You are currently browsing the fansite in: English.
Replies
7
Language
PL
Status
Open
Pinned
No
Stiwi Łonder(User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (96535h)
Powoli staje się tradycją fakt, że piszę artykuły raz na kilka miesięcy. Wprawdzie tematów do opisania jest bardzo dużo, ale po prostu brakuje chęci. Wygląda to mniej więcej tak: myślę sobie o stworzeniu kolejnej części, ale później stwierdzam, że przecież jutro też jest dzień. W międzyczasie przychodzi pora na inne zajęcia i w rezultacie zapominam o całej sprawie. Tym razem jednak wydarzenie nie dało mi balansu czasowego. Nie obiecują diametralnej poprawy i trzymania się z góry ustalonych terminów. Planuję jednak w przyszłości wydać kilka numerów "Bezludnej Wyspy". Oczywiście pod warunkiem, że Rookie będzie istniało dalej.
Patrzę właśnie w tym momencie na kalendarz wiszący na ścianie i widzę, że już tylko jeden dzień został do kolejnych Świąt. Trochę wcześniej pisałem przy okazji Bożego Narodzenia, a teraz przyszła kolei na Wielkanoc. Oba wydarzenia na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Pierwsze przecież przypomina o narodzinach Jezusa, a drugie o jego śmierci i późniejszym Zmartwychwstaniu. Ciężko więc szukać między nimi podobieństw. Ja natomiast znalazłem jedno. Mowa o śniegu. Szczególnie w ostatnich latach dawał się we znaki w kwietniu. Teraz co prawda zapowiadają lepszą pogodę i w miarę wysoką temperaturę. Pozostaje mieć nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Z resztą mam zamiar wspomnieć o czymś innym. Warunki atmosferyczne zostawmy pogodynkom i skupmy się na pisankach.
Króliki i kurczaki są obecne na Rookgaardzie cały czas. Można je znaleźć praktycznie wszędzie, gdzie zieleni się trawa. Jest jednak pewien wyjątkowy moment. tylko raz w roku przez krótką chwilę wypadają z nich kolorowe jajka. Kronika Rookgaardu Kyrona podaje, że wszystko zaczęło się w 5 kwietnia 2007 roku. Właśnie wtedy po raz pierwszy zwierzęta zostawiły po sobie skarby w niemalże wszystkich kolorach tęczy. Dostępne są fioletowe, niebieskie, czerwone, zielone oraz żółte egzemplarze. Co prawda na wyspie można jeszcze mieć w posiadaniu białe jajka, ale są po prostu zwyczajne i popularne. Wypadają z kurczaków w dni powszednie lub kupuje się je u Normy. Właśnie tak postępuje większa część Rookstayerów. Zabierają właśnie ten rodzaj jedzenia na exp, ponieważ mało ważą i są tanie.
Cipsoft podał już informację na swojej oficjalnej stronie. W 2014 roku zbieranie jajek trwa od 16 do 23 kwietnia. Być może są osoby, które ciekawi długi okres czasu, jaki dzieli wyżej wymienioną datę i termin podany przez Kyrona. Już tłumaczę o co chodzi. Wszystko dlatego, że Wielkanoc należy do świąt ruchomych i wypada w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca. Zbiory rozpoczynają się zazwyczaj 2-4 dni przed Wielkanocą. Wzbudzają zawsze duże zainteresowanie. Jest to jedna z dwóch sytuacji, kiedy wysokopoziomowe postacie przebywają na terenie miasta i jego obrzeżach. Drugą jest oczywiście wizyta w banku i zamiana z ciężkich GP na lżejsze platynki albo nawet CC. Gracze zbierają kolorowe jajka w celach kolekcjonerskich. Na pewno wyróżniają się wśród addonowych itemów, a poza tym głównym powodem trzymania czegoś w swoich zbiorach musi być rzadkie występowanie. Taki warunek jest oczywiście spełniony.
