You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
14
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (49498h)
Cześć,

Zrobiłem w Excelu półautomatyczną wizualizację nowego Rookstatu z pełniejszymi danymi.

Pytanie do Was: w jakiej częstotliwości chcecie update?
W przypadku cotygodniowego zestawienia, publikowane będzie w poniedziałek w okolicach SSa.

Znajdą się tu wszystkie postacie, a nie tylko te, które mi się podobają.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1501 posts) posted 6 years ago (49495h)
Risen wrote:
Znajdą się tu wszystkie postacie, a nie tylko te, które mi się podobają.
Uuuuuu pojechane
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (49403h)
Link do Excela: https://tinyurl.com/rookstat2

Uaktualniany manualnie, codziennie po 10.
Do you like the post?

Sir Konina

Sir Konina (User) (9 threads, 89 posts) posted 6 years ago (49402h)
Dlaczego tylko od 80 lvl a nie 60 lub 50 ??.
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (49401h)
1. Due to large amount of copying and size of the image, only characters with level 80+ are taken into consideration.
Codziennie po 10 wchodzę tu, kopiuję dane do Excela i lekko je obrabiam. Tibia.com nie udostępnia API, a nie chciało mi się kombinować z parsowaniem strony. To tylko wersja wstępna "nowego Rookstata", zanim Scientist zrobi nowe Rookie.

Próg 80 lvl wybrałem dlatego, że jest to połowa punktów doświadczenia do 100 levela, a tylko 5 stron kopiowania danych z Tibia.com. Rozszerzenie do 50-60 levela wymagałoby kopiowania i przetwarzania kilkunastu do kilkudziesięciu stron dziennie. Jeżeli ktoś ustawi gdzieś job, który codziennie po server save zaciągnie to do csv/txt, to może być i top 1000 z każdego servera :)
Do you like the post?

Ven

Ven (User) (8 threads, 295 posts) posted 6 years ago (49377h)
Jestem bardzo zadowolony, oglądanie progresu innych i porównywanie ze swoim motywuje do gry ;) Dobra robota
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (49310h)
Dodałem moduł Projected Growth:

Na podstawie średniego dziennego expa z ostatniego tygodnia (później zmienię na ostatni miesiąc) wylicza, kiedy mniej więcej wbijecie poszczególne levele:
Zabawka działa tylko na desktopowym kliencie Excela, więc trzeba to najpierw pobrać :) W żółte pola można wpisać cokolwiek, więc używać może jej każdy, niezależnie od poziomu. Limitem natomiast jest 300.
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (49281h)
Dodałem kalkulator staminy, który podaje, kiedy dokładnie będziecie mieli 39:00 i 42:00.

Wystarczy tylko wklepać, ile macie obecnie. Jeśli macie 39:00 i odpalicie go online, to pokaże, co trzeba.
Poza tym, działa tylko na desktopowym kliencie Excela, więc trzeba to najpierw pobrać :)
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (48699h)
Minął miesiąc odkąd codziennie po server save zbieram dane. Mogę już zrobić kilka wykresów, które pomogą zwizualizować tempo gry najszybszych.

Kolejny dowód na słuszność nazywania wyścigu Rookstayerów wyprzedzaniem się ciężarówek na autostradzie:

Z tej perspektywy wydaje się, że wszyscy stoją w miejscu! Zmieńmy więc perspektywę i sprowadźmy exp na początku do zera:
Tak jak mówią liczby w tabelkach na nowym Rookstacie, Leaver każdego dnia progresuje najszybciej. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jego postać posiada drugi największy potencjał (zaraz po Dark Gladirze). Tuż za Leaverem plasuje się estelański duet, czyli ja i Trathos :)

Pozostałymi ujętymi postaciami są Morpheus Rookstayer, Nalia Oririon, Rookero de'Master, Dark Gladir oraz Krzysiek of Rookgaard. Każdy z nich należy do ścisłej czołówki nie tylko pod względem levela, ale i zdobytego doświadczenia w ostatnich 30 dniach.
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 6 years ago (48594h)
Gracze z poziomem 60-79 zostali dodani do statystyk, ale będą aktualizowani raz na tydzień. Nie będzie ich także w cotygodniowych screenshotach ze względu na rozmiar obrazka oraz brak danych dla poszczególnych dni. Będą za to uwzględniani w podsumowaniach Top Week oraz Top Month :)
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 5 years ago (48042h)
Dodałem wczoraj moduł Skills, który wymagał jednorazowego skopiowania przeze mnie kilkudziesięciu stron statystyk z Tibia.com. Dopóki nie jest to zautomatyzowane, będę odświeżał go ad-hoc, powiedzmy raz na miesiąc.

Aby twój skill pojawił się w rankingu, musisz mieć co najmniej 60 level (żeby się tam znaleźć), a także:

25 fist - wysiłkowy ekwiwalent niecałego 20 ax/cl/sw
20 club
22 sword - top 1000 na Tibia.com zamyka się na 22
20 axe
20 dist
30 shielding
50 fishing

Score to suma wszystkich wyświetlonych przy danej postaci skilli, oprócz fishingu, aby nie zaburzać proporcji.
Jeśli fishing jest 50+, do wyniku dodane jest 25.

Fi + Cl + Sw + Ax + Di + Sh + 25/0
Do roboty! :)
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 5 years ago (47558h)
Wprowadziłem dzisiaj kilka zmian :)

1. Krótkie newsy na stronie głównej Rookstata

Póki co są to proste informacje - kto wczoraj wbił najwięcej expa, kto wczoraj zaliczył najwyższy awans oraz kto jako następny powinien awansować.
Jeśli uznam za stosowne, dodam ich więcej.

2. Zmieniłem nazwę zakładki 'Projected Growth' na 'Advances'

Treść pozostaje ta sama. Exp i czas do następnego levela oraz exp i czas do wyprzedzenia następnego gracza.
Przewidywany czas liczony jest na podstawie średniego przyrostu z ostatnich 7 dni.

3. Dodałem zakładkę Next Months

Według mnie najciekawsze :) Na podstawie średniego przyrostu expa z ostatnich 30 dni, przewidywany jest poziom postaci na koniec obecnego miesiąca oraz pięciu następnych miesięcy.
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 5 years ago (47441h)
Od dzisiaj Rookstat obejmuje postacie od 50 levela i wszystkie będą aktualizowane codziennie :)

Wszystko dzięki tibiadata.com, która wystawia pliki JSON. Zaciągam je teraz automatycznie do Excela. Koniec ręcznego kopiowania.

Musi minąć kilka dni (do miesiąca), żeby nowe postacie miały wszystkie wiarygodne przeliczniki.
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 5 years ago (46333h)
Dodałem moduł Last Months, który ze względu na ciężar kalkulacji, prowadzony będzie ręcznie, co miesiąc.

Można na nim zobaczyć zestawienie miesięcznych podsumowań przyrostu doświadczenia Rookstayerów :)
Do you like the post?

Risen

Risen (User) (68 threads, 238 posts) posted 5 years ago (46190h)
Nadeszła wiekopomna chwila, gdy mój plik stał się zbyt duży, aby wyświetlić go online xD

Scientist, ruchy!
A póki co odchudzę go, żeby znowu się wyświetlał :P
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 15 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.