You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
14
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 12 years ago (101088h)
Poradnik Destiny Stayera.
Island of Destiny leży pomiędzy rookgaardem a mainlandem. Jest to miejsce zaznajamiania się z profesjami i wyboru drogi kariery. Wysepka jest mała ale bardzo ładna i można robić na niej trochę ciekawych rzeczy jako odskocznię od normalnego grania.
Spis Treści:
1. Historia
2. Profesje
3. Zabijanie Graczy
4. Co tu można robić?
5. Magia

1.Historia.

Island of Destiny zostało dodane do Tibii w update 8.2. Można dostać się nań na 8 lub 9 poziomie przez pogadanie z Oracle. Po dostaniu się na wyspę trzeba wybrać jedną z 4 profesji, po czym odblokowane zostają podziemia przypisane do tejże profesji (kopalnie dwarfów dla knighta, jaskinie trolli dla paladyna, labirynt szkieletów dla sorcerera i podziemia ze zwierzętami dla druida), gdzie możemy zabijać potwory i trenować do 9 poziomu doświadczenia. Po wbiciu 9 poziomu otrzymujemy 15 minutowe ostrzeżenie aby wyjść, bo zostaniemy wyrzuceni z lochów.
Tu zaczyna się historia Destiny Stayerów. Nie wiem, kto był pierwszy, ale paru gości postanowiło zrobić postacie na IoD żeby polować na nowych graczy gdyż w podziemiach można atakować innych. Destiny Stayerzy dobili parę naprawdę niezłych rekordów - np. gracz fool zabił ponad 1000 osób. Były osoby ze skillami 80/80, byli też tacy co twierdzili, że w pally cave respi się demon skeleton - jak znajdę stare screeny to wstawię.
Tak sobie żyli Destiny stayerzy, jedni grali knightami, jedni paladynami, rzadko co sorcererami a prawie nikt nie grał druidem. Aż do update 9.8
W update 9.8 dodana została część wyspy znana jako "festival of initiates" - było to miejsce jak marzenie dla każdego stayera. non-PZ zone na powierzchni, dodatkowo ze szkieletami dającymi 0 experience, raj dla skillowania. Ale potem zaczęły się schody.
CIP szybko zainterweniował - wszyscy z profesją zostali wyrzuceni z festiwalu bez możliwości powrotu. Nowi gracze traktowani byli jak po "blessingu" - trzeba było ich zabić 2 razy, żeby dostać jakikolwiek loot. Jedynym pozytywnym akcentem było podniesienie poziomu na którym można się poruszać swobodnie po lochach do 9.

2. Profesje

- No Vocation
Można zostać na IoD bez profesji. Dostępnymi terenami jest cała wyspa bez podziemnych lochów. Skille rosną jak dla rookstayera, bardzo powoli. Magic level rośnie z szybkością dla knightów. Jako jedyna profesja mają swobodny dostęp do festivalu, co pozwala im nabić "bluebarian" achievement. Narzucony został dove mode, a potwory tam występujące biją śmiesznie niskie obrażenia i to tylko jak nie masz na sobie zbroi, więc PvP jest praktycznie niemożliwe. (TIP: jeżeli zostałeś zablokowany po ostatniej części tutorialu, zagadaj z NPC od czarów przez ścianę namiotu i powiedz "start again")
- Knight
Chyba najlepszy wybór. Duże obrażenia, duża obrona. Ich jaskinie to ciasne tunele tworzące idealne miejsce na trap - szczególnie, że obrażenia dwarfów do małych nie należą i jest ich tam sporo.
Najlepszy set: Jagged sword, brass armor, brass legs, soldier helmet, leather boots, Viking shield (PACC), Scarf (PACC), Spear. (jagged sword ma najlepsze statystyki i jest lekki)
Rzadkie przedmioty: Dwarven Ring, Iron Ore.
Porady: Weź ze sobą z rookgaardu combat knife i jak najwięcej honeyflowerów.
Dobre skille: 60 sword, 60 shield, 30 dist, 4 magic level.
- Paladin
Drugi najlepszy wybór. Osiąga największe obrażenia w PvP (100+) na wysokich skillach. Minusami są mała ilość nowych graczy wybierająca paladynów i duże przestrzenie jaskiń. Jako jedyna profesja mogą nabić achievement "the undertaker"
Najlepszy set: Spear, Brass armor, Brass legs, soldier helmet, leather boots, viking shield (PACC), Scarf (PACC)
Rzadkie przedmioty: silver amulet, trollroot.
Dobre Skille: 70 Dist, 40 shield, 7 magic level.
- Sorcerer i Druid
Słabe wybory. Osiągają spore combo z różdżki + fire strike, ale potrzebują dużej ilości jedzenia. Mało graczy wybiera druida. (Plusem jest to, że druid ma w swojej jaskini rabbity, więc jest idealnym wyborem na 2 postać).
Najlepszy set: Różdżka, Magician's robe, Mage hat, Brass legs, Leather Boots, Viking Shield (PACC), Scarf (PACC) - Garlic necklace (sorcerer)
Rzadkie przedmioty: Bear Paw, Wolf paw (druid)
Dobre skille: Magic level 35, shielding 30.
lub