Ja sam mam ich ledwo kilkanaście, chociaż w Tibię z różnymi przerwami gram już kilka ładnych lat. Jakoś tak się dziwnie składa, że rok w rok mam inne zajęcia na głowie. Nie mam w zwyczaju długiego siedzenia przed komputerem w tym okresie. Wiadomo - coś tam niby odpalę blaszaka i zajrzę do internetu, ale głównie po to, żeby wysłać komuś życzenia i trwa to dosłownie chwilę. Te dni spędzam w kościele oraz z rodziną w domu. W ten sposób oszczędzam istnienie słodkich i niewinnych stworzeń. Mogą więc swobodnie hasać po łąkach i innych takich terenach. Największe skupiska z królikami znajdują się na Tutorial Island w pobliżu krawca Carlosa, w kierunku południowym od centrum miasta (kawałek dalej od świątyni, czyli obok plaży). Jeżeli posiadasz Premium Account, to masz także możliwość spotkania ich w specjalnej jaskini. Kurczaki natomiast są raczej rozsiane po mapie. Możesz ich poszukać koło sklepu, którego właścicielem jest Al Dee lub wszędzie tam, gdzie dostępne jest zboże.
Osobiście uważam, że tibijską wersję Świąt ekipa zarządzająca grą mogłaby uatrakcyjnić. Dobrym wzorem było wydarzenie organizowanie przez TibiaEvents.com. Szukanie jajek poukrywanych w różnych zakamarkach na pewno potrafi sprawić o wiele więcej radości, niż nudne zabijanie zwierzaków. Chociaż prawdę mówiąc niewiele wskazuje na to, żeby Cipsoft podzielił moje stanowisko. Takie inicjatywy gracze powinni podejmować raczej na własną rękę. Dobrze przecież wiemy, że oni nie mają zamiaru organizować żadnych atrakcji na Rookgaardzie. Z doświadczenia także wiem, że narzekanie nie daje żadnych rezultatów, wręcz przeciwnie, a z resztą teraz trzeba się cieszyć, a nie narzekać!
Korzystając z okazji przesyłam wam życzenia, abyście ten czas spędzili w miłej atmosferze. Nie lubię dzielić ludzi, dlatego życzę wam radości ze Zmartwychwstania Jezusa oraz udanego wypoczynku, a wy sobie już wybierzcie co tam uważacie. Oby tylko w te święta oblewanie kojarzyło się przede wszystkim z wodą, a nie z wódą. POZDRO, POZDRO, POZDRO!
Tych natomiast, którym mało życzeń zapraszam do tego tematu.
Do you like the post?
Aurox(User) (15 threads, 766 posts) posted 11 years ago (96533h)
Fajny artykuł, ale dostrzegłem błąd.
"w domu z rodziną w domu."
usuń jedno w domu :)
Do you like the post?
Drosik(User) (4 threads, 297 posts) posted 11 years ago (96532h)
Super artykuł!
Popraw jedynie datę wypadania jajek bo są od 16 do 23 kwietnia a nie do 20 tak jak napisałeś. :D
Do you like the post?
Kyron(User) (27 threads, 249 posts) posted 11 years ago (96532h)
Fajne! W sumie narzekam, że wszystko teraz tak łatwo można zdobyć, ale ta rzadkość wypadania jajek w tym updacie bardzo mnie zniechęciła... zdobyłem 2 i na tym skończyłem.
Edit.
Abaros - 5 kwietnia 2007 roku a nie 2001.
Pzdr
Do you like the post?
Stiwi Łonder(User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (96531h)
Nie wiem z czego to wynika, ale mam dobre dane, a wypisuję głupoty. Być może wszystko przez to, że śpieszyłem się do sklepu.
Błędy poprawione, dzięki wszystkim za czujność.
Do you like the post?
Lady Ariadna(User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (96531h)
Fajny artykuł, jak zwykle zresztą :)
To, że rzadko je piszesz tylko dodaje atrakcyjności jak wyjdą. Oby tak dalej! (z jakością, nie rzadkością)
Do you like the post?
Lee(User) (38 threads, 963 posts) posted 11 years ago (96529h)
Twoje prace bardzo mi pasują, i mimo że mam bardzo ograniczony dostęp do neta to zawsze czytam Twoje artykuły jak tylko się pokazują.
Do you like the post?
Acotte(User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (96504h)
Bardzo mi się podoba. Lekko napisane i bardzo przyjemnie się czyta.
To, że rzadko je piszesz tylko dodaje atrakcyjności jak wyjdą. Oby tak dalej! (z jakością, nie rzadkością)
Dobrze powiedział. :D
Do you like the post?
Showing 1 to 8 of 8 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.