You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
30
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Bogus

Bogus (User) (3 threads, 225 posts) posted 10 years ago (87943h)
Jak polować na Ghoula, Minotaura Guarda i Trolla Maraudera na Dawnporcie

Wstęp
Wszystie potwory których dotyczy poradnik respią się na nowej zasadzie wprowadzonej przez Cipsoft.
Polega to na tym, że do danego sqm przypisanych jest kilka potworów i to który się zrespi jest czynnikiem losowym, szanse na resp poszczególnych potworów przedstawię w dalszej części poradnika. Ten system respu potworów występuje w kilku miejscach w tibii w tym na Dawnporcie.
Z racji, że osobiście polowałem tylko knightem, więc mój poradnik będzie dotyczył opisu tylko tej klasy postaci. Wybrałem ją głownie z dwóch powodów: ma najwięcej cap i nie potrzebuje amunicji w przeciwieństwie do pozostałych profesji.

Spis treści:
1. Ghoul
1.1 Droga
1.2 Wyposażenie postaci
1.3 Jak polować
1.4 Statystyki respu potworów
1.5 Przedmioty które można przenieść na Rookgaard
1.6 Średni czas zdobycia itemów

2. Minotaur Gruard
2.1 Droga
2.2 Wyposażenie postaci
2.3 Jak polować
2.4 Statystyki respu potworów
2.5 Przedmioty które można przenieść na Rookgaard
2.6 Średni czas zdobycia itemów

3. Troll Marauder
3.1 Droga
3.2 Wyposażenie postaci
3.3 Jak polować
3.4 Statystyki respu potworów
3.5 Przedmioty które można przenieść na Rookgaard
3.6 Średni czas zdobycia itemów

1.
Ghoul

1.1 Droga

Na resp ghoula można dojść na 2 sposoby, wybieramy jedną z dróg i kierujemy się wzdłuż strzałek.

1.2 Wyposażenie postaci

Skille:
minimalne: 25/25
optymalne: 35/35

EQ:
Zaopatrujemy się najlepiej w brass set, ze słabszym ekwipunkiem też damy radę tylko będziemy potrzebować wyższych skili lub będziemy zużywać więcej mistur.

Uwagi:
Jeżeli posiadamy optymalne skille i brass seta to nie będziemy prawie wcale tracić potionów, bierzemy tylko kilka dla bezpieczeństwa(10-20 sztuk) i zaopatrujemy się głównie w jedzenie. Ze względu na wagę polecam zabierać ze sobą jajka, możemy je kupić u NPC Richard w outpoście w cenie 1gp za sztukę. Oczywiście możemy również polować ze skillami niższymi niż minimalne jednak wtedy zaopatrujemy się w większą ilość potionów niż podałem. Należy również pamiętać aby na 8 poziomie nauczyć się czaru Wound Cleansing, możemy to zrobić u NPC Ser Tybald w outpoście.

1.3 Jak polować

Ghoul respi się tylko i wyłącznie na tym sqm:

Na pozostałych kratkach w okolicy staramy się zrespić potwory takie jak: rat, cave rat lub bat, po czym zbijamy je do red hp tak aby zaczęły uciekać. Dzięki temu nasz hunt stanie się mniej uciążliwy i wolniej będziemy wbijać poziomy bo jak wiadomo na 20 lvl jest blokada.

Gdy już inne potwory nie będą nam przeszkadzać, stajemy i czekamy na resp na interesującym nas sqm.

1.4 Statystyki respu potworów na tym sqm:

1.5 Przedpioty z ghoula które można przenieść na Rookgaard:

1.6 Ile średnio potrzeba czasu aby zdobyć dany item:

2.
Minotaur Guard

2.1 Droga

Na resp minotaura guarda można dojść na 2 sposoby, wybieramy jedną z dróg i kierujemy się wzdłuż strzałek.

2.2 Wyposażenie postaci

Skille:
minimalne: 50/50
optymalne: 60/60

EQ:
Ze względu na dużą siłę mino guarda brass set jest obowiązkowy jeśli planujemy dłużej na niego polować.

Uwagi:
Przy skilach 60/60 tracimy już minimalne ilości potionów, leczymy się głównie czarem Wound Cleansing który kupujemy po wbiciu 8 poziomu u NPC Ser Tybald w outpoście. Bierzemy ze sobą 25-35 potionów, reszta to jedzenie. Ze względu na wagę polecam zabierać ze sobą jajka, możemy je kupić u NPC Richard w outpoście w cenie 1gp za sztukę. Przy skillach minimalnych lub mniejszych zalecam zabrać więcej potionów.

