You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
5
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (98122h)
Właściwie na ten temat można stworzyć poradnik, opisując w kilku zdaniach taktykę, miejsce występowania oraz loot. Ja jednak uważam, że te istoty są zbyt ciekawe, aby poświęcić im tak mało miejsca. Oczywiście momentami artykuł może zawierać elementy tutorialu, ponieważ ciężko tego uniknąć. Rookgaard jest wyspą niewielkich rozmiarów i budzi stosunkowo słabe zainteresowanie, dlatego też cztery dostępne bossy należy nazwać ewenementem. Postaram się przybliżyć wam historię każdego z nich oraz przedstawić ciekawostki najlepiej jak potrafię. Zapraszam do lektury!
Rottie The Rotworm
Postanowiłem uporządkować je zgodnie z popularnością wśród Rookstayerów. W związku z tym listę otwiera przywódca rotwormów. Został wprowadzony w 2009 roku podczas letniej aktualizacji. Prawdopodobnie pierwszą osobą, która go odkryła była Vanessa of Furrora. Incydent miał miejsce podczas test servera. Większość graczy uważa, że jego obecność jest zbędna i trudno się nie zgodzić. Pojawia się w dwóch miejscach: na najniższym poziomie w Posion Spider Cave oraz w komnacie na Katana Room Quest. Jest najczęściej zabijany na tle całej gromady i zostawia po sobie zwykłe śmieci. Poza wspomnianym wcześniej zadaniem daje również jedyną możliwość zdobycia katany, ale i tak mało kto ją zabiera. Kiedyś występował z nim pewien bug uwieczniony na screenie, a mianowicie trafił za słynną ścianę z ghoulem. Nie słyszałem jednak później o podobnych przypadkach i mam wrażenie, że Cipsoft zmniejszył obszar jego respawnu.
Teleskor
Gracze z premiowanym kontem zazwyczaj mają jakieś udogodnienia, nawet na Wyspie Nowicjuszy. Jakoś specjalnie nie wysilono się jednak, ponieważ szef wszystkich szkieletów również sprawia wrażenie tandetnego prezentu. Jeszcze nigdy nie spotkałem Teleskora na swojej drodze, ale to wszystko przez brak PACC'a. Przy pozyskiwaniu informacji w tym konkretnym przypadku pomagała mi więc wyszukiwarka i nasze forum. Właśnie na Rookie niedawno został założony wątek, aby określić jaką największą ilość złota zostawił po sobie. Tibia-Wiki podaje, że wypada z niego do 80 GP. Wrzuciłem screena, na którym Groduns z Pandorii zdobył troszkę mniej, bo 79 GP i nikt nie przebił mojego wyniku. Z żadnego potwora na Rooku nie wypada większa suma. Jednak to nie Groduns, a gracz Sirblaze z Seleny miał zaszczyt jako pierwszy dostąpić spotkania z Teleskorem. Co ciekawe, nie zdobył wtedy nawet jednej monety.
Munster
Miałem spory dylemat przy ustalaniu kolejności. Ostatnio panuje moda na Munstera i jeszcze pewnie trochę potrwa. Zapoczątkował ją Ven (grał na Uniterze pod nickiem Venthuri, ale postać została usunięta). Wśród Rookstayerów istniał mit dotyczący wypadania kostki z tego bossa. Piszę mit, bowiem posiadacze owego przedmiotu chwalili się nią na zdjęciach, ale nikt nie pokazał jak morduje hojnego szczura na respie. Ven chciał sprawdzić czy coś jest na rzeczy i w końcu rozwiał wszelkie wątpliwości. Kostkę zdobył za 87 podejściem! W sumie ma już ich sześć. Oficjalnie ubił 1111 Munsterów, a nieoficjalnie czasami jeszcze odwiedza kanały. Sam przedwczoraj dołączyłem do grona posiadaczy tego rarytasu. Zrobiłem sobie akurat przerwę przy pisaniu tekstu o "królu podziemia" i boom! Odwiedzanie Xantery przyniosło efekt. Die znajduje się na serwerach: Arcania (x2), Libera (x2), Obsidia, Saphira, Xerena, Xantera, Danera, Zanera, Pacera, Keltera, Calvera, Elysia, Kyra, Rubera, Antica = 15. Być może są jeszcze egzemplarze o których nie wiem lub ktoś nie podał informacji do publicznej świadomości.

