You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
14
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 12 years ago (104329h)
Zanim przejdę do właściwego tematu uraczę was krótkim wstępem. Nie jestem go nikomu winien, jednak chciałbym, żeby wszystko było jasne. Kiedy będziecie czytać tekst, w waszej głowie może pojawić się skojarzenie, że powielam innego użytkownika forum - Achillesa. Nic takiego nie ma miejsca. Felietonami zajmuję się od dłuższego czasu, z tym że zazwyczaj dotyczą sportu. Na Tibię znalazłem czas dopiero teraz. Cieszę się niezmiernie, że jest redaktor, który dodaje ciekawe artykuły i mam nadzieję, że każdy będzie zadowolony z różnorodności. To tyle.

Żadna ze mnie legenda, jak Master Slayer. Daleko mi również do ideału Rookstayera, jakim jest Sunrise. Wybaczcie.
Jestem jednym z wielu graczy zafascynowanych klimatem Wyspy Nowicjuszy. Obserwuję zmiany, które zachodzą i staram się podzielić spostrzeżeniami.

Swoją karierę postanowiłem rozpocząć na Azurze. Dzisiaj sam nie wiem dlaczego padło akurat na ten serwer. Być może przemawiała za nim liczba osób, którym nie zależało na głównym kontynencie. Rookgaard miał być tylko przystankiem, wbijam osiem poziomów i uciekam do Thais. Tak też było.
Expiąc na rotwormach, dwarfach, czy cyklopach coś nie dawało mi spokoju. Jakiś wewnętrzny impuls przypominał cały czas o postaciach zdobywających doświadczenie zabijając węże i myszy. Ciężko było znaleźć sens w tak specyficznych polowaniach i być może właśnie dlatego wróciłem do miejsca zrzutu.
Założyłem postać i starałem się poznawać coraz to większą liczbę tych "dziwaków". Wsiąkałem coraz bardziej, zwłaszcza po wspólnych trapach i meetingach. Spora liczba Polaków jak na anglojęzyczną grę sprawiła, że można było czuć się jak w domu. W międzyczasie dowiedziałem się o istnieniu dwóch gildii - Rook Balanced oraz Guild Rookstayer Azura. Walczyły ze sobą praktycznie non stop. Dobra chwilami było miło, ale przeważały docinki. Niezrozumiałe zjawisko, ponieważ tworzyli je rodacy. Szkoda tego czasu zmarnowanego na kłótnie, lecz czasu nie da się cofnąć. W każdym bądź razie dodawało to jakiegoś smaczku i kolorytu grze.
Do drugiej z wymienionych gildii dołączyłem, choć pod nieco inną nazwą. Na Azurze nawet rekrutacja wygląda inaczej. Trzeba było zdać egzamin i mieć zasługi. Mogłeś stworzyć poradnik, artykuł, banner, cokolwiek byleby pokazać, że coś sobą reprezentujesz. Takie procedury mogą teraz dziwić. Kiedyś wszyscy chcieli dołączyć do gildii, a gildie nie chciały mieć byle kogo i słusznie. Nic z osoby, która pogra dwa tygodnie i odejdzie w niepamięć. Nasze stowarzyszenie, to przede wszystkim środowisko przyjaciół.
Końcówka Guild Rookstayer Azura i początki Tavern of Rookgaard - ach co to były za chwile! Meczyki piłki nożnej, spotkania nad plażą, wystawki i piątkowe obiadki sprawiły, że ani trochę nie żałuję poświęconych chwil.

Nic nie trwa wiecznie. W pewnym momencie czar prysł i skończyła się bajka. Ludzie zaczęli odchodzić. Jednych pochłaniała szkoła, drugich praca. Pozostali po prostu wyrośli. Teraz nie ma nic. Wszystkie respawny są puste, a centrum Rookgaardu, czyli plac koło akademii i studni to tylko cień tamtych lat. Ktoś powiedziałby, że istny raj do wbijania kolejnych poziomów. Tak, ustawisz maszynkę i nie masz obaw, że ktoś cię strapuje. Kraina mlekiem i miodem płynąca...tylko nie dla mnie.
Powoli wszystko odchodzi w niepamięć do tego stopnia, że jeszcze lada dzień i pozostaną tylko screenshoty po przygodach. Cytując Piha: "ciężko tu żyć, ale szkoda umrzeć". W takich chwilach cieszę się, że chociaż Rookie nam pozostało.
Do you like the post?

