You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
0
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 12 years ago (104067h)
Siema
Bez zbędnych bajerów nauczę was w tym temacie jak wytrzymać "Maraton".
Spis treści:
1. Wstęp
2. Ramy Czasowe
3. Jedzenie
4. Picie
5. Otoczenie
6. Kilka Trików
7. Kilka słów od autora :]

1.Wstęp
Jak zapewne kilkoro z Was słyszało o czymś takim jak maraton, tak istnieje takie coś.
Maratonu jest kilka rodzajów:
1.1 Maraton Polowania (Wybijamy jak najwięcej potworków przez bardzo długi okres czasu, bez przerwy. Po prostu expimy przez 24h/32h).

1.2 Maraton Skilli (Skillujemy bez przerwy, takie maratony są najdłuższe, gdyż nie jesteśmy ograniczeni Staminą, czasami dochodzi się nawet do 80h).

1.3 Nocka ze znajomymi(najłatwiejszy i najprzyjemniejszy maraton, zazwyczaj trawa coś koło 16h).

1.4 Wielu z Was teraz myśli "jak można wytrzymać 20h+ przy kompie to jest chyba tylko dla botów" otóż da się i nie jest to aż tak trudne jak się wydaje.

Podstawą jest jednak odpowiednie przygotowanie, zarówno siebie jak i otoczenia, właśnie te tajniki Wam przedstawię.

2.Ramy Czasowe
2.1 Chyba najważniejsza część przygotowań. Zanim siądziemy do maratonu trzeba ustalić sobie jaki to ma być rodzaj maratonu oraz jak długo ma trwać (oczywiście można łączyć rodzaje maratonów wedle uznania, to są tylko moje zalecenia).

2.2 Gdy zdecydujemy się na maraton polowania 24h/32h, polecam zacząć grę o +/- 8 po południu. Spytacie się pewnie, dlaczego akurat o tej godzinie? Otóż organizm ludzki odczuwa największe zmęczenie o 3 w nocy, maraton trzeba ustawić tak, by możliwie jak najszybciej przebrnąć przez kryzys (potem jest już z górki).

2.3 Maraton skilli - tutaj trzeba sobie policzyć i ustalić ile godzin zamierzamy skillować (pamiętajcie ważniejsze jest kiedy maraton kończymy, najlepszą godziną na skończenie maratonu jest +/- 10 po południu, akurat by się ogarnąć, umyć i wyspać do następnego dnia).

2.4 Popularna nocka, tutaj dużego wyboru nie mamy i zazwyczaj wychodzi na spontanie (siedzimy sobie od 4 po południu, gramy i ktoś rzuca pomysł "Nocka").

3.Jedzenie

3.1 Przygotowanie jedzenia jest bardzo ważne, lecz niezbędne tylko w przypadku maratonu polowania, głownie ze względów czasowych, przy skillowaniu śmiało możemy sobie coś do jedzenia zrobić i nam to nie przeszkodzi, zaś na nockę tego jedzenia za dużo nam nie potrzeba.

3.2 Według mnie bardzo ważne są przekąski, jeśli mamy taką możliwość, to różnego rodzaju kabanosy, pomidory z białym serem, paluszki (nie
polecam chipsów, zabrudzicie sobie klawiaturę).

3.3 Przy długim maratonie niezbędny jest spory posiłek na ciepło, dobrym wyjściem jest zadzwonienie po pizze (nie musimy jej sami przyrządzać, a dostaniemy ją od razu, gdy zgłodniejemy).

3.4 Jeżeli robicie kanapki używajcie czarnego chleba, lepiej wpływa na koncentracje, masła zbyt dużo nie dawajcie bo Was zamuli.

3.5 Różnego rodzaju ziarna i orzechy są bardzo dobrym pomysłem.

3.6 Unikajcie słodyczy, nie dość że zamulają nas, to jeszcze prowadzą do otyłości.

4.Picie

4.1 Picie jest chyba ważniejsze od jedzenia, jeżeli będziemy pić za dużo to co chwile będziemy biegać do kibelka, za mało pić też nie można gdyż szkodzi to zdrowiu.

