You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
11
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 10 years ago (83914h)

Polowanie, zabijanie potworów, ogólnie pojęte expienie jest dobrze znane wszystkim Rookstayerom - to dla nas chleb powszedni. Często wyśmiewani przez graczy mainlandu za to, że "expimy na ratach" stawiamy czoła różnorakim bestiom Wyspy Nowicjuszy, od obrzydliwych pająków przez dzikie wilki aż po brutalne minotaury. Każdy expi na swój sposób, ale wszyscy zadajemy sobie pytanie - jak osiągnąć upragniony poziom szybciej? Temu pytaniu przyjrzymy się i postaramy na nie odpowiedzieć w poradniku, który właśnie czytasz - zapraszam do dalszej lektury.

Na szybkość expienia wpływa wiele czynników. Na początek krótka anegdotka - zastanawialiście się kiedyś, czemu Poison Spider's Cave jest uważane za najlepsze miejsce do expienia na Rookgaardzie? Otóż odpowiedź jest prosta - za czasów, gdy Katana była najlepszą bronią (czyli przed Dawnport Bugiem i Jagged Swordami) Spidery, Bugi i Poison Spidery były nielicznymi potworami które można było zabić za pomocą jednego uderzenia. Można szybko zabić sporo przeciwników i posuwać się dalej w głąb jaskini. Dlatego też expienie na Minotaurach dawało mniej punktów doświadczenia na godzinę, mimo, że Minotaury zostawiają ich więcej niż pająki - w czasie bicia jednego minosa zabilibyśmy parę innych potworów.

Krótko mówiąc - najszybciej expimy w miejscach, gdzie nasza szansa na zabicie potwora jednym ciosem jest wysoka. Im wyższy % szansy tym więcej expa wyciągniemy z danego miejsca.

Obliczając średnie obrażenia naszej postaci posługujemy się wzorem X = Lvl/5 + Atk/2 + (Skill-10). Dla przykładu moja postać (aktualnie level 63 (63/5 = 12), Atk (Jagged Sword) 21 (21/2=11) i Sword 23 (23-10=13) ma średnie obrażenia 36. Level zaokrąglamy w dół, bo obrażenia zwiększają się co 5 poziomów, a atak w górę.

Jako, że potwory na Rookgaardzie (poza Orcami i Minotaurami) nie posiadają pancerza, to jeżeli potwór ma tyle życia ile nasze średnie obrażenia, to znaczy, że mamy 50% szansy na zabicie go jednym ciosem. Praktyka wygląda tak (znowu na moim przykładzie):

Ladyariadna vs Wolf.

Wolfy mają 25 punktów życia. Biorę swój średni cios (36) i mnożę razy dwa - 72. Moje ciosy mogą zadać od 0 do 72 obrażeń, także każdy z numerów w tym przedziale ma 1/73 szansy na pojawienie się. Numery od zera do 24 (czyli 25/73 tych ciosów) sprawią, że wolf przeżyje mój atak. Pozostałe 48 numerów czyli 65% moich ataków zabije wolfa od razu.

Kiedy już mamy najlepszą broń (katanę / jagged sworda najczęściej) jedynymi sposobami zwiększenia naszych obrażeń jest trening i expienie.

Mounty oprócz punktów stylu (jak już uda nam się znaleźć jakiegoś, który nie wygląda jak kupa) dodają nam również 20 punktów szybkości, czyli 10 poziomów. W pewien sposób zwiększa to nasze doświadczenie na godzinę - szybsze poruszanie się oczywiście pozwala nam szybciej dotrzeć do nowych potworów. Nie jest to do końca prawda, ponieważ dużą część czasu spędzamy stojąc w miejscu i walcząc, niemniej jednak wierzchowiec odrobinę zwiększy nam ilość exp/h. Mounty z Tibia Store nie wymagają premium, także byłby to jednorazowy zakup. Po więcej informacji zapraszam TUTAJ .

Premium ogromnie wpływa na szybkość i jakość expienia w Tibii, także na Rookgaardzie. Na Wyspie Nowicjuszy premiowane konto daje nam dostęp do nowych miejsc polowań a także +50% doświadczenia przez pierwsze dwie godziny gry (na tzw. zielonej staminie, od 42 do 40 godziny). Jeżeli nie macie dużo czasu na grę to "paląc premkę" codziennie przez dwie godziny zdobywacie tyle doświadczenia, co normalnie grając przez trzy. Premium Stamina dodatkowo wymusza pewnego rodzaju regularność gry, przez co utrzymasz stabilny wzrost poziomów.
W trakcie weekendu podwójnego doświadczenia gracze FACC otrzymują 2x więcej expa, za to gracze premium przez pierwsze dwie godziny otrzymują 1,5x2 = 3x więcej expa, a 4,5x z voucherem w porównaniu do 3x graczy darmowych.

