You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
5
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Qeart

Qeart (User) (5 threads, 27 posts) posted 8 years ago (70488h)
Paladino on Rookie
Hej. Długo się przymierzałem do tego tematu, aż w końcu stwierdziłem, że przyszedł czas, aby poruszyć to i owo. W dobie halabard i jagged swordów nowi graczy nigdy nie osiągną takiego expa jak stare wyjadacze, ponieważ podczas buga przechylili szale na swoją stronę zmieniając Rookgaard. Zatem zaczynajmy.
Uzbrojenie
Niestety na Rooku nie mamy zbyt wielkiego wyboru co nie zmienia faktu, że możemy troszkę pokombinować. Podzielimy sobie to zagadnienie na dwie kategorie. Low Level i High Level. Dlaczego tak ? Chodzi tu głównie o Cap. Na niskich lvlach mamy go dosyć mało co może sprawiać pewien dyskomfort. Prosiłbym zwrócić uwagę, iż są to moje tylko propozycje/sugestie. Jeżeli ktoś ma inne zdanie nie musi się ze mną zgadzać.
Armor
Low Level.
Na tym lvlu będziemy bardziej skillować, niż brać się za konkretne bicie mobów. Bardzo duże znaczenie ma to ile weźmiemy spearów do łapki. Tu zaproponuje wam zestaw, który daje nam 22 armora i zajmuje 144.5 capa. W tym secie proponuje wbić przynajmniej 16 dysta.
Mamy tutaj od góry: studded helmet, studded armor, wooden shield i leather boots. Dlaczego nie leather legi ? Zajmują 18 capa, a dają tylko 1 armora.
High Level.
Tutaj mamy troszkę więcej capa, więc i na więcej sobie pozwolimy. Mino Hell spokojnie klepiemy z 16-17 dysta. Standardowy End-Game'owy secik na Rooku.
Ten zestaw daje nam 32 armora i zajmuje 229 capa. Zauważcie, że w tym secie bierzemy o 4 speary mniej, niż w wymienionym wyżej.

Od góry: legion helmet, chain armor, copper shield, studded legs, leather boots.
Broń
Na Rookgaard'zie mamy do wyboru w sumie 4 rodzaje broni dystansowych. Są to:
oraz amunicja do Bowa:
Szybki opis każdej z nich oraz amunicji.

Spear: 25 ataku, obrony 0, zasięg 3 kratki, używa jednej ręki, waga 20 capa, cena 10 gp u Obi.
Bow: atak zależny od używanej amunicji, obrony 0, zasięg 6 kratek, używa obu rąk, waga 31 capa, cena 400gp u Blind Orc.
Small stone: atak 5, obrony 0, zasięg 4 kratki, używa jednej ręki, waga 3,6 capa.
Snowball: atak 0, obrony 0, zasięg 4 kratki, używa jednej ręki, waga 0,8 capa.
Arrow: atak 25, wchodzi w miejsce strzały, waga 0,7 capa, cena 30gp/10szt u Blind Orc.
Poison Arrow: atak 22, wchodzi w miejsce strzały, waga 0,8 capa, zatruwa 4 tury po 3 hp, 9 tury po 2 hp, 20 tury po 1 hp. Łącznie 50 hp, przez 2 minuty i 12 sekund.

Techniczne - czyli jak bić efektywnie
No i doszliśmy do najważniejszego wątku. Jak bić szybko i efektywnie, a przy tym tracić jak najmniej amunicji. Spojrzymy tutaj także na efektywne skillowanie naszego dysta. Łącze to wszystko tu w jednej kategorii, ponieważ wszystko związane jest z mechaniką tego skilla. Postaram się opisać to jak najlepiej potrafię. Chciałbym zaznaczyć, że to co się tu znajduje nie znajdziecie na żadnym innym polskim, a nawet może i zagranicznym forum. Kiedyś były to bardzo ważne informacje ale teraz w związku z tym, że mamy offline training nikt już na to nie patrzy, a moim zdaniem powinien.

