You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
1
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 10 years ago (91427h)
...
ROZDZIAŁ SIÓDMY
Jak mogło do tego dojść?...
zisiejszym artykułem chciałbym przybliżyć wam historie pewnego błędu. Był to z pewnością jeden z największych błędów, jakie miały miejsce w świecie Tibii, jeśli nie największy. Błąd kojarzy nam się z czymś złym, czymś przeszkadzającym, jednak nie było tak w tym wypadku. Błąd cieszył każdego, który go wykorzystał, niestety po jakimś czasie został on wykryty i naprawiony. Chcesz wiedzieć więcej na jego temat? Przeczytaj ten rozdział! Błąd ten dotknął głównie Rookgaardu. Dlaczego głównie? Otóż Główny Kontynent także odegrał tutaj swoją rolę, jednak niewielką. Miał on miejsce na przełomie roku 1999/2000, po aktualizacji w której wprowadzono wyspę Rookgaard. Nie wiadomo dokładnie kiedy Cipsoft ten błąd naprawił, jednak prawdopodobnie trwał on przez jedną wersję klienta, do następnej aktualizacji, w której błąd ten został naprawiony...
Na pierwszy rzut oka widać (dla kogoś kto chociaż trochę zainteresował się Rookgaardem), że na powyższym zdjęciu coś jest nie tak. Otóż na czym polegał ów błąd? W dzisiejszych czasach, będąc na Głównym Kontynencie, gdy zostaniemy zdegradowani z 6 na 5 poziom doświadczenia, automatycznie wracamy na Wyspę Nowicjuszy. Nasza postać jest wtedy zerowana i znajdujemy się na samym początku wyspy tutorial bez żadnego ekwipunku, z 1 poziomem doświadczenia i bez punktów umiejętności. Dawniej natomiast, nasza postać owszem - wracała na Rookgaard, jednak cały ekwipunek, który mieliśmy na sobie podczas śmierci zostawał na naszej postaci. Oznacza to, że gdy podczas degradacji z 6 na 5 poziom doświadczenia mamy na sobie np. MPA - wracaliśmy wraz z tym przedmiotem na Rookgaard. Brzmi wspaniale, prawda? Owszem, jednak ten początkowo niewinny błąd pociągnął za sobą ogromne konsekwencje...
Każdy, kto nie zgłosił tego, że wykorzystał dany błąd, zostawał usuwany. Oczywiście Cipsoft nie był w stanie dojść do tego, kto z tego błędu skorzystał, a kto nie - więc przede wszystkim ogromną rolę odegrała tu umiejętność zachowania tajemnicy.
W tamtych czasach, bardzo sobie ufaliśmy. Byliśmy po prostu szczęśliwi z posiadania takich przedmiotów. Nie mówiliśmy o tym nikomu, więc nikt nie mógł nas o to posądzić. Źródło: Wywiad z Jiriki by Kyron.
Nie wszyscy jednak byli w stanie wytrzymać i zachować te przedmioty tylko dla siebie, nie chwaląc się innym - jednak chwalili się tylko tym - którzy byli dla nich najbliżsi. W końcu jednak istnieje kilka osób, które widziało takowe przedmioty. Czasami jednak szczerość nie popłacała, gdyż w świecie Rookgaardu nie spotykało się tylko przyjaciół. Kilka osób zostało usuniętych, gdyż zdradziło swoją tajemnicę nieodpowiednim osobom. W dodatku sami wiemy, jak szybko rozchodzą się takie informację. Kiedyś jednak świat Tibii był zupełnie inny. Początkowo była to tylko grupka znajomych - ze względu na bardzo małą ilość graczy. Z czasem liczba graczy wzrastała, jednak dalej nie była to duża ilość w porównaniu do czasów dzisiejszych. Możemy sobie w końcu wyobrazić jeden serwer z 400 osobami, a 72 serwery z 40 tysiącami osób. Czy wyobrażacie sobie, żeby taki błąd miał miejsce dzisiaj? Prawdopodobnie informacja taka rozniosłaby się po wszystkich możliwych stronach fanowskich w ciągu kilku minut i zapewne czekała by nas tak zwana "cofka" serwerów. Wtedy jednak, błąd ten pozostawał w ukryciu przez spory okres czasu...
Kto tak naprawdę był w posiadaniu takowych przedmiotów? Otóż tego do końca nie wiadomo, jednak możemy być pewni, że była to większość graczy z tamtego okresu. Do dzisiaj nikt nie pokazuje i nie przyznaje się do posiadania takich przedmiotów, gdyż mogła spotkać by go za to kara. Będąc jednak tu i tam, słyszy się plotki dotyczące tej sytuacji. Cytując Jiriki;
Voigt był także posiadaczem wielu nielegalnych przedmiotów. Do dziś pamiętam, jak pokazywał mi swojego spike sworda, oraz plate armor. Jak już powiedziałem, sam przez chwile posiadałem takie przedmioty.
Można dowiedzieć się, że jedną z tych osób był niejaki Voigt - o którym wspominałem w poprzednich artykułach... Można tak sobie gdybać, jednak możemy tylko pomarzyć o zobaczeniu takich przedmiotów dziś. Dlaczego? Choćby dlatego, że większość z was pamięta pewnie incydent z Potty on Harmonia, który miał miejsce w roku 2008. Sytuację Potty przybliżę wam jednak w następnych artykułach...