Poison Cave, znane wszystkim jako PSC, jest najlepszym miejscem do zdobywania doświadczenia, jeżeli liczymy tylko expa. Nie uświadczymy tutaj żadnych interesujących dropów ani dużych ilości złota, bo potwory zostawiają po parę sztuk i podnosząc wszystko tracimy masę czasu.

EXP: 8-13k / h
WPŁYW ZŁOTA: Podnosząc złoto stracimy około 30% naszego doświadczenia na godzinę.

ŁĄCZENIE: Expiąc na PSC możemy połączyć czyszczenie jaskini z paroma miejscami dokoła. Dla największego przyrostu doświadczenia powinniśmy wyczyścić całe PSC, udać się za Troll Tower koło minotaura na górce po czym wejść i wyczyścić Troll Tower. Po skończeniu go całe PSC powinno stać ponownie. Możemy też udać się zamiast do Troll Tower to w kierunku Wasp Tower. Tracimy tutaj na doświadczeniu ale zyskujemy możliwość uzyskania Honeycombów i Bear Pawów. Trzecią opcją jest pójście podziemnym tunelem od PSC do Mino Hell - jest to opcja zalecana dla postaci o poziomie 40+. Generalnie, jeżeli mamy poziom mniejszy od 30 nie powinniśmy się udawać ani na Wasp Tower ani na Mino Hell z PSC gdyż sam czas chodzenia sprawia, że wiele tracimy.

Dodatkowe informacje:
  • PSC jest miejscem czystego expienia. Nie podnoś złota - są do tego dużo lepsze miejsca.
  • Mount jest mniej ważny niż przy innych miejscach - chyba, że łączymy PSC z Mino Hell lub Wasp Tower.
  • Można tu expić już od pierwszego poziomu, ale na wczesnych levelach należy zaopatrzyć się w potiony - postacie o lepszym shieldingu i wyższym poziomie dadzą radę na jedzeniu wyniesionym z Troll Tower.
  • Nie zabijaj owiec w Troll Tower, chyba, że drastycznie potrzebujesz jedzenia albo kolekcjonujesz Wool.
  • Niskopoziomowe postacie mogą mieć spory problem z trucizną, a jedyne źródło jedzenia w okolicy to Troll Tower.

Mino Hell (w skrócie MH) to najniższy poziom części jaskini składającej się z trzech poziomów: Wolf Maze, Środkowego i samego Mino Hell. Nie jest to idealne miejsce do expienia, ale jeżeli posiadasz Jagged Sworda i chcesz przy okazji zdobyć trochę ciekawych przedmiotów a także spotkać legendarnego Shenga to może być miejsce dla Ciebie. Nie jest tutaj aż tak nudno jak na PSC, bo bicie minotaurów i orków nie jest też tak intensywne jak ciągłe klikanie spiderów i bugów. Dodatkowo, Mino Hell idealnie łączy się z sąsiadującymi Bear Room Quest (BRQ) i Orc Hell. Dla wysokopoziomowych graczy jednak takie kółka mogą okazać się trochę zbyt małe w związku z czym można połączyć Mino Hell z PSC i iść drogą MH -> Orc Hell -> PSC. Nie polecam jednak łączyć MH z trollami powyżej - jest to po prostu strata czasu.

EXP: Bardzo różniący się w zależności od broni i poziomu, od 6 do 8k/h
WPŁYW ZŁOTA: Podnosząc złoto i przedmioty nie stracimy dużo czasu, gdyż najprawdopodobniej atakujemy akurat innego potwora, jednak w trakcie weekendów podwójnego expa lub voucherów schylałbym się jedynie po rzadkie przedmioty takie jak Bronze Amulet czy Minotaur Leather.

ŁĄCZENIE: Mino Hell -> BRQ -> OH będzie wystarczające dla większości graczy. Jeżeli jednak jesteś już high levelem wypróbuj ścieżkę Mino Hell -> Orc Hell -> PSC. Gracze przed poziomem 20 mogą połączyć MH tylko z BRQ, gdyż droga na Orc Hell jest zbyt długa.