SirFerdynand

SirFerdynand (User) (6 threads, 115 posts) posted 12 years ago (104325h)
Dość ciekawie napisane. W celu pobudzenia klimatu Rooka zostaje jedynie zebrać graczy na 1 serwerze, taką grupę, jakieś meetingi co x czasu, wiadomo rozmowy, czasem jakiś meczyk, etc. Przecież nie chodzi o wbicie jak największego poziomu doświadczenia. Jak to mówią róbta co chceta, w razie czego kontakt do mnie macie. ;)
Do you like the post?

Aurox

Aurox (User) (15 threads, 766 posts) posted 12 years ago (104323h)
Piękne napisane ziomeczku ;)
Już miałem pomysł z inicjatywą spotykania się, ale gdy zainteresowane są 3 osoby, to trudno by powstała owa idea.
Do you like the post?

Freszol

Freszol (User) (40 threads, 761 posts) posted 12 years ago (104320h)
Ciekawy jak i prawdziwy artykuł.
5!
Do you like the post?

Achilles

Achilles (User) (6 threads, 14 posts) posted 12 years ago (104319h)
Fajnie napisane, spoko masz styl, lekko się czyta. Fajna, krótka ale treściwa lektura. Zdecydowanie 5 gwiazdek daję :)

Co do pobudzenia klimatu gry to chyba najbliżej w ostatnim czasie było AoR. Były chyba nawet 2 eventy zrobione przez gildie. Było spoko, bo wielu graczy przyszło, obradowało, stronka miała forum, były tam screeny. Z czasem jednak MS uznał, że nie chce mu się angażować dłużej w sprawy Rooka i nie kwapił się do znalezienia vice leaderów. Troszkę szkoda moim zdaniem.
Do you like the post?

SirFerdynand

SirFerdynand (User) (6 threads, 115 posts) posted 12 years ago (104313h)
Aurox wrote: Piękne napisane ziomeczku ;)
Już miałem pomysł z inicjatywą spotykania się, ale gdy zainteresowane są 3 osoby, to trudno by powstała owa idea.
A czy to musi być tylko ona dla osób z tego forum?
Użytkowników: 64

Można napisać na forum tibia.com, czy też rozsyłać po znajomych.
Do you like the post?

ArminTheRooker

ArminTheRooker (User) (1 threads, 18 posts) posted 12 years ago (104299h)
Piękny artykuł ukazujący prawdę Rooka. Stare czasy nigdy nie wrócą.
Do you like the post?

Kosmos

Kosmos (User) (4 threads, 253 posts) posted 12 years ago (104261h)
Bardzo ładnie opisałeś sytuacje rookgaardu. Szkoda że dawne czasy już nie wrócą.
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 12 years ago (104261h)
Zawsze można się pobawić w taki sposób jaki kiedyś pewien Tutor z rookie robił :D
Do you like the post?

Yogu Gart

Yogu Gart (User) (0 threads, 36 posts) posted 12 years ago (104237h)
No no Fedrix aż się wzruszyłem jak przypomniałem sobie czasy dawnej Tibi :D
Poznajesz :P ?? Spotkanie gildii, omawiania problemów...piękne czasy
Do you like the post?

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 12 years ago (104235h)
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że tutaj zawitałeś. Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego zapomniałem ci powiedzieć o Rookie. Super sprawa, że posiadasz takie screeny, bo dzięki nim znów mam banana na ryjku. Liczę na więcej.

Poznaję, poznaję. Przecież to nasze piątkowe obiadki, o których wspominałem.
Do you like the post?

Yogu Gart

Yogu Gart (User) (0 threads, 36 posts) posted 12 years ago (104234h)
1/4 Tokita. :D Ciebie jakoś nie było wtedy a miała być cała gildia.
Do you like the post?

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 12 years ago (104234h)
Doskonale pamiętam tego screena. To jest ta słynna wystawka Tokito, na której ktoś ukradł moje 2 cc.
Do you like the post?

Yogu Gart

Yogu Gart (User) (0 threads, 36 posts) posted 12 years ago (104234h)
Coś takiego było :D... Szkoda że nie mam screenów z trapów "Rookowej Dziewczynki". Karov miał dużo tego ale niestety nic się nie zachowało. Tak samo jak to jakie rary posiadał :/
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 12 years ago (104224h)
Nieco krótkie, ale bardzo dobrze się czyta. Nie mogę doczekać się kolejnej części. :]
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 15 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.