You are currently browsing the fansite in: English.
Replies
1
Language
PL
Status
Open
Pinned
No
Risen(User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (49738h)
Dlaczego nie ma Cię na Rookie.com.pl? Wytłumacz się czytelnikom.
Po naszej pierwszej rozmowie założyłem konto, lecz nie dostałem linku aktywacyjnego :/
Scientist zapewniał, że naprawił linki aktywacyjne, więc może w końcu się uda... Przez długi czas pozostawałeś dla mnie niewiadomą i jesteś nią raczej dla większości Rookstayerów. Bardzo pozytywne było moje wrażenie, gdy Cię w końcu odwiedziłem.
Dziękuję za odwiedzenie mnie na Harmonii również się cieszę, mogąc Cię w końcu poznać :)
Opowiedz nam nieco o sobie. Czy autentycznie jesteś Krzyśkiem, skąd jesteś, czym się zajmujesz i jak spędzasz wolny czas?
Cóż, nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, jak odpowiem, że tak, mam na imię Krzysiek :D Pochodzę z okolic Dębicy, pracuję w hotelu. Moje hobby to piłka nożna. Uwielbiam oglądać mecze, zwiedzać oraz spotykać się z przyjaciółmi <3 Kibicuję Manchesterowi United <3 Oprócz tego słucham podcastów kryminalnych oraz oglądam seriale w czasie expienia :D
Kiedy i w jakich okolicznościach zacząłeś grać w Tibię? Czy pamiętasz jakieś zabawne historie z tamtych czasów?
Moja przygoda rozpoczęła się dokładnie: Dec 18 2007, 13:55:19 CET. W tym czasie Tibia była bardzo popularna, większa część szkoły w nią grała. Po czasie kuzyn zaczął mnie namawiać, żebym założył konto. Pomyślałem hmm, dlaczego nie? No i tak, po chwili, założyłem konto. Zabawne sytuacje? Jest takich wiele :D Najbardziej zapamiętałem, jak w parę osób z gildii próbowaliśmy rozwiązać zagadkę Spike Sworda :D
Co sprawiło, że wybrałeś Rookgaard? Czy obecna postać była Twoim pierwszym Rookstayerem? Dlaczego ostatecznie padło na Harmonię?
Zacznę od końca. Padło na Harmonię, ponieważ tutaj grali moi kuzyni i większość ludzi - wtedy była era Mateusza Dragona Wielkiego. Krzysiek of Rookgaard to mój pierwszy Rookstayer, aczkolwiek mam jeszcze 20 lvl na Kenorze. Dlaczego wybrałem Rookgaard? Dobre pytanie :D To było 10 lat temu. Chciałem spróbować czegoś nowego i odnaleźć spokój w grze.
Jakie było Twoje podejście do mitów i legend Rookgaardu? Czy spędzałeś czas próbując rozwiązać te zagadki?
Mity i legendy napędzają graczy. Taka jest prawda. Spójrz na legendę SoF-a. Dlaczego większość graczy robiła postacie na Rooku? Żeby go zdobyć, lub chociaż spróbować zdobyć. Po czasie się nudzili i albo kończyli grę, albo przenosili się na główny kontynent i kontynuowali.
Oczywiście, że próbowałem rozwiązać te zagadki, lecz bardzo szybko zorientowałem się, że to nie ma sensu. Harmonia istnieje od 16 lat. Osobiście NIGDY nie widziałem SoF-a u jakiegokolwiek gracza na moim serwerze. Jedyną osobą, która posiadała legendarny miecz, był Potty, ale chyba sam wiesz, jak go zdobył ;) Quest na Spike nie istnieje, trzeba się z tym pogodzić. Poza tym, w erze Brass Setów oraz Jagged Swordów już nie jest tak pożądanym przedmiotem jak dawniej.
Czy osiągnięcie setnego poziomu doświadczenia było Twoim celem od początku, czy dopiero z czasem postanowiłeś to osiągnąć? Jak wyglądała Twoja droga do tego pułapu?
Zdobycie 100 levela nie było moim celem od początku. Owszem, miałem z tyłu głowy, że kiedyś to osiągnę, lecz nie określałem sobie dokładnego terminu. Jak miałem ochotę, to grałem. Jak nie, to nie zmuszałem się do tego. NIGDY nie grałem na siłę. To nie mój styl :) Moja droga do 100 levela była bardzo powolna. Udało mi się to osiągnąć dopiero po 8 latach gry, oczywiście z przerwami. Od paru lat droga do 100 poziomu jest banalna. W chwili obecnej TO ŻADEN WYCZYN... XP Boosty, 3h premium staminy, Double XP event, Rapid Respawn... Niestety, gra stała się typowym Pay2Win.
Stąd też moja decyzja o rozpromowaniu postulatu 125 is the new 100, ale widzę, że i z tym nie miałeś większego problemu :)
:D
Opowiedz nam najbardziej niesamowitą historię, jaka przytrafiła Ci się na Rookgaardzie.