3. Zabijanie graczy.

Jak mamy już spore skille (albo i nie, na światach non-pvp) możemy przystąpić do działania. Załatwiamy sobie z 2 hamy, 10+ potionów na życie, pełen set, (speary dla pala) i jedziemy. W zależności od terenu możemy robić trapy (knight, sorcerer), albo lurować po 2 moby i bić samemu. Przydać mogą się honeyflowery. Jeżeli nasz cel jest botem to po prostu zlurujmy na niego moby - nie ma sensu marnować skulla na bota. Jeżeli nie, to lurujemy moby żeby było ciasno, ustawiamy się tak by blokowac przejście i odpalamy się z atakiem. Paladyn na wysokim dyście może czasem zabić gracza zanim ten ogarnie co się stało.
Zabicie innego gracza non-vocation stayerem graniczy z cudem - musi być AFK i nie mieć na sobie tarczy - wtedy możemy go wepchnąć w 3 szkielety i modlić się o to, że będzie afk przez następną godzinę.

4. Co innego można tu robić?

- Achievementy.
Do zdobycia na wyspie jest 7 achievementów, większość bardzo trudych. Natural Born Cowboy wymaga od nas kupienia PACC na 180 dni w przedziale czasu kiedy możemy dostać mounta za darmo jako dodatek do premium. Bluebarian jest dostępny tylko dla non-voc, wymaga użycia krzaczków z jagodami 500 razy (potrwa to bardzo długo). Potion addict wymaga od nas ton złota, miksturki od raffaela to już nie small potiony za 20golda tylko normalne poty za 50! Achievement 'the undertaker' jest do zdobycia tylko przez paladyna. Kolejnym bardzo trudnym achievementem jest 'number of the beast' - zobaczenie kostki na IoD graniczy z cudem. Ostatnie achievementy to 'make a wish' oraz 'with a cherry on top'.

- Kolekcja.
Można kolekcjonować pełno rzeczy. Ludzie zabijający potwory w twojej jaskini mają na pewno trochę złota, potiony i jakieś rzeczy wypadające z tychże potworów - np. Dwarven Ring czy Iron ore. Czasem zobaczy się rzadkie przedmioty z rooka - najczęściej small ruby albo wolf paw, rzadziej mino leather, z wielkim szczęściem MLW albo dice - sam jestem posiadaczem MLW i bardzo się cieszę :)
Niestety na wyspie nie można łowić - wyskakuje "whole surface of the isle is protection zone, you can't fish in zones like that" - nawet jesli łowimy na festiwalu, gdzie można nie być w PZ koło wody. Dziwne.

