Jest to pierwszy (i możliwe, że ostatni) wywiad z serii "Gracze Mainlandu nt. Rookgaardu", w której pytamy ludzi z Mainlandu na temat Rookgaardu. Seria ma na celu przybliżenie Rookstayerom sposób myślenia innych graczy oraz zdanie graczy z głównego kontynentu na temat małej Wyspy Nowych.
Przeczytajmy, co do powiedzenia miał gracz o nicku
Wild Agnes ze świata Saphira.
Beridok: Witam. Czy odpowiesz mi na kilka pytań?
Wild Agnes: Dawaj.
Beridok: Jakie jest pierwsze Twoje skojarzenie do słowa "Rookgaard"?
Wild Agnes: Brak profesji :)
Beridok: Czy uważasz, ze Rookgaard jest potrzebny?
Wild Agnes: Tak... ponieważ nowi muszą się nauczyć grać. Żeby nie biegały sam noobki w AB, na przykład :)
Beridok: Co sądzisz o Rookstayerach?
Wild Agnes: Nawet fajni kolesie. Zawsze pomogą zdobyć pierwszy ekwipunek i wykonać zadania.
Beridok: Posiadasz jakiegoś Rookstayera?
Wild Agnes: Niestety nie. Moje konto zostało shackowane.
Beridok: Czyli miałeś?
Wild Agnes: Miałem, ale na Candii.
Beridok: Możesz opisać swojego Rookstayera? [lvl, skille, kolekcja, itp.]
Wild Agnes: Słabo 33 lvl. Prawie 25 axe. Słabo, słabo.
Beridok: A nick i świat?
Wild Agnes: Świat Harmonia, nicku nie pamiętam. Mam już 2 lata przerwy :P
Beridok: Czy miałeś przyjaciół wśród innych Rookstayerów z Harmonii?
Wild Agnes: Nie. Zazwyczaj gram solo, nawet na Mainie :) nie lubię zabaw w stylu gildia itd.
Beridok: Czy znasz jakieś legendarne postacie z Rookgaardu?
Wild Agnes: Sunrise, pierwszy setny lvl.
Beridok: Tak, czy ktoś jeszcze?
Wild Agnes: Nep Grotha.
Beridok: Jeszcze kogoś pamiętasz?
Wild Agnes: Nie :P
Beridok: Znasz kogoś takiego jak Cezet Knight?
Wild Agnes: Nie.
Beridok: Rookguardian de'Bove lub Crisne?
Wild Agnes: Nie.
Beridok: W zamian za udzielone odpowiedzi, możesz jeszcze kogoś pozdrowić :P
Wild Agnes: Ta, Paderosso :)
A teraz przeczytajmy, co do powiedzenia miał gracz o nicku
Anna Zing ze świata Refugia, posiadacz postaci
Kewin Pall ze świata Arcania, znany również jako dla niektórych jako Kewin.
Beridok: Witam, chciałbym pogadać na temat opinii graczy z Mainlandu na temat Rookgaardu. Czy odpowiesz mi na kilkanaście pytań?
Kewin: Witam, oczywiście, że mogę udzielić odpowiedzi.
Beridok: Kiedy i jak poznałeś Tibię?
Kewin: Tibię poznałem 3 lata temu. Kolega pokazał mi jak grać i tak się zaczęła moja przygoda z Tibią.
Beridok: Opowiedz nam coś o swojej pierwszej postaci.
Kewin: Moja pierwsza postać to był sorcerer na Refugii. Wbiłem nim 18 level, po czym zostałem shackowany. Zdenerwowałem się i przestałem grać w Tibię na pół roku.
Beridok: Jaka była Twoja reakcja, gdy po raz pierwszy spotkałeś lvl większy niż 8 na Rooku?
Kewin: Gdy po raz pierwszy na Rooku spotkałem wyższy level niż 8, zdziwiłem się. Nie wiedziałem dlaczego ta osoba nie wyszła jeszcze na Mainland. Porozmawiałem z nim i wtedy zrozumiałem, kto to jest Rookstayer.