Apprentice Sheng
Na sam koniec zostawiłem sobie Shenga. Do tej pory nikt nie rozwiązał zagadki jak dostać się do komnaty z minotaurem magiem. W ramach rekompensaty mamy możliwość zabicia jego ucznia. Zostawia on po sobie wartościowe przedmioty, które bardzo często później trafiają do kolekcji. O ile magic light wand wypada na porządku dziennym, to zdobycie knife jest już bardzo trudne. Czasami żartuję, że wypada rzadziej niż kostka z Munstera. Kilka lat temu dostarczał 100 expa, ale w letnim update z 2008 roku liczbę powiększono o 50 punktów. Jest jednym z niewielu przykładów magii na wyspie. Opanował sztukę władania ogniem i energią oraz przywołuje hieny (jedyna taka okazja zobaczenia ich na Rookgaardzie). Oczywiście nie byłbym sobą gdybym zapomniał wspomnieć o historii krążącej w środowisku. Anegdota mówi, że Cezet dał exita, gdy zobaczył Shenga na Mino Hellu (a zawsze tak kozaczy ;)).
Trudno dostępne potwory oraz przedmioty zawsze budziły zainteresowanie. Jest to jedna z najlepszych form rozrywki na Rooku. Niestety nikt nie jest w stanie określić dnia, ani godziny kiedy się pojawią, bowiem ich odwiedziny są nieregularne. Sposobów na bliskie spotkanie twarzą w twarz jest kilka. Można systematycznie sprawdzać ich siedliska, postawić bota 24/7, co robią chociażby Freszol i DRAKO lub po prostu mieć niezłego farta. Wiem, że są osoby, które chciałyby nowych bossów na wyspie, ale śmiem wątpić żeby Cipsoft poczynił w tym kierunku jakieś starania. Po pierwsze: na Rookgaardzie jest mało miejsca i pewnie należałoby go powiększyć, dodając nowego expa razem z szefem. Po drugie: pamiętajmy, że to miejsce jest tylko rozgrzewką przed Mainlandem i raczej niczego silnego nie sprawią. No a po trzecie i najważniejsze: mają nas w dupie. Wszystkim zainteresowanym polecam statystyki bossów udostępniane na Tibiopedii. Dziękuję za uwagę i do zobaczenia ponownie.
Do you like the post?

Lady Ch

Lady Ch (User) (0 threads, 3 posts) posted 11 years ago (98121h)
Ja bym podszlifowała trochę ten artykuł. Sam pomysł na niego jest bardzo na plusie, jednak powinieneś bardziej przejrzyście opisać każdego z bossów, zaznaczyć co z niego wypada, opisać gdzie się pojawia (np. przy opisie Munstera tego nie ująłeś) czy chociażby dodać ile dają expa albo na jakim poziomie gracz może stanąć twarzą w twarz z danym stworem. Pamiętaj że na forum są również inni gracze, których nie interesuje kto stawia bota by zdobyć cenny przedmiot, a raczej konkrety. No i jak na redaktora przystało, podarowałbyś sobie wyrażeń typu: "mają nas w dupie". To tyle ode mnie. ;)
Do you like the post?

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (98120h)
Dzięki za uwagi, ale zauważ co napisałem w pierwszych trzech zdaniach. To nie jest poradnik, tylko artykuł. Chciałem podejść do tematu bardziej na luzie i darowałem sobie ogóły.

Mój styl pisania polega właśnie na tym, że sformułowania "mają nas w dupie" nie mogłem sobie podarować. ;)
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 11 years ago (98119h)
Bardzo fajny poradnik yyy Artykuł,
Co do wypowiedzi Lady Ch, postać z pierwszym levelem eq i paroma potkami może bić się z każdym z tych bossów.
Do you like the post?

Citize

Citize (User) (4 threads, 90 posts) posted 11 years ago (98075h)
Całkiem,całkiem ;)
Możesz dodać, że pierwszą osobą która zabiła Teleskora jest gracz Sirblaze z Seleny ;)
Do you like the post?

Siemik

Siemik (User) (1 threads, 59 posts) posted 11 years ago (97948h)
Dobrze napisane. Z pewnością przyda się każdemu nowemu Rookstayer'owi. :)
Do you like the post?
Showing 1 to 6 of 6 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.