5. Magia

Na IoD dostępnych jest aż 7 czarów, a co dziwne najwięcej używać mogą non-voc stayerzy.
Apprentice Fire Wave (exevo dis flam hur) 5mana, ~11 obrażeń +1/mlvl (non-voc)
Apprentice Healing (exura dis) 5 mana, 5-7 leczenia +1/mlvl (non-voc)
Lightest Magic Missile Rune (exevo dis min vis) 0 mana, ~3 obrażeń +1/mlvl (non-voc)
Light (utevo lux) 20 mana. (knight, paladin, sorcerer, druid)
Light Healing (exura) 20 mana, 10 leczenia +1.5/mlvl (paladin, sorcerer, druid)
Wound Cleansing (exura Ico) 40 mana, 30 leczenia +2/mlvl (knight)
Apprentice Strike (exori min flam) 6 mana, ?? obrażeń +??/mlvl (sorcerer, druid)

6. Zarabianie kasy

Jeżeli nie ma przez jakiś czas profitu z graczy, może być ciężko z trenowaniem np. Magic levelu albo dista. Na szczęście PK to nie jedyny sposób zarabiania.
a. Lootbagi - często w pokoju profesji leży pełno śmiecia - Studded armor, studded shield, sabre, brass helmet, czasem jakiś mace. To wszystko można wrzucić do baga i sprzedać u raffaela za całkiem niezłą sumkę.
b. Zbieranie "po kimś" - czasem zabijanie bottera / gracza od razu to nie jest najlepszy pomysł - czasem można połazić za nim i pozbierać to co zostawi w potworach - rzadko bo rzadko ale może trafić się np. iron ore. częściej będzie to copper shield, za którego dostajemy 50 golda u raffaela.
c. inni gracze - często mogą chcieć kupić od ciebie scarf albo jedzenie, sprzedawaj drożej.

To już będzie koniec mojego poradnika :) Jeżeli macie jakieś sugestie, bardzo chętnie je przyjmę, tak samo jak pytania. Piszcie w komentarzach co mógłbym zmienić, i czy poradnik się podoba.
~Lady Ariadna
Do you like the post?

Zoxks

Zoxks (User) (14 threads, 288 posts) posted 12 years ago (101087h)
Chyba wiem już gdzie będę pkował :)

@Świetny poradnik,wielu graczy w tym ja nawet nie wiedziało o możliowści pk-owania ,napewno cześć graczy zacznie swą kariere na IoD :)
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 12 years ago (101087h)
zapraszam na anticę :)
Do you like the post?

Battle Sheep

Battle Sheep (User) (5 threads, 89 posts) posted 12 years ago (101086h)
Fajnie by było gdybyś wzbogacił to w jakieś screeny dla przejrzystości. Ja mam pytanie takie... Do którego lvl da się być postacją z profesją? Coś tam czytałem, że do 9 czyli np. Na 9 wychodzę z rooka na IoD i nie mogę wbić 10 lvl bo coś się stanie? ;D Takie jakieś info uzupełniające bym prosił. Ogólnie ostatnio grałem w Tibie, gdzie nie było tego czegoś, także się wgl nie orientuje w tej wyspece, raz ją widziałem noob charem ;d

/Edit

Przydatne jak ktoś upierdliwy uniemila grę na rookstayerze, czekasz z uśmiechem jak wyjdzie z rooka, wbijasz na IoD, a gość pada ;D Choć niestety nie zawsze xd Bo odrazu wskoczą na main.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 12 years ago (101086h)
Już odpowiadam drogi panie owco :)
Możesz wyjść z rooka na poziomie 8 lub 9. Poziom 8 polecam dla wszystkich tych, którzy planują wybrać profesję - przez 1 lvl up dostaniemy więcej hp / many / capa niż byśmy dostali jako rookstayerzy (np. lvl 8 ma 185 hp. Lvl 9 rooker ma 190, ale juz lvl 9 knight ma 200)
Wyjść z rooka na 9 polecam wszystkim tym, którzy planują być na IoD bez profesji.