2.3 Jak polować

Minotaur Guard respi się tylko i wyłącznie na tym sqm:
Na pozostałych kratkach w okolicy staramy się zrespić potwory takie jak: cave rat, dawn scorpion, spider, poison spider lub minotaur poacher, po czym zbijamy je do red hp tak aby zaczeły uciekać. Dzięki temu nasz hunt stanie się mniej uciążliwy i wolniej będziemy wbijać poziomy bo jak wiadomo na 20 lvl jest blokada.
Gdy już inne potwory nie będą nam przeszkadzać, stajemy i czekamy na resp na interesującym nas sqm.

2.4 Statystyki respu potworów na tym sqm:

2.5 Przedmioty z minotaura guarda które można przenieść na Rookgaard:

2.6 Ile średnio potrzeba czasu aby zdobyć dany item:

3.
Troll Marauder

3.1 Droga

Na resp trolla maraudera prowadzą 2 zejścia, gdy dojdziemy do jednego z nich schodzimy 4 poziomy w dół a następnie kierujemy się wzdłuż strzałki.

3.2 Wyposażenie postaci

Skille:
minimalne: 10/10
optymalne: 20/20

EQ:
Na trolla możemy już polować w eq takim jak wyżej, jednak jeśli posiadamy brass seta zostajemy przy nim.

Uwagi:
Troll marauder jest bardzo słabym przeciwnikiem więc jedzenie i potki według uznania, dodatkowo z trolli wypadają meaty.

3.3 Jak polować
Troll Marauder respi się na tych dwóch sqm:
Z racji, że mountain trolle i troll-trained salamandery nie uciekają na red hp polecam takie rozwiązanie:
Gdy już odgrodzimy niechciane potwory, stajemy na środku i czekamy na resp, oba trolle będą same do nas podchodzić.

3.4 Statystyki respu potworów na tych sqm:

3.5 Przedmioty z trolla maraudera które można przenieść na Rookgaard:
-?

3.6 Ile średnio potrzeba czasu aby zdobyć dany item:

Powodzenia!

Mam nadzieję, że poradnik okaże się pomocny. Wszelkie uwagi, komentarze, sugestie mile widziane.
* poradnik w 100% mojego autorstwa, wszystkie screeny również.
* kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody zabronione.
Do you like the post?

Suchy1992

Suchy1992 (User) (9 threads, 139 posts) posted 10 years ago (87942h)
Dobra robota, szacuneczek!

A ja spotkałem cycka na minosach. Nie wiem czy to normalne zjawisko.
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (34 threads, 1993 posts) posted 10 years ago (87942h)
normalne :)
sprawdziłeś czy na pewno można przenosić silver ammy + trollroot?
ale lepiej chyba palkiem bo potów mało trzeba zużywać i nie trzeba skillić postaci tylko wbić 17~ lvl i przed dwudziestym popadać
bardzo ładne, będziesz szary
Do you like the post?

emosGambler

emosGambler (User) (4 threads, 81 posts) posted 10 years ago (87939h)
SUPER! Właśnie takiego czegoś potrzebowałem :). Dzięki!
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 10 years ago (87938h)
Bardzo ładnie, zgrabnie napisane. Wszystko czego potrzeba. Jedyna moja sugestia: Sorc/Druid i boxy. Sorcem/Dru można łatwo od 7+ z Vortexem/Snakiem bić guarda i mino, zero treningu, tylko potki + no wypadałoby ten brass set.
Co do boxów to proponuję na ghoulu zabić wszystko, potem obczaić co sie zrespi na ghoulowym sqm, ubić a resztę wylurować i przejścia zastawić boxami

Lajk ode mnie
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (34 threads, 1993 posts) posted 10 years ago (87938h)
łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. nie jesteśmy sami, pełno botów, noobów będzie ubijać zaskrzynkowane potwory
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) (79 threads, 889 posts) posted 10 years ago (87935h)
§2. 17. Za napisanie artykułu/poradnika/wywiadu użytkownik otrzymuje proporcjonalną do jakości pracy ilość dni rangi "Supporter" (maksymalnie 7 dni)
Zgodnie z regulaminem, otrzymujesz rangę Supporter na 7 dni.

Bardzo dobra robota i fajnie, że postanowiłeś napisać poradnik teraz, gdy polowanie na bossy zaczęło mieć większy sens przez przenoszenie scale armorów i battle shieldów.
Do you like the post?