Beridok: Jaką masz opinię na temat CipSoftu i aktualizacji gry?
Kewin: Moim zdaniem Cipsoft powinien aktualizować grę, aby się rozwijała. Jednak dla mnie niektóre wprowadzone zmiany nie są najlepsze...
Beridok: Czy zdarzyło Ci się znaleźć coś dziwnego na Rooku? Czy pamiętasz jakieś sytuacje?
Kewin: Nie pamiętam takiej sytuacji, bo mało grałem na Rooku. Od razu na 8 levelu wychodziłem na główny kontynent.
Beridok: Czy znane Ci są postacie takie jak: Sunrise, Rookguardian de'Bove, Crisne, Cezet Knight?
Kewin: Kojarzę tylko Sunrise i Crisne.
Kewin: Rookgaard kojarzy mi się z wyspą nowicjuszy, jak i zaawansowanymi graczami - Rookstayerami.
Beridok: Czy uważasz, ze Rookgaard jest potrzebny?
Kewin: Myślę, że Rookgaard jest potrzebny, aby nowi gracze mogli się zaklimatyzować w grze i zrozumieć co należy robić w Tibii.
Kewin: Gra Rookstayera jest zapewne bardzo trudna, gdyż potwory dają co najwyżej kilkadziesiąt expa i ciężko jest zdobywać poziomy.
Beridok: Posiadasz jakiegoś Rookstayera?
Kewin: Nie posiadam żadnego Rookstayera.
Beridok: Spotkałeś kiedyś bossa na Rookgaardzie?
Kewin: Niestety, nie spotkałem.
Beridok: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na koniec przysługuje Ci prawo do pozdrowień.
Kewin: Chciałbym pozdrowić wszystkich graczy, a w szczególności moich bliskich przyjaciół z gry. Dziękuję bardzo za wywiad.
Phil Ochs ze świata Saphira.
Beridok: Witam, chciałbym porozmawiać na temat postrzegania Rookgaardu przez osoby z Mainlandu. Czy odpowiesz mi na kilkanaście pytań?
Phil Ochs: Elo, tak, odpowiem.
Phil Ochs: Spokój.
Beridok: Czy uważasz, że Rookgaard jest potrzebny?
Phil Ochs: Tak. Ważne jest, aby mieć spokojne miejsce do odpoczynku. To dobre miejsce do początkowego zapoznania się z grą.
Phil Ochs: Oni po prostu mają inny sposób na grę.
Beridok: A miałeś kiedyś Rookstayera?
Phil Ochs: Mam kilka. Czasami gram sobie nimi, gdy mi się nudzi na głównym kontynencie.
Beridok: Pozwolę sobie zarekomendować stronę poświeconą Rookgaardowi - rookie.pl :]
Phil Ochs: Miło! Dzięki.
Beridok: Czy znasz jakieś legendarne postacie z Rookgaardu?
Phil Ochs: Słyszalem o niektórych, ale nie pamiętam ich nicków. Niektórzy, to nie są prawdziwe legendy, ponieważ korzystali z botów.
Beridok: To ja podsunę kilka nicków, a Ty powiesz czy kojarzysz, ok?
Phil Ochs: OK.
Beridok: Sunrise??
Phil Ochs: Tak. Pierwszy osiagnął setny poziom, dawno temu, Miał dom w Ab i kontakty w CipSofcie. Ludzie mówią, że ma kilka rarytasów.
Beridok: Crisne?
Phil Ochs: Nie.
Beridok: Cezet Knight?
Phil Ochs: Tak. Widziałem gdzieś tą nazwę.
Beridok: Wesoly Rookstayer?
Beridok: Rookguardian de'Bove?
Beridok: Czy masz jakieś zdanie na temat mistycznych postaci na Rooku, to jest Tarantula, Ghoul, Minotaur Mag?
Phil Ochs: Tak, zawsze byłem ciekaw, aby znaleźć sposób na nich.