Moje niesamowite historie to ludzie, których tu poznałem. Nie ma lepszych historii od tych. Z niektórymi ludźmi utrzymuje kontakt do tej pory. To moja jedyna niesamowita historia :)
Osiągnąłeś setny poziom doświadczenia 28 czerwca 2018 roku, jako 116. gracz na świecie. Jak wspominasz ten moment i czy towarzyszyły mu jakieś szczególne emocje?
Oczywiście, była to radość. Dla każdego gracza na Rookgaardzie ten moment jest wyjątkowy. Lecz dla mnie, najlepszym momentem było wyloocenie Die z Munstera <3 To przebiło wszystko.
Wiemy już, że postanowiłeś grać dalej. Osiągnąłeś 137 poziom doświadczenia. Co obecnie motywuje Cię do gry, co z niej czerpiesz i jakie są Twoje dalsze cele, ewentualnie plany na przyszłość?
Gram, bo lubię. To wszystko. Tak jak pisałem wyżej, NIGDY nie grałem na siłę i nie będę tak grał. Moim celem było np. zdobyć wszystkie możliwe achievementy na Rookgaardzie, wyloocić Dice i Knife oraz mieć dużą kolekcję. Osiągnąłem to. W chwili obecnej mój cel to 140. poziom. Co będzie dalej? Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć :)
Jesteś najlepszym graczem na swoim serwerze. Czy interesujesz się statystykami i czy czujesz swego rodzaju dumę z tego faktu?
Czasem przeglądam Rookstat, lecz nie robię tego codziennie :D Czy czuję dumę? Hmm... i tak, i nie. Nigdy nawet nie marzyłem, że będę najlepszy na swoim serwerze. Teraz jestem, ale niczego to nie zmienia. Dalej jestem takim samym graczem, jak gdy miałem tutaj 20 poziom.
Jakie jest Twoje podejście do zdobywania doświadczenia? Starasz się grać optymalnie, czy bardziej z dystansem? W jakich lokacjach najczęściej polujesz?
Gram systematycznie. Staram się spalać dwie godziny premium staminy. Oczywiście teraz są trzy godziny, więc spalam trzy. No chyba, że mi się nie chce, lub nie mam czasu :D Najczęściej poluję na Mino Hell i Poison Cave.
Jak opisałbyś grę na Harmonii? W jakich stosunkach pozostajesz z innymi graczami?
Szanuję każdego gracza, nie wbijam się ludziom na respy. Tak samo robi reszta ludzi na Harmonii, przynajmniej na Rookgaardzie :P Często rozmawiamy między sobą, więc nie mamy żadnych wojen o respy czy o inne rzeczy.
Nie ma Cię na Rookie, ale chodzą słuchy, że korzystasz z Tibiopedii. Co skłoniło Cię w kierunku właśnie tej strony?
Wciąż czekam na link aktywacyjny :D Na Tibiopedii jest comiesięczna gazetka z levelami. To mnie skłoniło do założenia tam konta :D
No i masz, tu też była taka gazetka... Chyba trzeba będzie do tego wrócić :)
Co sądzisz o Rookstayerach jako grupie? Jacy są to ludzie, co ich cechuje i jak się z nimi dogadujesz?
Rookstayerów można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy grają, bo lubią i tych, którzy grają tylko dla topki. Nie oceniam żadnej z nich... Czy to z pierwszą, czy drugą grupą staram się zawsze znaleźć wspólny język. Nie zawsze się da :D Każdego z nas cechuje upór :D Jak to piszą ludzie z Maina: Kto normalny wbiłby tutaj 130 poziom, expiąc na minosach czy spiderach?
Jesteś jednym z dziesięciu graczy, którzy skompletowali 38 punktów osiągnięć. Czym jest dla Ciebie możliwość ich zdobywania i jakie wiążą się z tym wspomnienia? Który achievement był najprzyjemniejszy, a który najbardziej żmudny?
Jak zapewne zdążyłeś zauważyć, lubię achievementy. Jest to bardzo dobra odskocznia od expienia. Każde osiągnięcie w sobie ma coś wyjątkowego. Nie jestem w stanie powiedzieć, który jest najprzyjemniejszy. Wiem, że najbardziej żmudne jest pływanie na Rooku :D
Co uznałbyś za największy achievement na Rookgaardzie, pomijając te oficjalne, za które są punkty?
Zdobycie 200 poziomu przez Leavera Chyba nie ma nic bardziej szalonego :D
Jakie są Twoje skille broni i tarczy? Czy poświęcałeś kiedyś czas na rozwijanie umiejętności takich jak fist, distance, czy fishing?
Posiadam 25 sword i 34 shielding. Kiedyś skillowałem, ale to był bardzo krótki epizod i szybko z tego zrezygnowałem :D Wbiłem 20 dist i na tym zakończyłem swoją przygodę z treningiem :D
Jaki jest Twój stosunek do graczy używający nielegalnego oprogramowania, a ostatnimi czasy różnych exploitów? Czy zmagałeś się z nimi w przeszłości?
