You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
3
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 10 years ago (91427h)
...
ROZDZIAŁ SZÓSTY
Sunrise
łoneczko, bo tak był nazywany, można o nim śmiało powiedzieć, że był i jest największą legendą wyspy Rookgaard, jeśli nie całej Tibii. Jego osiągnięć, a raczej osiągnięcia nie trzeba tłumaczyć, jeśli jednak ktoś nie wie jeszcze czego dokonał Sunrise i dlaczego pisze oddzielny artykuł właśnie o nim, dowie się czytając dalszą część tego rozdziału. Sunrise nie był kimś niezwykłym. Można o nim powiedzieć, że był on raczej no liferem. Jego kariera trwała w sumie 6 lat, gdyż od roku 2006 loguje on bardzo, bardzo rzadko. Jego postać została założona 21 czerwca 2001 o godzinie 6.38. Co dziwne, w tym dniu powstało większość kont anticańskich legend Rookgaardu. Co tak naprawdę spowodowało, że Sunrise utkwił w pamięci wielu rookerów na zawsze? Otóż dnia 8 września 2006 roku o godzinie 16:33, jako pierwsza osoba w historii wyspy Rookgaard osiągnął on 100 poziom doświadczenia na tej właśnie wyspie. Patrząc na dzisiejsze "setki" Rookgaardu, nie widzimy niczego niezwykłego w osiągnięciu "Słoneczka", gdyż "setek" tych mamy około czterdziestu, jednak trzeba uwzględnić to, że Sunrise osiągnął ten poziom w roku 2006. Oznacza to, że zdobywanie przez niego 100 poziomu odbywało się na klientach 5.2+ do 7.6. Chyba większość z was pamięta jak trudno było nam kiedyś pokonać choćby zwykłego minotaura i jak dużo czasu zajmowało nam wbijanie każdego, pojedynczego poziomu.
Kolejną abstrakcją w "setce" Sunrisa jest to, że wbił on ją w stu procentach czysto. Za jego czasów, istniały tylko macro służące do łowienia ryb. Czy wyobrażacie sobie ten piękny Rookgaard bez botów? Tak, Sunrise zdobywał punkty doświadczenia tylko i wyłącznie ręcznie w bardzo trudnych warunkach. Czy Sunrise był maniakiem? Oczywiście że był i to większym o dziesięć razy od dzisiejszego rookbottera Crisne. Poniżej przedstawiam wyciągi czasów online z ostatniego roku kariery Sunrisa. Patrząc na Crisne nie przekroczył on granicy 300 godzin miesięcznie, natomiast nasze słoneczko osiągnęło pewnego razu aż 378 godzin. Oznacza to, że musiał grać średnio około 13 godzin dziennie w tym miesiącu! Nie wiadomo jak było w przeciągu całej jego kariery, jednak znaczący rok 2006, był dla niego bardzo intensywny. Aż ciężko uwierzyć, że zrobił to człowiek a nie maszyna.
Biorąc pod uwagę to, że przez 6 lat wbił on 15694800 - czyli równy 100 poziom doświadczenia zróbmy sobie tabelkę; czego i ile potrzebował zabić Sunrise na ten właśnie poziom.
15694800 pkt doświadczenia: 3138960 ratów 1569480 cave ratów 1307900 spiderów 871933 wolfów 784740 trolli 713400 poison spiderów 627792 skeletonów 392370 rotwormów 313896 minotaurów
Przez 6 lat musiało być to okolo 7166 punktów doświadczenia dziennie. Jeśli jednego dnia odpuścił expienie, następnego dnia musiał wbić 2x tyle, a więc 14328 pkt doświadczenia. W czasach braku systemu staminy, wydaje się to łatwiejsze, jednak wcale tak łatwo nie było. Gdzie tak naprawdę zdobywał doświadczenie Sunrise? Tego nie wiadomo. Wielu twierdzi, że expił on w piekle minotaurów używając łuku, inni natomiast twierdzą, że często widywali go na wolf towerach w części dla graczy premiowanych. Rzeczywiście, Sunrise często tam bywał, jednak proszę pamiętać o tym, że wyspa PACC została dodana dosyć późno, pod koniec jego kariery. Wyciąg rozmowy Sunrisa z pewnym graczem, wskazuje na to, że bardzo dużo czasu spędził w jaskini poison spiderów na zachodzie wyspy. Jak widać miał on te same upodobania co dzisiejsi rookstayerzy.