Dodatkowe informacje:
  • Miejsce nawiedza całkiem mocny boss - radzę mieć przy sobie potiony.
  • Przyjemne miejsce do expienia, lecz zdecydowanie nie najszybsze.
  • Mount przydatny, szczególnie na trasach MH -> PSC.
  • Posiadanie Jagged Sworda drastycznie zwiększa exp/h
  • Zdecydowanie bardziej opłacalne na średnio-wyższych poziomach (30+)
  • Interesujące dropy

Kółka po obrzeżach Premium Area są zaraz za, jeśli nie na równi z PSC jeżeli chodzi o punkty doświadczenia. Chodzi nie tylko o wolfy - Premium Area jest domem także dla Snake'ów i Skeletonów, które są łatwe do zabicia a zostawiają sporo przyjemnego expa. Droga którą powinniśmy iść zaczyna się od Beara na górce -> Północno-Zachodnia górka wolfów -> na południe na resp Teleskora -> Centralna górka wilków -> Jaskinia 10 snake'ów -> dziura szkieletów -> Południowo-Wschodnia górka wilków -> Górka Beara.

EXP: 8-12k/h
WPŁYW ZŁOTA: Złoto możemy zdobyć tylko ze szkieletów, a podnoszenie go nie powinno zbytnio spowolnić naszego expienia.

ŁĄCZENIE: Chodzenie po obrzeżach można połączyć z jaskinią trolli - o ile oczywiście jest wolna. W taki sposób możemy małym kosztem expa odrobić brak złota z wolfów.
Bogus wrote: Bogus: Jak kiedyś expiłem na premium area to miałem taką trasę:
trolle za mostem - 2 skeletony - 3 trolle w drodze na goblin hell - spidery powierzchnia - środkowe wolfy podziemia - północno-zachodnie wolfy podziemia i skała - środkowe wolfy skała - podziemia snake'i - trolle.. itd.
Dodatkowe informacje:
  • Wymagane konto premium
  • Jagged Sword robi znaczącą różnicę tylko na początkowych poziomach. Postacie 45+ z kataną powinny radzić sobie tak samo dobrze jak posiadacze Jaggedów.
  • Nie zapominajcie, że górki wolfów mają trzy części - podziemną, 0 i +1.
  • Mount całkiem przydatny
  • Duża ilość jedzenia

Trolle znajdujące się w części premium nie zwróciły początkowo mojej uwagi, do momentu gdy zobaczyłem wielu wysokopoziomowych rookstayerów expiących właśnie tam - jako przykłady niech posłużą chociażby Adventurer Billy lub Aknox. Trolle wypadają słabo jeżeli chodzi o punkty doświadczenia / punkty życia ( dokładnie 0.4 exp/hp to mało w porównaniu do 0.8 exp/hp poison spidera), a co więcej mają ponadprzeciętną obronę, ale ogromnym atutem tej jaskini jest bardzo duża liczba trolli na stosunkowo małej powierzchni. Miejsce zdecydowanie dużo zyskuje, jeżeli nasz bohater uzbrojony jest w Jagged Sword.
W razie potrzeby kółka z samych trolli rozszerzyć można o goblin temple poniżej, lub, jeżeli cały obszar Premium jest do naszej dyspozycji, po skończonym kółku na trollach zrobić jedno po obrzeżach PACC area.

EXP: Bardzo różniący się w zależności od broni i poziomu, od 6 do 11k/h
WPŁYW ZŁOTA: Jeżeli posiadamy tylko katanę, to raczej nie stracimy zbyt dużo czasu podnosząc złoto, jednak postacie na wysokim poziomie lub uzbrojone w Jagged Sword powinny odpuścić sobie zbieranie złota lub zbierać tylko kupki 10+ gp.

ŁĄCZENIE: Samo Troll Caves + respawn dwóch szkieletów powinien być wystarczający do poziomu 50, potem można pokusić się o łączenie z wyżej wymienionym PACC Area, szczególnie, jeżeli posiadamy mounta.

Dodatkowe informacje:
  • Wymagane konto premium
  • Duża ilość jedzenia
  • Najprawdopodobniej najlepsze miejsce do expienia jeżeli chcemy expić i trenować Distance Fighting.
XP Boost dodany niedawno zasługuje według mnie na osobny dział, gdyż była to jedna z bardziej kontrowersyjnych decyzji CipSoftu i zdecydowanie pasuje do tematu tego poradnika. Jak zatem działa nasz przyjaciel XP Boost?

