You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
23
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (96516h)
Poradnik Tutstayera
Od czasu dodania Dawnportu jako startowej wyspy NIE DA SIĘ dostać na Tutorial Island. Postaci zamieszukące tam nie powinny nigdy wychodzić na Rookgaard.

1. Historia
Pierwszym tutstayerem był najprawdopodobniej Pan Klocek z Titanii. Za jego śladem poszli kolejni - na forum Rookstatu temat o tutstayerach założył nie kto inny jak nasz przyjaciel Kyron. Ten temat w przeszłości zachęcił mnie do zrobienia własnego tuta, więc i wam go pokazuję - poczujcie na sobie klimat sprzed paru lat :)

https://www.rookstat.net/rookold/showthread.php?tid=4003

Polecam przyjrzeć się screenshotom, niektóre są naprawdę imponujące!
2. Wyspa
Wyspa tutorialowa jest mała i podzielona na 3 części:

- Pre Tutorial - cześć ze statkiem, od statku gdzie zaczynamy grę aż do schodów prowadzących do chaty Santiago. Jest to teraz Protection Zone. Jedyne co można tu robić to zbierać jagody i rozmawiać z innymi nowicjuszami

- Domek Santiago - najmniejsza część Tutoriala. Jest to małe wzniesienie gdzie znajduje się domek Santiago, można tam spotkać Cockroache na których da się trenować.

To miejsce oferuje już dużo więcej możliwości: Można tu wbić parę achievementów, trenować. Nie da się wbić Bluebariana ani Undertakera.

Znajduje się tu drugi co do rzadkości przedmiot na Tutorial Isle: Fishing Master Certificate
O jego rzadkości decyduje fakt, że można znaleźć tylko jeden dziennie.

- Część Głowna

Tu można zdecydowanie najwięcej zrobić. Znajduje się tu domek Zirelli, Krawiec Santiago, a także dziura do jaskini. Można tu wbić parę achievementów oraz trenować na Rabbitach i Deerach. Jest to też jedyna część Tutorial Isle gdzie można łowić ryby.
3. Zajęcia
Wyspa piękna, wszystko fajnie, tylko co można tu robić?

Trenowanie:

Można trenować wszystko oprócz shieldingu (no i oczywiście Magic Levelu). Odpowiednią broń można przerzucić na most z Rookgaardu.

Osiągnięcia:

Można tu zdobyć całkiem sporą liczbę osiągnięć. Niestety, ile ich zdobędziesz zależy nie tylko od twojej pracy i woli, ale także od tego jak bogatym jesteś rookstayerem.

Łatwe osiągnięcia:

- With a Cherry on Top
- Make a Wish

Trudne osiągnięcia:

- Bluebarian
- Undertaker
- Here, Fishy Fishy

Bardzo trudne / kosztowne osiągnięcia:

- Number of the Beast
- Potion Addict
- Natural Born Cowboy

Levelowanie:

Od momentu dodania Dawnportu nie jest możliwym zdobywanie poziomów, chyba, że masz parę postaci na Tutorial Island i poświęcisz jedną z nich.

Część archiwalna:

Chyba najtrudniejsza i najbardziej "szpanerska" czynność na tutorialu: Levelowanie. Chyba każdy wie, że potworki na tutorialu expa nie dają, więc w teorii maksymalnym poziomem byłby 2.5 (100 exp od santiago i 50 od Zirell) tak jednak nie jest - można wbić wyższe poziomy stosując pewien trik.

Potrzeba do tego dodatkowej osoby która wyjdzie na rookgaard. Jak będzie przechodzić tutorial to daje party i ustawia shared experience. Wychodzi przez most i STAJE NA SKRZYNKACH tak, by przejść przez mur. Potem idzie zabijać raty w cistern (lewy dolny róg rooka). Żeby otrzymywać doświadczenie twój tutstayer musi być cały czas w statusie battle.

Można to zrobić samemu - zróbcie nowe konto i odpalcie naraz clienta flash i zwykłego. Tutstayerem stańcie nad domkiem zirelli i zablokujcie 2 deery. Przejdźcie i dajcie party postacią levelującą, przejdźcie po skrzynkach i idźcie na raty. Kiedy już tam dotrzecie wejdźcie w okno tutstayera, uderzcie deera raz do krwi, szybkie przejście do rookstayera i tak w kółko.
4. Kolekcja
Na Tutorial Islenie ma zbyt wielu przedmiotów do zebrania, ale te które są zbiera się dość powoli, dlatego zebrane mają sporą wartość.

Przedmioty do zbierania:

- Carrot
- Najpopularniejszy przedmiot. Wypada z królików.

- Antlers
- Bardzo rzadkie. Wypadają z Deera.

- Fishing Certificate
- Pojawia się jedno dziennie w szafie Santiago

- Coloured eggs:
Występują w 5 wariantach. Również bardzo rzadkie. Wypadają z Rabbitów w okresie wielkanocnym.
5. Zdjęcia
Garstka zdjęć, bo zawsze miło takie pooglądać.
6. Zakończenie
Nie był to może poradnik ale bardziej zbiór informacji, niemniej mam nadzieję, że komuś się przyda. Życzę powodzenia w graniu swoim Tutorial Stayerem :) Jeżeli kiedyś stracicie motywację do gry radzę przeczytać temat zalinkowany w historii, jest bardzo klimatyczny. I nie wychodźcie z wyspy!