Oczywiście, że zmagałem się z nimi. Ba, miałem z nimi ostro na pieńku. Sam przykładałem rękę do ich deadów, lub w końcu do deletów :D Nigdy nie używałem bota lub innego wspomagacza do gry, więc ciężko jest mi zrozumieć, co taką osobą kieruje. Nie jestem jednak typem gracza, który takie osoby hejtuje, czy wyzywa. Nie jestem zwolennikiem botów, ale masz przykład na streamie: przyznałeś się nie raz, jak dawniej grałeś. No cóż, takie były czasy, ludzie wtedy uważali to za normalne. Nie oceniam Ciebie jako człowieka przez pryzmat jakiejś gry :P
Jaki jest Twój stosunek do przemyconych na Rookgaard przedmiotów? Zarówno tych z Dawnportu, jak i tych nielicznych, silniejszych? Czy posiadasz jakieś?
Oczywiście że posiadam - Brass Seta i Jagged Sworda, nic więcej. To, co ludzie przenieśli z Dawnportu to jedno, ale to, że CipSoft nic z tym nie zrobił, to drugie. Skoro sam twórca ma to gdzieś, to czym się przejmować? :D Skoro ludzie lubią latać z lepszym EQ, to niech latają. Widziałem gdzieś na Rookie zdjęcie, jak ktoś ma Demon Armor i coś tam jeszcze, no i to jest już, jak dla mnie, przesada. Tak jak napisałem wyżej: co kto lubi.
Czy posiadasz kolekcję? Jak duża jest i jakie najcenniejsze przedmioty można w niej znaleźć?
Moja kolekcja to 3 konta po 20 postaci, a więc dużo przedmiotów. Najcenniejsze to 2x die, 3,3kk w samej kasie, z 6 knifów i z 40 mlw. Reszta to jakieś tam śmieci.
Czy należysz do armii tzw. munster hunterów? Jeśli tak, jakie są Twoje sukcesy w polowaniu na kostki?
Munstera sprawdzam tylko na swoim serwerze. Nie chce zabijać ich innym Rookstayerom. Od 2010 do 2019 (do momentu wyloocenia kostki) zabiłem około 60-70 i w końcu spadła.
Co sądzisz o zmianach, jakie nastąpiły w grze w ciągu ostatnich kilkunastu lat? Co według Ciebie zmieniło się na plus, a co na minus? Czy podoba Ci się kierunek, w jakim zmierza Tibia?
Tibia, chcąc zdobyć nowych graczy, musi się rozwijać. Taka jest kolej rzeczy i trzeba się z tym pogodzić. Tylko przykro jest patrzeć, jak gra, która dawniej była kultowa i wszystko w niej ekscytowało graczy, teraz bardzo szybko ich nudzi. Na plus, to że jest różnorodność ekspowisk (chodzi o main :D), a na minus na to, że ludzie grają jak maszyny - grają tylko na level.
Czy uważasz, że update Rookgaardu jest w przyszłości możliwy? Jeśli tak, to czy będzie to zmiana na lepsze, czy gorsze? Co nowego najchętniej byś zobaczył?
Myślę, że jak zrobią jakieś zmiany, to będą one mało znaczące. CipSoft nie raz pokazał, że nie obchodzi ich Rookgaard. Jedyne, co chciałbym tutaj zobaczyć, to depo, ponieważ nie chce mi się robić nowych depocharów :D
Co jest według Ciebie najlepszą i najgorszą rzeczą, jaka może przytrafić się Rookstayerowi?
Najlepsza to spotkanie na tej małej wyspie normalnych ludzi, z którymi można pogadać. Najgorsza? To grać na pustym serwerze :D
Czy grasz też na mainlandzie? Opowiedz nam pokrótce o swoich innych postaciach.
Owszem, gram. Mam 530+ EK na innym serwerze. Reszta to jakieś małe levele.
Korzystając z okazji, chciałbyś przekazać coś wszystkim czytającym to Rookstayerom?
Najważniejsze, to miejcie duuuużo cierpliwości. Grajcie uczciwie i spokojnie, nie narzucajcie sobie zbyt wysokich celów, bo możecie szybko się zrazić. To nie Mainland. Konsekwentnie do przodu i osiągniecie swój cel :)
Przejdźmy tym samym do paru szybkich pytań:
Rookgaard?
Dom
Minotaur?
Skórki
CipSoft
Wole się nie wypowiadać :D
2020?
Najgorszy rok
Patryk Ork Wielki
??
Na koniec chciałbym pozdrowić całą ekipę Rookie.com.pl, Ciebie, drogi Colinie :D, wszystkich znajomych z gry, reala oraz swoją ukochaną dziewczynę Patrycję ;*
Do you like the post?
Stanislaw(User) (14 threads, 250 posts) posted 6 years ago (49715h)
Dobry wywiad, ciekawa osoba, daje mocne 9/10
Do you like the post?
Showing 1 to 2 of 2 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.