Otóż po zapłaceniu 30 Tibia Coins przez następną godzinę otrzymywać będziemy 50% więcej punktów doświadczenia, dokładnie jak podczas premiowanej staminy, i tak samo jak stamina czas tej godziny spadać będzie jedynie gdy polujemy. Jedna postać może wykupić do pięciu takich boostów w ciągu jednego dnia i z każdym kolejnym jego cena rośnie.

Jeżeli działają na nas inne bonusy jak chociażby Premium Stamina lub voucher ich efekt będzie się łączyć, po dokładniejsze informacje zapraszam do tego poradnika z naszej strony głównej.

Teraz czas na trochę matmy - jeżeli kupowalibyśmy tylko godzinę takiego przyspieszacza dziennie to za 30 dni po 30 tibia coinsów (900) wydalibyśmy Ponad 100 złotych, przy obecnych cenach 750 Tibia Coins kosztuje 111.62 zł, a to wciąż o 150 coinsów za mało na cały miesiąc...
Jak więc zarobić złoto w grze by z marketu kupić potrzebne nam Tibia Coins i nie narobić mamie debetu na koncie? Tutaj z pomocą przyjdą nam porady podrzucone przez Bogusia. Bardzo się rozpisał na ten temat, także zostało to schowane w spoilerze.
Spoiler:

Według mnie najważniejszą radą jaką można dać komuś expiącemu na Rookgaardzie jest by na chwilę zastanowił się, czy rzeczywiście chce spożytkować mnóstwo, mnóstwo godzin na osiąganiu tego celu. Jeżeli nie, to nie ma sensu ciągnąć tego dalej, można spojrzeć prawdzie w oczy i zdecydować, że ślęczenie przed komputerem zabijając piksele przez rok lub dłużej to nie jest to, czego chcemy od życia, ale jeżeli zdecydujemy się, że naprawdę chcemy to zrobić to być skrupulatnym, expić regularnie i postawić to w miarę wysoko w naszej hierarchii priorytetów na dany dzień. Jakiś czas temu MDN' poradził mi, żebym kupił premium i codziennie wchodził spalić dodatkową staminę, w tamtym czasie grałem regularnie przez miesiąc i miałem najlepsze wyniki - nie chodziło wcale o ogromne przyrosty co jakiś czas tylko o takie małe, codzienne, razem zliczone dały sporą cyfrę.

Podsumowując, najważniejszym obok samozaparcia czynnikiem jest atak naszej broni - chcąc nie chcąc postać uzbrojona w Jagged Sword będzie expić szybciej od postaci posiadającej tylko katanę lub mace. Warto mądrze dobierać miejsca expienia w zależności od naszego poziomu i skilli ale także znudzenia danym miejscem - może czas na zmianę, jeżeli już ostatkami silnej woli klikamy na kolejnego pająka?

Mam nadzieję, że w powyższym poradniku udało mi się zawrzeć esencję tego, czym dla Rookstayera jest expienie i garść porad dzięki którym wbijecie w końcu upragnione poziomy. Jak zawsze podzielcie się opiniami w komentarzach, dorzucajcie własne pomysły i wspólnie ulepszmy ten poradnik.

Pozdrawiam,
Lady Ariadna
Do you like the post?

Bogus

Bogus (User) (3 threads, 225 posts) posted 10 years ago (83912h)
Przyznam, że nie spodziewałem się, że moje wypowiedzi na PW zostaną w całości przekopiowane, bo lepiej bym się do nich przyłożył. Pisałem abyś tylko Ty zrozumiał, a nie na gotowo pod poradnik.
Lady Ariadna wrote: Krótko mówiąc - najszybciej expimy w miejscach, gdzie nasza szansa na zabicie potwora jednym ciosem jest wysoka. Im wyższy % szansy tym więcej expa wyciągniemy z danego miejsca.
Tu nie do końca, bo na ratach szansa największa, a już nie jest tak kolorowo jak na PSC :D. Duże znaczenie odgrywa ilość potworów w danym miejscu. Sądzę, że nawet gdyby ubijać minosy na hita to nadal PSC by pozostało lepsze, bo minosów jest za mało. Jak robię lootbagi i chodzę trasą MH-BRQ-OH to mi cały resp się nie odnowi i długo zajmuje przejście z jednego miejsca w drugie.

Nie myślałeś żeby dodatkowo dopisać inne miejsca? Wiadomo, że na PSC leci najlepiej ale w ramach ciekawostek i uzupełnienia poradnika. Chodzi mi np. o wschodnią część wyspy. Kiedyś pamiętam testowałem exp na ratach PACC i też było nie najgorzej, chyba coś koło 8-10k.