Jakie tak naprawdę przedmioty można było spotkać na Rookgaardzie? Otóż wszystkie, które ludzie zdołali przemycić. Nigdy nie dowiemy się ile tych przedmiotów było i jakie to były przedmioty, jednak o części z nich można dowiedzieć się z wywiadów, które zostały przeze mnie przeprowadzone. Poniżej przedstawiam przydatne wypowiedzi dwóch rookstayerów z czasów antyku:
Jeśli dobrze pamiętam, kiedyś widziałem Soldier Helmet i Scale Armor. Mam też niejasne wspomnienia z Red Rose, ale nie będę się na ten temat wypowiadał. Źródło: Wywiad z Eclo on Rook by Kyron.
Niektóre przedmioty, jakie były dawniej widziane, omawiane i których miałem zdjęcia, to: hmm runy i inne rzeczy tego rodzaju, double axe, , wolf tooth chain, scimitar, brass armor i scale armor, jednak musze powiedzieć, że w dzisiejszych czasach, zdjęcia nie są wiarygodnymi źródłami informacji. Wywiad z Master Slayer by Kyron.
Jak widać, wypowiedź Master Slayera wyraźnie potwierdza wszystkie przedstawione przeze mnie powyżej zdjęcia. Możemy być pewni jednego - na Rookgaard trafiła ogromna liczba nielegalnych przedmiotów i większość z nich znajduje się tam do dzisiaj. Jednego czego nie wiemy do końca to - Skąd te przedmioty tak naprawdę się wzięły. Do zdobycia przedmiotów "ponadprogramowych" prowadziły wówczas trzy drogi: Pierwsza - Straszny błąd opisywany przeze mnie w tym artykule. Druga - Udzielanie się i pomaganie Cipsoftowi w tworzeniu lepszej Tibii. Trzecia - Mikołaj.
Mikołaj pojawił się w historii Rookgaardu tylko raz. Była to postać w specjalnym outficie biało czerwonego dwarfa i była ona sterowana przez członka Cipsoftu - tak samo jak Ferumbras. Podczas świąt, Santa Claus pojawił się na rynku Wyspy Nowicjuszy, rozrzucając mnóstwo przedmiotów, które nie były wtedy możliwe do zdobycia na Rookgaardzie. Nie były to jednak przedmioty pokroju naszego błędu - ale nie zmienia to faktu, że były to przedmioty tzw. "ponadprogramowe". Santa Claus odwiedził serwer Antica i jak możemy dowiedzieć się od gracza "Shadow of the Soul" - także serwer Nova - czyli drugi serwer w historii tej gry.
Santa był kontrolowany przez członka Cipsoftu. Pomarańcza została wręczona graczowi o nazwie „Sam Evul”, który przekazał go mi, kończąc grę. Jeśli chodzi o katana room, zacząłem w 2002 roku, więc nie było to w moich czasach, jednak nigdy nie widziałem nikogo z ghoulem.” Myślę, że udzielił on wystarczającej odpowiedzi na te pytanie chyba, że zapytałbyś o jego ekwipunek. Źródło: Wywiad z Shadow of the Soul by Kyron.
Dowodami na istnienie mikołaja jest chociażby powyższe zdjęcie - oraz inne zdjęcia i relacje świadków z tamtego okresu. Sam Shadow of the Soul jest posiadaczem pomarańczy - która została przekazana mu na Novie przez mikołaja. Podsumowując cały artykuł, warto wspomnieć o jeszcze jednej ważnej rzeczy - konsekwencji dla świata Rookgaardu. Nielegalne przedmioty zaczęły być wykorzystywane w tworzeniu fałszywych opowieści. Znana wszystkim historia rookowego poison daggera to nic innego jak zwykły fake. Jak twierdzi Master Slayer, poison dagger został przeniesiony z Mainlandu i następnie wykorzystany w fałszywym micie, nad którym przez kolejne lata głowili się rookstayerzy. Podobną historię ma Brass Armor, jednak z nim było trochę inaczej. Wg. Darth Saldrii został on nieprawidłowo podany jako loot z minotaura na jednej ze stron fanowskich. Zdania na temat tej zbroi są jednak podzielone. Wg. Lilly Canazzy - brass armor był do zdobycia przez pierwszy tydzień pojawienia się minotaurów na Rookgaardzie. W zasadzie do niedawna skupował go jeszcze Obi - co dodatkowo zaciekawiało wszystkich interesantów wyspy Rookgaard. W internecie krążyło także zdjęcie wykonane rzekomo za pokojem Maga, na którym znajdują się skrzynki z nagrodami; dwarven shield, spike sword i wolf tooth chain. Przedmioty takie istniały na Rookgaardzie - jednak nie były one dostępne z żadnego questu. Były one efektem właśnie tego błędu. O historii tych trzech przedmiotów dowiecie się z następnego artykułu. Tak naprawdę dopóki nie znajdziemy wiarygodnego źródła, nie zobaczymy danego przedmiotu na własne oczy - niczego do końca pewni być nie możemy gdyż historii poszczególnych przedmiotów istnieje tysiące.
Do you like the post?

Dark Gladir

Dark Gladir (User) (40 threads, 1037 posts) posted 9 years ago (82335h)
This post has been deleted by a moderator or administrator.
Do you like the post?
Showing 1 to 2 of 2 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.