4.2 Zacznijmy od kawy, bardzo polecam pić kawę lecz trzeba bardzo uważać by nie przesadzić. Każdy z nas jest inny jeden może wypić pięć kaw, drugi dwadzieścia, a trzeci jedną, więc nie będę pisać o waszej maksymalnej czy minimalnej ilości, to ustalcie sobie sami. Gdy będziecie pić kawę zawsze jak poczujecie zmęczenie, wyjdzie Wam to na złe. Będziecie czuć ciężkie bicie serca, zacznie się trudniej oddychać itp.

4.3 Energy drinki, tutaj kwestia jest osobista, jednym to pasuje innym zaś nie, ja osobiście nie używam.

4.4 Napoje alkoholowe, w rozsądnych ilościach, polecam mocne i niesmaczne piwo. Im mniej nam smakuje tym lepiej, zimne nas pobudzi.

4.5 Odradzam picia Coca Coli itp.

5.Otoczenie

5.1 Muzyka, wszyscy mamy swoje gusta, lecz przy maratonie polecam słuchać Techno Transu, jakichś Danców i Rocka.

5.2 Oświetlenie: jeżeli jest dzień polecam mieć odsłonięte zasłonki, w nocy najlepiej zapalone światło (byle by nie raziło po oczach).
Gdy jest jasno będziecie odczuwać mniejsze zmęczenie.

5.3 Jeżeli macie taką możliwość, rozmawiajcie z Kimś. Skype itp.

5.4 Muzyka nie powinna być zbyt głośna, najlepiej gdy leci jakoś w tle. Nie powinna ona stanowić dla was ciężaru, a jedynie urozmaicić czas, w którym pracujecie nad swoim wirtualnym bohaterem.

5.5 Miejsce do siedzenia powinno być wygodne lecz bez przesady (jak będzie wam zbyt wygodnie to zaśniecie).

5.6 Temperatura, powinno nam być lekko chłodno.

6.Kilka Trików

6.1 Jest kilka trików które z powodzeniem obniżą wasz poziom zmęczenia, oraz nieco urozmaicą maniaczenie. :)

6.2 Nie bójcie się robić sobie krótkich przerw, ja w swojej szczytowej formie robiłem 10 min przerwy na 3h grania, wychodziłem na świeże powietrze i się gimnastykowałem. (siedząc w bezruchu przez 20h oszalejecie, przeciągajcie się itp.)

6.3 Przed rozpoczęciem i w trakcie dłuższych maratonów warto jest wziąć chłodny prysznic.

6.4 Warto raz na jakiś czas (np. co 2 godziny) przejść się po wysepce, odwiedzić respy bossów itp. Zmniejszy to monotonność.

7. Kilka słów od autora.
Mój osobisty rekord maratonu to 80h, z czego jakieś 56h w Tibi(24h w Aion).
Można to uznać za chorobę psychiczną czy coś, jednak ja po prostu nie lubię snu.
Jeżeli nie mam nic innego do roboty, siadam i gram.
Tworzenie długich maratonów nie jest wcale takie trudne jak by mogło się wydawać.
Pamiętajcie o tym że nie ma co grać na siłę, czujesz się źle, zaczynają Ci się trząść ręce. Proponuję wtedy wylogować się z gry i położyć spać.
Maratony dłuższe niż 3 doby są niebezpieczne dla zdrowia, więc nie warto ryzykować.
Oczywiście każdy z nas jest inny, są ludzie którym 3 doby bez snu nie zaszkodzą, inni zaś po 2 dobach zmieniają się w warzywo.

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę udanych maratonów.
Specjalnie dla Rookie.com.pl od Lee.

ps. Zabrania się kopiowania poradnika bez zgody autora.
Do you like the post?
Showing 1 to 1 of 1 result
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.