Bogus

Bogus (User) (3 threads, 225 posts) posted 10 years ago (87935h)
Suchy1992 wrote: A ja spotkałem cycka na minosach. Nie wiem czy to normalne zjawisko.
Jest to normalne, juvenile cyclops jest przypisany do jednej z kratek między schodami a respem guarda i czasem można go tam spotkać.
FFF wrote: sprawdziłeś czy na pewno można przenosić silver ammy + trollroot?
Nie sprawdziłem bo mi nie wypadły podobnie jak life ring, dlatego nie wiedziałem czy je zamieszczać i postawiłem przy nich znak zapytania.
FFF wrote: ale lepiej chyba palkiem bo potów mało trzeba zużywać i nie trzeba skillić postaci tylko wbić 17~ lvl i przed dwudziestym popadać
To zależy jak kto woli, we wstępie napisałem czego wybrałem knighta. Ghoula i trolla klikałem tylko raz żeby atakować i nawet nie patrzyłem jak bije. Na guarda przy skillach 60/60 traciłem max 1 potke i to nie zawsze.
FFF wrote: bardzo ładne, będziesz szary
FFF Prorok :D

Lady Ariadna wrote: Jedyna moja sugestia: Sorc/Druid i boxy. Sorcem/Dru można łatwo od 7+ z Vortexem/Snakiem bić guarda i mino, zero treningu, tylko potki + no wypadałoby ten brass set.
Co do boxów to proponuję na ghoulu zabić wszystko, potem obczaić co sie zrespi na ghoulowym sqm, ubić a resztę wylurować i przejścia zastawić boxami
Jest też taka możliwość tylko przez boxy tracimy sporo capa i z tego co się orientuje na dawnporcie z tych co można wziąć do bp są tylko crate które ważą 80oz. W okolicach ghoula kręci się sporo noobów i mogły by nam wybić te potwory albo zniszczyć boxy, często też ktoś mi wybijał potwory z red hp, na guardzie jest już w miarę spokój.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 10 years ago (87931h)
Jako, że moda tera to i ja spróbowałem:

Start: minutę czy dwie po 23:00

23:28 Loot of a minotaur guard: 12 gold coins
23:36 Loot of a minotaur guard: 19 gold coins, a piece of warrior armor
23:41 Loot of a minotaur guard: nothing
23:52 Loot of a minotaur guard: 20 gold coins
00:13 Loot of a minotaur guard: 2 gold coins
00:22 Loot of a minotaur guard: nothing
00:27 Loot of a minotaur guard: 3 gold coins
00:40 Loot of a minotaur guard: 3 gold coins
00:53 Loot of a minotaur guard: 13 gold coins

<jakiś ziomek sie pokazał mi tu i zaczal nawijac, że on rządzi wyspą i mam spi***alac to loga dałem >

Reasumując miałem chyba szczęście, że tak często ale niestety nic fajnego nie spadło. A szkoda.
Do you like the post?

allall

allall (User) (4 threads, 38 posts) posted 10 years ago (85777h)
Mam problem, od 3 dni nie respi mi się Ghoul ani Minotaur Guard, czy tylko ja mam taki problem czy inni też? Wiecie, miga jak by sie zaraz miał zrespić mob, i sie respi każdy tylko ni ci dwaj. wtedy kiedy ma być "gul" czy "minogard" nie pojawia się nic... :/ pomocy.
Do you like the post?

Bogus

Bogus (User) (3 threads, 225 posts) posted 10 years ago (85777h)
Sprawdzę i dam znać.

@edit:
Potwierdzam to co napisałeś. Gdy ma się zrespić minotaur guard lub ghoul to "miga" i nie respi się nic. Na mainie te potwory nadal normalnie respią się przy graczu, więc resp nie jest blokowany. Pamiętam jak jeszcze miesiąc temu polowałem na guarda i było wszystko w porządku. Czyli mój poradnik już nieaktualny:(, a szkoda. Ktoś musiał się nieźle wyżalić CipSoftowi, bo sami by raczej na to nie wpadli. No cóż kto zdążył, ten zyskał. :)
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (34 threads, 1993 posts) posted 10 years ago (85776h)
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Do you like the post?

Nalia

Nalia (User) (0 threads, 87 posts) posted 10 years ago (85775h)
A ja zachodziłam w głowę co robię źle, że mi się to zrespić nie chce! Szkoda, myślałam, że chociaż scale armor mi wpadnie, a tu taka kicha. :(

@Down
Chciałam cokolwiek! A tak nie mam nic...
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 10 years ago (85773h)
Scale dużo ciężej niż battle.
No cóż, chociaż Battle Shielda mam.

Bogus otwieraj sklep :D
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (34 threads, 1993 posts) posted 10 years ago (85773h)
@up
no ja tak samo
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 31 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.