Teraz kontynuując:
jeżeli wybrałeś profesję i siedzisz w podziemiu, może się zdarzyć, że trenując przez nieuwage wbijesz level, ludzka rzecz (mnie się zdarzyło, że jakiś random dobił mi moje 2 red moby). W takim wypadku, jeżeli wbijesz lvl 10 w ten sposób, musisz w ciągu 15 minut zginąć. Szybka akcja - wszystkie itemy do backpacka, backpack do wora, wor rzucic do PZ, przykryć drugim i na moby ginąć - byleby tylko mieć 9 z powrotem.
Co się stanie, jeżeli mamy 10 i np. na afku byliśmy, wracamy? 2 wyjścia.
a. Jeżeli szybko zauważysz, że masz 10, NIE RÓB KROKU swoją postacią. Poproś kumpla, żeby lurnął do ciebie moby i możesz w ten sposób się zabić.
b. Jeżeli zrobiłeś krok, to niestety postać jest do chrzanu. Nie możesz nią zginąć w żaden, żaden sposób. Może zostać Depo charem albo iść na maina, bo nie możesz wrócić do podziemi ani nigdzie gdzie nie ma PZ.
Do you like the post?

Freszol

Freszol (User) (40 threads, 761 posts) posted 12 years ago (101085h)
Fajny poradnik o innym nurcie gry
Do you like the post?

Bonok

Bonok (User) (0 threads, 300 posts) posted 12 years ago (101072h)
Super poradnik ! Spisałeś się na 5 ! :)
Mam takie pytanie... mi się wydawało, że kiedyś(nie jestem pewien) można było wbić na IoD 100 level ??
Do you like the post?

Trathos

Trathos (User) (2 threads, 475 posts) posted 12 years ago (101071h)
Dobre skille: 60 sword, 60 shield, 30 dist, 4 magic level.

Hmm...na co Knightowi 30dist ??
Do you like the post?

Freszol

Freszol (User) (40 threads, 761 posts) posted 12 years ago (101071h)
30 dist da sie wbic knightem? XD
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 12 years ago (101070h)
Już mówię. Tak, da sie, knightowi idzie wolniej niż palowi ale szybciej niż magom i rookerom. Po co 30 dist? Na starym charze uciekło mi na 10 hp tyle ludzi, ze zalowalem, że nie mam tego dista wbitego.
Do you like the post?

Hardstyle

Hardstyle (User) (2 threads, 31 posts) posted 12 years ago (101061h)
Żeby było jasne jeżeli wbijemy 10 poziom na IOD i nas wywali nadal jest możliwość wejścia w podziemia o ile poprosimy kogoś o napełnienie nam viali trucizną którą możemy wziąć z martwych spiderów w podziemiach dla maga. Wtedy wystarczy się otruć i po śmierci dalej możemy wchodzić.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 12 years ago (101060h)
Niestety to tak nie działa. Poison w PZ zostawi nam 10hp o ile wiem
Do you like the post?

Hardstyle

Hardstyle (User) (2 threads, 31 posts) posted 12 years ago (101060h)
Tu nie mam pewności z tego właśnie względu że zabrakło mi trucizny ale zawsze można to sprawdzić
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 12 years ago (101059h)
Napiszę do sheepa, żeby wziął vial z rooka, to testniemy.
Do you like the post?

Kosmos

Kosmos (User) (4 threads, 253 posts) posted 12 years ago (101048h)
Świetny poradnik ;)
Dowiedziałem się z niego całkiem sporo.
Ja kiedyś na tej wysepce, wbiłem knightem skile 55/55.
Wszystko zaczęło się bardzo dawno temu, gdy zaatakował mnie 6 poziom, który miałby mnie na 3 hity. Na szczęście miałem sporo potków ;)
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 15 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.