Widzę, że mój nick od razu na szaro :D.
Spoiler:
hehe ;)

Całość ogólnie prezentuje się świetnie i przejrzyście.
(y)
Do you like the post?

MDN'

MDN' (User) (28 threads, 440 posts) posted 10 years ago (83885h)
Bardzo przejrzyście wykonany poradnik, dobra robota. Ja, gdy expię na poważnie, chodzę od PSC przez Troll Tower, następnie w podziemiach do Orc Hell i kończę rundkę na MH. Oczywiście może być na odwrót. Jeśli kończę na PSC i chcę iść do MH, mimo uwcześniej wybitego Troll Tower, zawsze zaglądam na spidery na powierzchni, ze względu na ich szybki resp. Rundka trwa w moim przypadku maksymalnie 10 minut nie wyciągając złota, lub robiąc to jedynie gdy bije mnie na MH więcej monsterów (tak jak pisał FFF). W ciągu niej, na Yanarze zdarza się, że nie respi się 1 minotaur, a wchodząc na PSC potwory respią się nadal przy mnie. Wolę regularnie 2h na zielonej staminie, gdyż inna najniższa opłacalna ilość godzin wynosiłaby 6, ponieważ:
Na pełną regenerację 41 i 42 godziny musimy czekać aż 20 godzin

Expiąc 2H dziennie na zielonej, pozostałe 20H z doby (tak, wiem że doba ma 24, ale expiąc godzinę rano, do wieczora naładuje nam się dodatkowe x minut) ładujemy staminę. Łącznie wartość 2h na premium wynosi 3 normalne godziny.

Poświęcając 6H dziennie na zdobywanie doświadczenia, pozostałe równe 18H ładujemy staminę, ponieważ zwykła regeneruje się w stosunku 3:1.

Wniosek: Expiąc 2H dziennie na premium, wbijamy tylko/ o połowę mniej expa, niż w ciągu 6H.

Screeny z k/h przy double exp i z premium staminą ode mnie i Andrzeja Welca.
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (34 threads, 1994 posts) posted 10 years ago (83875h)
:D
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 10 years ago (83782h)
2k-4k/h na MH? No LA nie przesadzaj, to ja ze spearów nie biegając mam 6k/h. Z katany z tego co pamiętam 7k-10k/h w zależności od respa
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 10 years ago (83778h)
Zasięgnąłem porady Gladira, który powiedział, że jest pewien.
Do you like the post?

Dark Gladir

Dark Gladir (User) (40 threads, 1037 posts) posted 10 years ago (83772h)
This post has been deleted by a moderator or administrator.
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 10 years ago (83681h)
OH+MH+BRQ standardowe bieganie, przecież expiąc na psc też nie biega się po samej jaskini.
Do you like the post?

Ven

Ven (User) (8 threads, 295 posts) posted 7 years ago (63936h)
Czy w 2019 roku mając szybszy resp poradnik jest nadal aktualny? Gdzie najwięcej idzie wyciągnąć expa? Eq standardowe z rooka nic z dawnportu. Polecicie też jakieś inne ciekawe trasy tak dla urozmaicenia by było około 10 k/h? :-)
Do you like the post?

Strugu

Strugu (User) (23 threads, 230 posts) posted 7 years ago (63935h)
@Ven w dzisiejszych czasach nie ma nic lepszego niż mh, jak będzie rapid resp za kilka dni to wystarczy odgrodzić się boxami i stoisz w miejscu z 2 minotaurami. Podczas rapid respa warto zjechać wolfy do red hp i wtedy uzyskamy maksymalny exp. Dobrym pomysłem jest też shared exp z jakimś innym rookstayerem, wybijacie wtedy 2 poziomy a exp jest jeszcze większy bo w party otrzymujemy 120% za moba.

Jeżeli chodzi o "trasy" to ja pracuję nad achievementem undertaker, biegam więc od szkieletów na pólnocnym zachodzie po katana quest na wschodzie wyspy, podczas robienia 1 kółka wpada mi 6 wykopów dziur.
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (34 threads, 1994 posts) posted 7 years ago (63909h)
przy rapid respie próbowałem w 3 miejscach. mino hell - 29,5k/h, wolf cave - 16,6k/h, wasp tower - 21,5k/h
Do you like the post?

Ven

Ven (User) (8 threads, 295 posts) posted 7 years ago (63885h)
Ale  z kataną to mino hell chyba jednak najlepsze nie jest ;-)
Do you like the post?
Showing 1 to 12 of 12 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.