12:00 Sunrise: Słuchaj, hunce w spider cavie od lat... 12:00 Sunrise: I nigdy nie widziałem tam wilka. 12:00 Pacek Rook Slayer: ale martwy wilk - . - 12:00 Pacek Rook Slayer: to szkielet wilka 12:01 Sunrise: Definitywnie nie widziałem 12:01 Pacek Rook Slayer: Ide to zobaczyć, tylko że teraz mam obiad : P 12:01 Sunrise: Tutaj, tak? 12:06 Pacek Rook Slayer: Tak, jesteś w tej jaskini : P? 12:08 Sunrise: Właśnie tam byłem i na pewno nie widziałem tam martwego wilka.
Nie wiadomo, co tak naprawdę było prawdziwym celem Sunrisa i dlaczego spędził on tyle lat na tej wyspie, jednak krążyły pogłoski, że chciał on pokazać, że siła ludzka wygra z maszyną i postawił sobie za cel wbicie 100 poziomu przed Voodoo Rhythmem. Jak widać mu się udało... Wsłuchując się w plotki anticańskiego Rookgaardu, można dowiedzieć się, że to Master Slayer królował początkowo na Rookgaardzie. Póki Sunrise zachowywał bezpieczną odległość wszystko było w porządku. W końcu jednak Sunrise zaczął doganiać Master Slayera w niesamowitym tempie. Stali się oni dla siebie wrogami co wynikało bardziej z inicjatywy Master Slayera, jednak gdy tylko Sunrisowi udało się Slayera przegonić, nagle nienawiść przerodziła się w przyjaźń. Podobna z resztą sytuacja miała miejsce kilka lat później z Warbiem.
Nie wiadomo do końca jaką osobą był Sunrise. Chociaż bardziej przekonuje mnie zdanie zwykłych graczy z tamtego okresu. Przyjaciele, a bardziej kolokwialnie mówiąc "lizodupy" Sunrisa, twierdzą, że był on ogromną legendą i wspaniałym człowiekiem... Nie wątpie. Jednak wiele osób, z tamtych lat uważa, że Sunrise był bardzo hamski dla tych, którzy odwiedzali jego respy, podczas gdy sam się tam znajdował. Nie szanował on innych, a gdy ktoś zabijał potwory, Sunrise bił te same. Nie stwierdzam tu faktów, opieram się na opinii innych i myślę, że nie powinniśmy mimo wszystko oceniać kogoś, jeśli osobiście go nie poznaliśmy.
23:04 Ipaminondinhas: To rzadkość, gdy mam respa tylko dla siebie. 23:05 Sunrise: >kiwa głową< 23:05 Sunrise: Ipa... bądź proszę tak miły i nie przeszkadzaj mi ; ) 23:05 Sunrise: Idź za to na Mainland i baw się dobrze : ) 23:06 Ipaminondinhas: hehe 23:06 Sunrise: Ipa, marnujesz tylko swój czas ; )
Kolejna ciekawostka w postaci Sunrisa to skille. Nikt nie wiedział dokładnie, jakie skille ma Sunrise, a robiło się to bardziej tajemnicze dlatego, że Sunrise sam je ukrywał. Kiedy został o nie zapytany, odpowiedział:
łowienie ryb: 81, kłamanie: 57, kradzież: 34, oraz wypychanie: 93
Gdy Sunrise osiągnął 100 poziom, zaprzestał grać. Nie było go prawie półtora roku i niektórzy zaczęli obawiać się o to, że jego postać zostanie w końcu usunięta. Niektórzy myśleli nawet, że coś stało się samemu Sunrisowi. Nic bardziej mylnego. "Słoneczko" powróciło do gry, okupując na 2 tygodnie Piekło Minotaurów, wbijając przy tym 102 poziom doświadczenia. Od tamtego czasu, praktycznie nie był już widziany. Ostatni raz zalogował się do gry dnia 28 lutego 2011 roku o godzinie 13:58. Zostawmy teraz temat expienia Sunrisa i skupmy się na rzeczach, które nurtują ludzi od lat. Pierwszą z nich jest pozycja Counsellora. Kim był Counsellor? Otóż był to tzw. asystent Gamemastera. Coś na podobiznę dzisiejszego tutora. Nie było w tamtych czasach jednak żadnych testów, a sam Sunrise awansował na tę pozycję za swoją pomoc. Odnalazł on też kilka błędów w grze, a jak twierdzą niektórzy