Skillowanie.

Dobra Qeartu to powiedz nam skoro jesteś taki mądry o czym nie wiemy, bądź zapomnieliśmy, a może wiemy a nawet o tym nie zdajemy sobie sprawy ?!

Już wam odpowiadam. Distance fighting ma specyficzny system levelowania, a także unikatowy system trafiania i zadawania obrażeń. Jeżeli chcemy trenować tą umiejętność musimy zwrócić uwagę na to, iż trafianie w cel tak zwanym blood hitem (cel traci hp) jest o 2 razy szybsze, aniżeli cel zablokuje trafienie tarczą. Podsumowując, jeżeli chcemy szybko levelować dista musimy jak najwięcej trafiać w cel.

No tak Qeartu wiemy o tym ale na tak niskim skillu postać rzadko trafia....

I na to coś poradzimy. Przyjmując, że będziemy trenować spearami bo small stonów mamy mało, a arrowy są dosyć drogie musimy policzyć hit chance. Zawsze największą szanse na trafienie mamy, wtedy kiedy nasz cel stoi o 2 kratki od nas.
Bijąc na Full Defence
nasza szansa na trafienie w cel nie zmniejsza się i pozostaje na tym samym poziomie co bijąc na Full Attack
.

Pozwoliłem sobie zrobić wam małe zestawienie dla naszego dista w którym opisze jaki % jest na trafienie w moba odpowiednio do skilla. Zanim jednak jeszcze spojrzycie na tabelę chciałbym dodać, że maksymalny poziom hit rate'u dla spear'a i small stone'a wynosi 76% natomiast dla arrow'ów wynosi już 91%.
Przyjmując, że mamy 50 lvl i 25 dista nasze maksymalne uderzenie ze spear'a wyniesie 71dmg, natomiast mając 120 lvl i 28 dista z spear'a zadamy 92 dmg. Na takim samym lvl i skillu z jagged sworda zadamy tylko 81 dmg. Nawet, jeżeli jesteś nowym graczem pamiętaj, że możesz być lepszy niż Ci co zyskali na bugu.
Koszty
Sytuacja finansowa każdego paladyna nigdy nie jest taka jakbyśmy sobie ją wymarzyli. Natomiast nie można powiedzieć, że jest taka tragiczna. Posłużę się wyżej wymienionym bohaterem na poziomie 50 i 25 skillem dysta. Przeliczę tutaj nasze obrażenia (dmg) przez kwotę (gp).

Bijąc z spear'a w cel oddalony od nas o:
1 kratkę - 41dmg/1gp
2 kratki - 101dmg/1gp
3 kratki - 66.8dmg/1gp

Bijąc z łuku z normalnymi strzałami w cel oddalony od nas o:
1 kratkę - 4.3dmg/1gp
2 kratki - 10.9dmg/1gp
3 kratki - 7.2dmg/1gp
4 kratki - 5.3dmg/1gp
5 kratek - 4.3dmg/1gp
6 kratek - 3.4dmg/1gp

Jak zauważyliście spear'y są o wiele tańsze, niż strzały. Wydając 3k gp i bijąc w cel oddalony od nas o 2 kratki ze spear'a zadamy o 270300 obrażeń więcej, niż z łukiem i zwykłymi strzałami.
A jak to się przekłada na długość expienia ?

Biorąc pod uwagę, że spear'y łamią się z szansą 3.075%, a strzały traci się co strzał oraz przeliczając ich wagę i obrażenia wyjdzie nam wynik w obrażeniach/wagę.
Dla spear'a jest to jednostka 45.44 natomiast dla bow/arrow wynosi 46.86. Im wyższa jednostka tym dłużej możemy expić. Dla porównania, gdybyśmy używali viper starów wynik wyniósłby, aż 182.88.
Nasza zmienna wyszła niemalże identycznie w związku z czym czas po jakim musielibyśmy zrobić zakupy jest bardzo podobny.