Beridok: A masz jakieś teorie na temat zdobycia Spike Sworda (znanego również jako Sword of Fury)?
Phil Ochs: Jeszcze nie, ale myślę, że istnieje taka możliwość, aby otrzymać w jakiś szalony sposób ;] Moim marzeniem jest zdobycie Sword of Fury.
Beridok: Spotkałeś kiedyś bossa na Rookgaardzie?
Phil Ochs: Tak, Rottiego raz.
Beridok: Czy znasz inne bossy?
Phil Ochs: Mój przyjaciel spotkał Munstera. Widziałem również "Apprentice Sheng", ale ktoś inny go zabił.
Beridok: Jaki znasz rzadki przedmiot na Rooku?Phil Ochs: Silver amulet, bronze amulet, dice.
Beridok: A posiadałeś/widziałeś te przedmioty?Phil Ochs: Amulety, tak. Dice, nie.
Beridok: Czego brakuje na Rookgaardzie?
Phil Ochs: Jedną rzeczą, której mi naprawdę brakuje jest magia. Ale myślę, ze ma być w ten sposób.
Beridok: Jakie sa plusy i minusy Rookgaardu, oraz Tibii?
Phil Ochs: Tibia to świetna gra z nieskończonymi możliwościami, to jakby żyć w innym świecie. Rookgaard to obszar w Tibii, który należy zbadać, jak każdy inny. Tyle że spokojniej, ponieważ nie ma PK. Trudniejsze ze względu na wyjątkowe warunki.
Beridok: To może jakaś ostatnia myśl na temat Rookgaardu?
Phil Ochs: Nie rozumiem ludzi, którzy nienawidzą Rooka i chcą przejść go w ciągu 1 godziny ;[
Gafar Pieta ze świata Arcania, znany również jako Broxther.
Beridok: Witam i dziękuję Ci, że zechcesz poświęcić czas, na przybliżenie mi opinii "zwykłego gracza" o Rookgaardzie. Na początek powiedz kilka słów o sobie, tj. imię, wiek, miejsce zamieszkania itp.
Broxther: Cześć, Konrad, 15 lat rocznikowo 16, mieszkam w Rybniku. W Tibię już nie gram, ale kiedyś grałem i się nią interesowałem.
Beridok: Zacznijmy może od omówienia Twoich początków z Tibią. Kiedy pierwszy raz słyszałeś o tej grze?
Broxther: Usłyszałem o niej od brata mając 9 lat. Byłem zadziwiony jak bardzo mnie wciągnęła. Przez pierwszy dzień siedziałem od 18:00 do 03:00 w kanałach na szczurach.
Beridok: Opowiedz nam coś o swojej pierwszej postaci.
Broxther: Miałem na początku 3 postacie na serverach: Secura, Silvera i Calmera. Zapamietałem tylko jedną na Securze - nick Kanciarz Paladyn. Po wyjściu z Rooka byłem czarodziejem i w końcu zbanowano mi tę postać.
Beridok: Jaki był powód banicji?
Broxther: Nie wiem. Ludzie mówili, że to przez nick i profesje, że nie mogłem mieć w nicku "Paladyn" i być czarodziejem.
Beridok: To prawdopodobnie kłamstwo, gdyż widziałem wiele osób z podobną sytuacją. Skupmy się jednak na grze. Czy spotkałeś kiedyś Rookstayera w trakcie wbijania 8 levela?
Broxther: Tak, kiedyś spotkałem. To było na spiderach, napisał do mnie coś w stylu "Proszę nie bij 3% do levela", więc grzecznie poczekałem, a on podziękował i tak się rozstaliśmy :)
Beridok: Co pomyślałeś sobie, gdy widziałeś większy lvl na Wyspie Nowych?
Broxther: Zastanawiały mnie tylko osoby które mają powyżej 8 levela. Po co oni jeszcze siedzą na tym Rooku?
Beridok: Dla Ciebie Rook był po prostu nudną koniecznością?
