You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
5
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (50853h)
Czy w twojej głowie pojawiła się ostatnio perwersyjna myśl, aby wrócić do gry i zawitać w czołówce Rookgaardu?

- Po co? - Spytał kolega z serwera.
- Po co? - Spytał kolega z forum.
- Po co? - Spytali koledzy z podwórka.
- Po co? - Spytała partnerka.
- Po co? - Spytała matka.
- Po co? - Spytał Bóg.
- Po co? - Spytałeś samego siebie.

Pojawiło się też kilka odpowiedzi:
- Mam sentyment do tej wyspy i tego, jaka była 12 lat temu.
- A co mam teraz lepszego do roboty?
- Cholera, sporo się tych 100+ narobiło.
- Lepsze to, niż alkoholizm.

Jeśli te odpowiedzi są wystarczające do przekonania cię do powrotu, oto kilka składników powrotu do czołówki:
- Kilka (lub kilkadziesiąt) miesięcy sumiennego, codziennego palenia staminy.
- W sumie, to tylko tyle.
- Najlepiej jeszcze jakiś jagged albo halberd, za 1/4 twojej wypłaty.

Nic prostszego!

Zobaczmy, co w dzisiejszych czasach oznacza "czołówka":
Wow, 200+ na Rooku! Obłęd. Kilku popłynęło i są tuż za nim. 133 poziom jest już progiem na top 10.

Ciekawe, ile to wymaga expa i ile trzebaby było grać, żeby go wbić?
Dopiero powyższa tabela, oparta nie na poziomie, a na doświadczeniu, uzmysławia, jak kolosalna przepaść znajduje się pomiędzy Leaverem, a każdym innym Rookstayerem. Do jego pułapu nawiązują jedynie Dark Gladir, Trathos i Crisne. Nawet jeśli osiągnięcie 145 lub 150 poziomu brzmi jak nie lada wyczyn, to blednie w świetle tego, co osiągnęła pierwsza czwórka.

Leaver udowodnił, że budowanie swojej postaci przez 10 lat codziennej i optymalnej gry(?) jest jak najbardziej realne. Podobną determinacją wykazali się w ostatnich latach Gladir i Trathos, a wcześniej asem botowania wyczynowego był bezapelacyjnie Crisne. Po przeliczeniu na czas, ewidentnym jest, że równanie się z ich dokonaniami wymaga wieloletniego poświęcenia. Nawet, ze wszystkimi obecnymi udogodnieniami. To sprawia, że kwestia "wysokiego poziomu" na Rooku przestaje jawić się w kategoriach 100-120 poziomu, na którym większość skłonna jest poprzestać.

Jeśli masz mniej niż 120 level, to już od dłuższego czasu nie jesteś w czołówce.

Ale to nic złego, LOL. Nie myślmy, że poziom doświadczenia w Tibii, a do tego na wyspie początkujących, na której nigdy nikt nie miał grać powyżej 8 poziomu, a która zastąpiona została w 2014 roku nową, przy okazji otrzymując szpetny update, wysyp przemyconych przedmiotów, oraz...

Wszyscy wiemy, jak jest. Cieszmy się natomiast, że legacy area nie oznacza blokady mostku u Dallheima i mostku na Premium dla postaci powyżej 10 poziomu oraz usunięcia zejścia na spidery obok pola zboża. Wówczas, Rookstayerom zostałyby jedynie szczurzyska. Pojawiłby się fenomen sezonowych graczy, którzy wyszli z miasta tuż po update, wbili co mogli i gdy zostali cofnięci do temple po kolejnym update, robili to od nowa. Wróciłby proceder przerzucania golda i przedmiotów na depochary w mieście. Ewentualnie kolekcjonowalibyśmy backpacki ciastek z cave ratów. Wizja, niczym u narkomana z dworca. Nie ważne, jak źle się zrobi, on dalej będzie w pełni determinacji, żeby w to brnąć.

I tacy trochę jesteśmy. Wracający tu co jakiś czas, przeżywający to na nowo. Niezależnie od tego, jak obojętni wobec naszej społeczności są twórcy gry. Zostawili nam wysepkę, z którą mocno się kiedyś zżyliśmy, a my potrafimy sami znaleźć i stworzyć sobie tutaj zabawki.

No to chcesz się znaleźć w czołówce?
W zależności od pułapu, na jakim się znajdujesz, odejmij to sobie od pożądanego celu, a wyjdzie ci ile dni (lub lat) będziesz musiał spędzić na codziennym graniu, żeby tam dotrzeć. Utrzymując codzienne ratio na poziomie 50k, setny poziom jest do wbicia w 314 dni. Warto jednak pamiętać, że dzięki eventom i dostępności boostów oraz innych bonusów, jest to możliwe w znacznie szybszym tempie.