gracze z tamtych lat - został on za to wynagrodzony kilkoma cennymi przedmiotami. Może to jest właśnie odpowiedź na pytanie - Czy brass armor leciał z minotaurów? Wiele osób twierdzi, że zbroja ta nigdy nie była do zdobycia na Rookgaardzie, natomiast krążą pogłoski, że Sunrise dany przedmiot posiadał. Jeśli to prawda, prawdopodobnie dostał go on za swoją czujność. Counsellorzy mieli możliwość używania systemu bezpośredniego kontaktu z gamemasterami poprzez komplikacje klawiszy (ctrl+r). Byli także upoważnieni do blokowania nielegalnych imion. Pozycja Counsellora została jednak usunięta dnia 16 maja 2006 roku i zamieniona na pozycję tutora. Czy Sunrise ma z tego powodu jakieś niepisane prawa? Na swoim przykładzie powiem, że tak. Kiedy Sunrise wrócił do gry, aby wbić 102 poziom doświadczenia, całe hordy noobow błąkały się w Piekle Minotaurów, blokując mu możliwość zdobywania doświadczenia. Sam widziałem, jak blokowali nawet główne wejście. Sunrise musiał być z tego powodu bardzo zdenerwowany, gdyż nie miał ani chwili spokoju. Kiedy poszedłem do Minotaur Hellu i biłem jego minotaura, nakazał mi wyjść. Zdenerwowany zachowaniem Sunrisa sam stanąłem w przejściu tak, aby nie mógł przejść. Dzień później nie mogłem już zalogować na swoje konto przez następne 7 dni... Poniższe zdjęcia są dowodami na to, że Sunrise rzeczywiście posiadał taką pozycję:
Odbiegając na chwilę od pozycji counsellora, proszę zwrócić uwagę na obydwa zdjęcia. Dnia 6 lipca 2002 roku Sunrise posiadał poziom 48, natomiast dnia 4 marca 2003 roku, był to dopiero poziom 57. Oznacza to, że te niewinne dziewięć poziomów doświadczenia wbijał on aż przez osiem miesięcy. Widzimy tutaj kolejną namiastkę klimatu RPG tamtych lat. Dzisiejszym maszynom awansowanie z 48 na 57 poziom, zajęło by może 3 tygodnie.
23:08 Sunrise: Rookgaard umarł. 23:08 Sunrise: Teraz z poziomu 1, możesz zrobić poziom 100, w rok. 23:08 Sunrise: Gdy zacząłem, awansowanie z 1 na 8 poziom zajęło mi dwa tygodnie. 23:09 Sunrise: Strasznie mnie to denerwowało. 23:09 Sunrise: Potrzebowałem trzech tygodni na wbicie 6.6k doświadczenia.
Ciekawostka numer dwa to domek Sunrisa. Mniej więcej od poziomu 70 do poziomu 100, "Słoneczko" posiadał domek w Ab' Dendriel. Jak to możliwe skoro był on na Rookgaardzie?
House: Treetop 13 (Ab' Dendriel) is paid until Aug 25
Otóż spróbujmy to sobie wyjaśnić. Nie mógł on wyjść na Główny Kontynent i wrócić na Rookgaard po kupnie domku, gdyż system domków został wprowadzony gdy Sunrise był już nie lada "high-levelowcem". Możliwe, że kupił domek z samego Sunrisa, bo nie wiemy w sumie, czy kupno domku coś wtedy kosztowało. Jeśli jednak kosztowało, prawdopodobnie kupił on domek postacią z Głównego Kontynentu i przepisał go później na Sunrisa. Taka wersja wydaje się być najbardziej prawdopodobna. No więc dobrze. Sunrise ma domek, ale co teraz? W jaki sposób miałby za niego płacić będąc na Rookgaardzie, skoro pieniądze za domek pobierane były automatycznie z depozytu (wtedy nie było jeszcze banku)? Odpowiada na to encyklopedia tibijska wiki. Podczas gdy Sunrise nie grał, jego dobry przyjaciel z Głównego Kontynentu wysyłał pieniądze w paczkach do depozytu Sunrise. Wiadomo, że postać była na Rookgaardzie, jednak depo działało i pieniądze mogły być pobierane. Ten sprytny system spowodował, że Sunrise utrzymywał swój domek przez prawie 30 poziomów doświadczenia.
