsze jest to, że poniekąd giniemy od własnej broni. Wspomniałem o tym w temacie "Przyszłość Rookgaardu". Oto kilka petycji Rookstayerów, które zostały spełnione:
● Narzekano, że nowicjusze utrudniają wbijanie expa - nie ma nowicjuszy.
● Chciano nowych przedmiotów na wyspie - są nowe przedmioty.
● Narzekano, że CipSoft nic nie robi - więc pośrednio zrobił.
● Chciano większego zainteresowania Rookiem - przez chwilę będzie większe zainteresowanie.
Pozostało mi tylko przypomnieć wszystkim przysłowie, które idealnie pasuje do sytuacji:
"Uważaj o czym marzysz, bo marzenia czasem się spełniają".
CipSoft sprytnie stara się pozbyć Rookgaardu, robiąc to z dala od niego albo udając, że tak naprawdę wprowadza dobrą ideę. Z resztą w dzisiejszych czasach bardzo łatwo jest się sprzedać. Spora część ludności deklarowała wielkie przywiązanie do swojej ukochanej wysepki. Słowa mają to do siebie, że rzadko kiedy pokrywają się z czynami. Wystarczyło wprowadzić coś nowego i oszaleliśmy ze szczęścia, niczym Kubuś Puchatek na punkcie miodu. Nie daliśmy się złowić wielkiemu Mainowi, a wystarczył mały Dawn, żeby stracić głowę. Piszę "-śmy", bo sam należę do tej grupy. Z jeden strony trzeba było sobie pograć na Dawnporcie i zabijać cyklopy, czy odwiedzić mini-Mintwalin. Z drugiej trzeba było poprzenosić itemy, bo przecież nie można być gorszym od innych. Cóż, wartości w dzisiejszych czasach nie mają żadnej wartości.
Nasza wyspa już nigdy nie będzie taka sama - nigdy! Im prędzej zrozumiecie, tym lepiej. Wyjścia są trzy: zaakceptować zmiany, przerzucić się na Mainland/Dawnport lub zrezygnować i odinstalować grę. Rookie natomiast wcale nie stoi na straconej pozycji. Wzrosło zainteresowanie stroną. Jest więcej użytkowników online i spora aktywność. Oprócz Rookgaardu możemy zostać również największym źródłem informacji na temat Dawnportu. Przypomnę tylko, że nazwa oznacza "nowicjusz". Pamiętam jak na początku narzekano, że powinna się kojarzyć z Rookgaardem. Teraz jednak pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Swoją drogą jestem ciekaw, czy powiedzie się akcja z przejęciem nowego terenu przez Rookerów, zniechęcenia początkujących i przekonania CipSoftu do zmiany decyzji. Tak, czy siak trzeba sobie jakoś radzić, bo pamiętajcie: nic nie trwa wiecznie!
Chciałem serdecznie podziękować wszystkim za to, że towarzyszyli mi w przygodzie z artykułami. Nie mogłem sobie wymarzyć lepszego momentu na finisz. Wielkie dzięki za wszystkie wyświetlenia, oceny, komentarze (zarówno te dobre, jak i złe) oraz motywację do dalszego tworzenia. Miło było wiedzieć, że ktoś docenia czas, który poświęciłem. Peace&Love!
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji,
ABAROS
https://rookie.com.pl/Thread-Chronologiczna-kronika-Rookgaardu-lata-2005-2008
https://rookie.com.pl/Thread-Historia-hipokryty-Kyrona-w-skr%C3%B3cie
https://rookie.com.pl/Thread-Album-Og%C3%B3lny--1307?pid=17398#pid17398
Do you like the post?
Lady Ariadna(User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1500 posts) posted 11 years ago (98158h)
Dobrze napisany artykuł, szkoda tylko Rookgaardu. Może to ja tutaj jestem "Tym złym" jako jeden z głównych zainteresowanych dawnportem, a może nie. Rozpamiętywanie przeszłości jest dobre czasami, ale trzeba się wziąć w garść i iść do przodu. Bariera 200 poziomu na Rooku pozostaje nieprzełamana. To nie jest przecież tak, że Rook został usunięty, nie - po prostu wszystko zostało ułatwione do trywialności. Dalej możemy bawić się w RPG ale nikomu już się nie chce - to nie jest wina CipSoftu tylko graczy. Piszę chaotycznie i skaczę po tematach więc tylko podsumuję: mam dobre wspomnienia z gry na Rookgaardzie, ale dostosuję się do nowej gry. Poza Rookiem interesuje mnie teraz też Dawnport gdzie wielkie czyny nie zostały jeszcze wykonane :)
ABAROS wrote:
Tym samym do lamusa odeszła IoD i kostka Lady Ariadny na Antice (pozdrawiam serdecznie :D)
Wciąż boli :(
Do you like the post?
Trathos(User) (2 threads, 475 posts) posted 11 years ago (98158h)
Świetny artykuł jak zresztą wszystkie które napisałeś, szkoda tylko że to ostatni artykuł no ale nic nie trwa wiecznie, wszystko ma swój kres, trza przestać patrzeć wstecz i iść do przodu. Rookgaard powinien nazywać się teraz Ghost City. I jeszcze raz dzięki za artykuły, włożyłeś w nie sporo roboty. Dzięki :D
Do you like the post?
Freszol(User) (40 threads, 761 posts) posted 11 years ago (98157h)
tl;dr
Nadeszła nowa epoka i trzeba się z tym pogodzić. Cieszę sie z tego powodu, jednak to nie mój czas.
Do you like the post?
FFF(User) (33 threads, 1991 posts) posted 11 years ago (98156h)
ABAROS wrote:
Halberd niestety odpada, ze względu na to, że usunięto orca berserkera.
Nie, nie odpada, bo można ją wyloocić z cyklopa.
ABAROS wrote:
Możliwość dostania się na Rookgaard została znacznie skomplikowana. Wymagania wyglądają następująco: należy założyć postać na koncie, na którym mamy już jakąś postać na Mainlandzie i udać się do NPC Irigo.
Do NPC Inigo, a nie Irigo.
Tak poza tym to artykuł jest niczego sobie, Rookgaard niestety już wymiera, ale trzeba się jakoś z tym pogodzić.
Do you like the post?
Stiwi Łonder(User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (98143h)
FFF wrote:Nie, nie odpada, bo można ją wyloocić z cyklopa.
1/2 Racji
FFF wrote:Do NPC Inigo, a nie Irigo.
Racja
Do you like the post?
Lady Ariadna(User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1500 posts) posted 11 years ago (98143h)
A jednak odpada bo znika podczas przenoszenia.
Do you like the post?
Advantage(User) (14 threads, 345 posts) posted 11 years ago (98139h)
Tekst ciekawy, jednakże aż się prosi o wyjustowanie.
Do you like the post?
Showing 1 to 8 of 8 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.