Broxther: Nie, Rookgaard był ważny wiele się tam nauczyłem w moich początkach. Potem przyjemnie mi było robić nowe postacie i przechodzić ten Rookgaard, nie był dla mnie nudny.
Beridok: Mimo wszystko, główną atrakcją dla Ciebie (i wielu innych graczy) był Mainland?
Broxther: Tak, Mainland był cudowny do Tibii 7.6, potem Tibia zrobiła się, hmm, zbyt nowoczesna :) Kiedyś to była naprawdę fajna, old schoolowa gra :)
Beridok: Co masz na myśli? Czyżby kolejne update-y psuły klimat gry?
Broxther: Teraz już nie mam z niej takiej frajdy. Im więcej update-ów, tym dla mnie jest nudniejsza, ale to jest tylko moje prywatne zdanie. Niektóre zmiany były dobre - na przykład podzielone doświadczenie.
Beridok: Twoim zdaniem, jakie są największe zalety tej gry, a jakie są jej wady?
Broxther: Bardzo podobała mi się w tej grze praca zespołowa i wspólne wykonywanie misji/questów. W tym miałem najwięcej frajdy. Wada to PK-erzy - fakt że bez nich byłoby nudno, ale denerwują mnie :)
Beridok: Wróćmy jednak do głównego tematu - Rookgaardu. Czy zdarzyło Ci się znaleźć coś dziwnego na Rooku? Czy pamiętasz jakieś sytuacje?
Broxther: Hmm, widziałem tylko wyspy na które chyba nie dało się dostać. Na jednej był Serpent Sword. Nic więcej.
Beridok: Pomyliło Ci się. Chodzi Ci o Spike Sworda, nazywanego również Sword of Fury. Jednakże nie dziwię Ci się. Osoby z Mainlandu raczej nie przywiązywały uwagi do tajemnic Rookgaardu, prawda?
Broxther: No aż tak mnie to nie interesowało, ale przyznam że Rookgaard jest zagadkowy.
Beridok: Nie kusiło Cię, by spróbować swoich sił w odkrywaniu sekretów?
Broxther: Nie, zawsze chciałem tylko przejść Rookgaard jak najszybciej i przedostać się na Mainland.
Beridok: Zakładam, że nie chciałeś mieć Rookstayera, ponieważ jesteś przekonany, że gra na Rooku jest monotonna (np. z powodu niewielu rodzajów potworów, niedużego terenu)?
Broxther: Gdyby na Rookgaardzie był większy zakres potworów i większy teren oraz lepszy ekwipunek, pewnie bym się pokusił o Rookstayera, ale na razie mnie to aż tak nie kręci.
Beridok: A czy uważasz, że Rookstayerzy, tylko przeszkadzają nowym graczom, a może wręcz przeciwnie?
Broxther: To zależy od człowieka jaki jest, może pomóc albo olać.
Beridok: Dobrze, czy masz coś jeszcze do dodania na temat Rookgaardu?
Broxther: Według mnie Rookgaard jest potrzebny w Tibii. Tyle mam do powiedzenia.
Beridok: Czy znane Ci są postacie takie jak: Sunrise, Rookguardian de'Bove, Crisne?
Broxther: Nie :)
Beridok: Jeszcze jedna sprawa na koniec. Jest to zabawa w szybkie skojarzenia. Znasz tą zabawę?
Broxther: Tak.
Beridok: Rookgaard?
Broxther: Początki Tibii :)
Beridok: Seymour?
Broxther: NPC.
Beridok: Rat?
Broxther: Kanały albo podziemia :)
Beridok: Pierwsza broń?
Broxther: Fist.
Beridok: Legenda Rookgaardu?
Broxther: Owce :)
Beridok: Na koniec przysługuje Ci prawo do pozdrowień.
Broxther: Pozdrawiam Sebastiana Zabxjce mojego przyrodniego brata, który pokazał mi Tibie i autora tego wywiadu. Dziękuję za przeprowadzenie ze mną wywiadu :)
PS: Broxther pisał często Rookgaard, przez jedno "a".