Mamy tutaj wynik 2-0 dla spear'ów. Nie spodziewaliście się tego prawda ? A jednak bow/arrow jest troszeczkę overrated. Rook Spirit wspomniał w temacie o tym czy jednak nie byłoby lepiej kupić Jagged sworda za TC, ponieważ koszty za spear'y w długim okresie mogą nas wynieść dosyć sporo. Ja biorąc 50 spear'ów i robiąc lootbaga na MinoHellu wyciągam około 2.5k profitu wydając przy tym tylko 500gp.
Nie wiem po ile stoi teraz Jagged Sword przypuszczam, że jest to cena około 200-250 TC (mogę się oczywiście mylić). Na moim serwerze Olympa 250 TC stoi po 4 200 000gp = 420cc. Na achiva Potion Addicted potrzebujemy około 150cc = 1 500 000gp. Musielibyśmy zrobić lootbaga około 600 razy i refill wyniósłby nas 300 000gp. Sami sobie odpowiedzcie czy warto kupować TC specjalnie po Jagged sworda.
Podsumowanie
Podsumowując, aby jak najczęściej trafiać musimy bić cel oddalony o 2 kratki. Natomiast, aby szybko wbijać distance musimy zadawać jak najwięcej blood hitów. Nie będę w tym temacie pisać jak i gdzie trenować i gdzie wbijać expa, ponieważ jest na forum już taki temat. Jeżeli macie jakieś pytania piszcie bo jestem pewien, że na pewno o czymś zapomniałem, a troszkę wiedzy na ten temat mam. Jeżeli jednak będą prośby jak expić i gdzie oraz jak skillować to coś napiszę ale niżej są tematy, które moim zdaniem wyczerpują te tematy.

Tutaj link do tematów wartych obczajenia:

Zdobywanie doświadczenia na Rookgaardzie - Lady Ariadna
Jak zdobyć łuk na Rookgaardzie - o Blind Orcu. - Lady Ariadna
Metoda na uciekające orki podczas treningu - Dark Gladir

Poradnik jest mojego autorstwa i nie zezwalam na jego dalsze kopiowanie.
Specjalnie dla Rookie.com.pl
Użyte materiały są własnością firmy CipSoft.
Do you like the post?

FFF

FFF (User) (33 threads, 1991 posts) posted 8 years ago (70487h)
Było. Scientist z jakimś tam ziomkiem testowali to z jakiej odległości jaka szansa na trafienie i jest to gdzieś tutaj. Ale supcio że ci się chciało.
Do you like the post?

Rook Spirit

Rook Spirit (User) (8 threads, 125 posts) posted 8 years ago (70486h)
Fajny poradnik.
Ja zwróciłbym jeszcze uwagę na aspekt finansowy - speary/arrowsy kosztują i z każdym huntem koszty poniesionej amunicji się będą kumulować, podczas gdy gracze walczący w zwarciu zarabiają gp na czysto odkładając np na potion addicta.

Kumulacja może doprowadzić nawet do tego, że korzystniej wyjdzie kupienie jednorazowo jagged sworda za TC, niż kilkuletnia przygoda z distem.
Do you like the post?

Qeart

Qeart (User) (5 threads, 27 posts) posted 8 years ago (70473h)
Updated.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 8 years ago (70462h)
Cześć.

Nic o loyalty. Nic o tym, że lee delle ma speary za 9 gp (10% taniej niż Obi). Nic o tym, że dista wbija się prawie 2 razy szybciej niż melee.

Za to dużo o wszystkim innym, także ode mnie +.
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 8 years ago (70340h)
Nie wiem czy nie zrozumiałem tabelki ale jest dla mnie niejasne że na tabelce podajesz %szansy na trafienie a pod tabelką podajesz wartości z tabelki jako maksymalny hit.
Jak chcesz pogadać o diście na rooku to możemy to zrobić na pw, mam spore doświadczenie w tym. Wg mnie poradnik fajny ale brakuje paru aspektów.
Do you like the post?
Showing 1 to 6 of 6 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.