(Lokalizacja dawnego domu Sunrise'a)
Ostatnią z trzech rzeczy, które często nurtowały i nurtują graczy nadal są przedmioty, które posiada Sunrise. Otóż, tak jak wspominałem przy omawianiu pozycji counsellora, Sunrise posiadał kilka przedmiotów, które otrzymał za pomoc Cipsoftowi. Zawsze był tajemniczy i nigdy nikt postronny nie dowiedział się nic na temat przedmiotów które posiada. Nic dziwnego, w końcu jeśli posiadał coś nielegalnego, mógł zostać za to wtedy usunięty. Ciekawe jest to, że często pytany o to czego używa, Sunrise wspomina o Magic Butterswordzie. Jak sam stwierdził wcześniej, jego umiejętność w kłamaniu wynosi 57, można więc mniemać, że jest to kłamstwo. Dlaczego? Przynajmniej dlatego, że ŻADNA strona internetowa nie wspomina nic o istnieniu takowego miecza. Udało mi się dotrzeć do dwóch cytatów dotyczących tego właśnie sworda;
17:14 Sunrise: Mam wiele sekretów... 17:15 Sunrise: I proszę pozwól mi je mieć, gdyż jeśli je zdradzę, nie będą już sekretami. 17:16 Sunrise: Jednak jeśli Ci to pomoże... 17:16 Sunrise: 22:14 You see a Magic Buttersword (Atk:0 Def:0). It weighs 0.0 oz. It's extraordinarily sharp blade slices even cold butter. 17:16 Kethalion Tirith: Dziękuje Ci bardzo. Byłym wdzięczny gdybyś zdradził mi większość sekretów, ale... nieważne.
14:29 Awail: Ale... jakiej broni używasz? 14:34 Sunrise: 19:35 You see a Magic Buttersword (Atk:0 Def:0). It weighs 0.0 oz. It's extraordinarily sharp blade slices even cold butter.
Tak jak wspomniałem przed chwilą, żadna strona internetowa o tym mieczu nie wspomina i nikt z postronnych graczy go nie widział. Możliwe, że jego bliscy przyjaciele będą wiedzieli coś więcej na jego temat. Jeśli chodzi o inne przedmioty, które mogły znaleźć się na Rookgaardzie - Sunrise milczy. Pytany o Spike Sworda, albo zmieniał temat, albo odpowiadał, że poprzez expienie Spike Sworda się nie zdobędzie... hmm... Zupełnie jak Master Slayer... Niektórzy twierdzą, że posiada Spika i Brass armor, bo walczył z wielkim Magiem (tylko co ma spike sword wspólnego z magiem?).... Otóż w internecie od lat krąży zdjęcie Sunrisa z Rudolphem i Master Slayerem, podczas gdy cała trójka bije potężnego Maga, jednak zostało udowodnione, że jest to test serwer. Dodatkowo zdjęcie zostało wykonane prawdopodobnie na ostatnim piętrze, niedaleko pokoju niedźwiedzia. A co miałby robić tam Mag?...
Podsumowując postać Sunrisa, był i jest on jedną z najbardziej tajemniczych postaci tej gry. Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się o przedmiotach jakie posiada, a możemy być pewni, że takowe ma. Póki sami nie porozmawiamy ze "Słoneczkiem", niczego nowego się nie dowiemy. Miejmy tylko nadzieję, że jeszcze kiedyś odwiedzi ten świat... Na koniec, chciałbym przedstawić jeszcze kilka cytatów pochodzących z moich wywiadów. Opisują one naszego Sunrisa:
Mogę Ci powiedzieć, że był on bardzo dobrym i wyjątkowym graczem. Miał on na celu, zostać najlepszym Rookstayerem i zdobył ten tytuł (nadal jest on dla mnie, numerem jeden). Jako dowód, jak cierpliwym był graczem, mogę wspomnieć o prywatnych kanałach, jakich używał podczas expienia. Zapraszał na nie ludzi, którzy byli zainteresowani jego osobą i odpowiadał na ich pytania. Jeśli jesteś zainteresowany, mam zdjęcie jednej z takich rozmów, gdy odpowiadał na pytanie, co jest jego bronią (czyli najczęściej, zadawane mu pytanie). Lilla Canazza.