Dla przykładu, ostatnio, w ramach kampanii Stay Home, dostaliśmy nie dwie, lecz trzy godziny premiowanej staminy dziennie. Umożliwiło to dłuższe granie i szybsze awansowanie, co wykorzystali gracze tacy jak ja czy Don Mastema. Z poziomu 117 na 122 udało mi się awansować w 5 tygodni. Po drodze pomogły mi weekend z double expem oraz tydzień z 50% bonusu do expa. Wbijanie 123 odbędzie się bez eventów, ale już 124 planowany jest na weekend z rapid respawnem.

Cipsoft wie, że graczy kusi do eventów. Tak, żeby mieli wtedy premium i spalili jakiegoś boosta dla zabawy. Gracz się cieszy, hajs się zgadza. Dlatego eventy będą regularnie organizowane i ciężko jest tak naprawdę ustalić, ile doświadczenia można uzyskać w ciągu roku. Przy zachowaniu średniej 50k/dzień, po roku gry osiągniesz 105 poziom. Jeśli posiadasz już 105 poziom, to po roku gry będzie to już około 130. To tylko dwa lata, więc nic dziwnego, że w końcu progiem do top 10 stał się taki pułap. Trzy lata i mamy 150. To wystarczyłoby na piąte miejsce, o ile w najbliższym czasie Krzysiek, Mastema, a może nawet i ja, tam nie zawitamy :)

Mam nadzieję, że ta analiza zmieniła trochę wasze postrzeganie rozwijania megalitycznych postaci na Rookgaardzie. Patrzenie w ten sposób pozwala mi wyjść ponad przeświadczenie, że 120 poziom, to dużo. Może dla piętnastolatka, setny poziom przez rok życia to była 1/15 całości. Niedługo będę miał 30 i dwa lata, jakie moja postać będzie miała pod kątem doświadczenia, to będzie ten sam odsetek :-)

Ten artykuł jest przede wszystkim dla nakręconych na ambitne cele graczy. Chodzi przecież o to, żebyście robili to, co sprawia wam radość.

- Fletcher
Do you like the post?

Xayeek

Xayeek (User) (0 threads, 52 posts) posted 6 years ago (50750h)
Ciekawy artykuł, dzięki niemu tylko utwierdziłem się w przekonaniu że nie chcę być w czołówce :lenny:
Swoją drogą, Leaver wbija właśnie setny poziom (wg punktów doświadczenia) po raz... dwunasty.
Do you like the post?

Ven

Ven (User) (8 threads, 295 posts) posted 6 years ago (50738h)
Bardzo miły artykuł, wielu rookerów w tym ja długi czas nie było tego świadome tych danych :-) Wbicie 125 lvl już brzmi absurdalnie bo to 2x 100 lvl od zera xD
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (50738h)
To będzie bonus:

"Paweł i Gaweł grali wciąż na Rooku
Paweł wbił setkę i leciał dalej
Gaweł wciąż nowe postacie tłukł
I nie nudziło im się to wcale"

Gaweł 1x - Paweł 100.
Gaweł 2x - Paweł 126.
Gaweł 3x - Paweł 144.
Gaweł 4x - Paweł 158.
Gaweł 5x - Paweł 170.
Gaweł 6x - Paweł 181.
Gaweł 7x - Paweł 190.
Gaweł 8x - Paweł 199.
Gaweł 9x - Paweł 206.
Gaweł 10x - Paweł 214.
Gaweł 11x - Paweł 220.
Gaweł 12x - Paweł 227.
Gaweł 13x - Paweł 233.
Gaweł 14x - Paweł 239.
Gaweł 15x - Paweł 244.
Gaweł 16x - Paweł 249.
Gaweł 17x - Paweł 255.
Gaweł 18x - Paweł 259.
Gaweł 19x - Paweł 264.
Gaweł 20x - Paweł 269.
Gaweł 21x - Paweł 273.
Gaweł 22x - Paweł 277.
Gaweł 23x - Paweł 281.
Gaweł 24x - Paweł 285.
Gaweł 25x - Paweł 289.
Gaweł 26x - Paweł 293.
Gaweł 27x - Paweł 297.
Gaweł 28x - Paweł 300.
Do you like the post?

Alucarr

Alucarr (User) (25 threads, 515 posts) posted a year ago (10706h)
Trochę można się przestraszyć czytając ile lat trzeba na level, na szczęście można ten czas skrócić o 2/3 przy użyciu xp boostow i eventow w grze. Chodzące dowody na to są na Tibii
Do you like the post?

faulklls

faulklls (User) aka Faulk Rookstayer (22 threads, 453 posts) posted a year ago (10705h)
Nie mam zamiaru w tej grze rywalizować o szczyt na którejkolwiek wyspie xD aby do kogokolwiek dotrzeć, trzeba by wydać dużo pieniędzy.
Do you like the post?
Showing 1 to 6 of 6 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.