Szanowałem i szanuję grę Sunrisa, który jest najbardziej znanym Rookgaardianem i najlepszym, który osiągnął setny level bez używania botów. Sunrise jest wielkim graczem. Pełen tajemnic, wie bardzo dużo i bardzo go szanuję. Był nieco szalony, lecz był, jest i będzie na zawsze najlepszy. Darth Saldria.
Nie miałem z nim nigdy zbyt wiele kontaktu, ale musze powiedzieć, że osobiście go nie lubię a raczej jego pomysłu z power gammingiem. Nie można zdobyć 100 poziomu bez wchodzenia komuś w drogę. Zabijał i kradł dużo =[ To co jeszcze mogę powiedzieć, to rzeczy które tylko słyszałem, ale to że zabijał i kradł, to rzeczy których byłem świadkiem dużo razy. Eclo on Rook
W moich oczach, Sunrise był jednym z największych rookguardianów, ze względu na jego przywiązanie do Rookgaardu. Miał on silne przekonanie, że ta wyspa ma swoje zasady, których należy przestrzegać i stawiał sobie większe cele, niż tylko swój poziom doświadczenia. Miał on bzika na punkcie matematyki, twierdził, że ona rządzi wyspą i Rookgaard to tylko ciąg liczb. Zawsze, gdzieś w duszy, widział coś w naszej wyspie. Nigdy nie zdradził mi, dlaczego został na Rookgaardzie, jednak sądzę, że został tutaj dla zabawy, tak jak każdy inny rookstayer powinien. Jedną rzeczą, którą ludzie często zauważali, był jego poziom doświadczenia. Był on najlepszym, pod względem poziomu rookguardianem i pierwszym, który osiągnął 100 poziom na tej wyspie. O ile się nie mylę, w 2001 roku, stworzył on pierwszy spis rookstayerów, rywalizujących pod względem poziomu doświadczenia. Sunrise spędzał dużo czasu w jaskiniach pająków po zachodniej stronie Rookgaardu, gdyż było to jedno z najlepszych miejsc do zdobywania punktów doświadczenia, w przeciwieństwie do dzisiaj, gdy wiele wysoko-poziomowych graczy, poluje na wilki i trolle. Powodem tego jest aktualizacja, która wzmocniła wielkość obrażeń zadawanych przez graczy. Sprawiło to, że polowanie na wilki i trolle stało się o wiele łatwiejsze dla graczy i znacznie przyspieszyło zdobywanie punktów doświadczenia na Rookgaardzie. Niestety, stało się to dopiero po tym, jak Sunrise zakończył swoją drogę do 100 poziomu. Osiągnięcie 100 poziomu, nie było jego jedynym celem, czuł on nienawiść do botterów i postanowił nie dopuścić, aby żaden botter, jako pierwszy nie osiągnął 100 poziomu doświadczenia na Rookgaardzie... Master Slayer
Do you like the post?

Dark Gladir

Dark Gladir (User) (40 threads, 1037 posts) posted 9 years ago (82333h)
This post has been deleted by a moderator or administrator.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 9 years ago (82330h)
Dark Gladir wrote: 12:37 Antica Storage Two [6]: Vielleicht hast du shielding 36 verpasst? Is that correct?
Chciałeś go złapać na tym, czy jest polakiem czy niemcem? XD
ogólnie dobra robota, ciekawe pytania nawet taki mini wywiad z tego wyszedł :P
Do you like the post?

Dark Gladir

Dark Gladir (User) (40 threads, 1037 posts) posted 9 years ago (82329h)
This post has been deleted by a moderator or administrator.
Do you like the post?
Showing 1 to 4 of 4 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.