Pozdrawiam,
Lady Ariadna
Do you like the post?

mowicz

mowicz (User) (7 threads, 31 posts) posted 11 years ago (96515h)
Nie widze jakiekogolwiek sensu "tustayerstwa", wyspa nie ma w sobie nic a jedyna co mozesz robic to nudny grind skilli na królach. Ot, szukanie na siłe kolejnych alternatyw byleby pozostać przy grze, już lepiej rzucić Tibię jak Rookgaard ci nie wystarcza.
Do you like the post?

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (96502h)
Krawiec Santiago
Krawiec ma na imię Carlos. ;]

Bardzo dobry i treściwy ten "zbiór informacji", zawierający wszystkie najważniejsze informacje. Fajnie, że chce ci się stworzyć coś przydatnego innym graczom. Być może dzięki tobie tutorial jeszcze kogoś zainteresuje.

mowicz - każdy niech się bawi tak, jak lubi. Nie wszystkim marzy się ustawianie bota i patrzenie, aż wbije kolejny poziom.
Do you like the post?

mowicz

mowicz (User) (7 threads, 31 posts) posted 11 years ago (96398h)
Czemu w poradniku nie ma podanej metody expienia?
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (96397h)
Czemu jest? Punkt 3.
Do you like the post?

Mis Quala

Mis Quala (User) (6 threads, 1088 posts) posted 11 years ago (96393h)
poradnik tutstayera to jak poradnik jak wytrzec dupe po sraniu. przecież nic tutaj szczególnego nie ma czego by nie wiedział jakiś newbie.
Do you like the post?

Lee

Lee (User) (38 threads, 963 posts) posted 11 years ago (96393h)
Qua, napisales jakis poradnik? Bo se nie przypominaam.
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (96393h)
Qua - nie sądzę, żeby każdy newb wiedział jak się expi na tucie, albo gdzie znaleźć dokument u santiago lub jakie da się tu zdobyć achievementy
Do you like the post?

Pall of rook

Pall of rook (User) (6 threads, 234 posts) posted 11 years ago (96392h)
A ja w zasadzie zgodzę się z mowiczem. Dla mnie nie ma sensu coś takiego jak "tutorialstayer". Rozumiem wbić 6 level i wysokie skille po to żeby zmierzyć się z demonem, ale żeby zostać na tutorialu to w sumie bezsens. To tak jakby zrobić postać, którą zostanie się tylko na wschodniej stronie wyspy, albo minostayera, ratstayera itp. Oczywiście to jest tylko moje zdanie i opinia :P
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (96392h)
Ta magiczna rzecz w tutorialu to to, że jak wyjdziesz to już nie można wrócić, i to różni tuta od "minoslayera" albo "ratslayera"
Do you like the post?

mowicz

mowicz (User) (7 threads, 31 posts) posted 11 years ago (96391h)
Lady Ariadna wrote: Ta magiczna rzecz w tutorialu to to, że jak wyjdziesz to już nie można wrócić, i to różni tuta od "minoslayera" albo "ratslayera"
Serio, to jest twój argument? xD
Do you like the post?

Pall of rook

Pall of rook (User) (6 threads, 234 posts) posted 11 years ago (96390h)
Ale na tutorialu nawet nie ma co osiągnąć. W biciu levela jesteś uzależniony tylko i wyłącznie od osoby na party (więc sam go nie wbijasz). Kilka aczików, skillowanie cluba i fista (bo chyba nie chcesz oszukiwać przerzucając inne bronie - w końcu to tutorial stayer). Dodatkowa atrakcja... zbieranie marchewek i poroży. W sumie bezsens...
Do you like the post?

Lady Ariadna

Lady Ariadna (User) aka Cinnamon Paw (95 threads, 1486 posts) posted 11 years ago (96390h)
Mowicz - na to co powiedział pall to tak, i to całkiem sensowny.
Pall - to racja. Ale jako, ze miałem wenę zrobic poradnik to zrobiłem. I są ludzie którym sie tutstaying podoba :)

Wg mnie rozpowszechnianie tego typu rzeczy jest dobre - aurox założył swojego level 1, pare osób doszło na IoD. Może ktos zrobi tuta
Do you like the post?

Stiwi Łonder

Stiwi Łonder (User) (44 threads, 708 posts) posted 11 years ago (96381h)
Nie do końca się z wami zgodzę. O ile mi wiadomo, to granie jednocześnie na tradycyjnym kliencie oraz w wersji flash nie jest zakazane. W związku z tym teoretycznie poziom wbijasz osobiście i nie musisz nikogo prosić, żeby expił razem z tobą.

Jak człowiek ma wyobraźnię, to zawsze będzie miał co robić na Tutorial Island. Natomiast jeśli człowiek nie ma wyobraźni, to nawet Mainland mu się szybko znudzi.
Do you like the post?

mowicz

mowicz (User) (7 threads, 31 posts) posted 11 years ago (96381h)
ABAROS wrote: Nie do końca się z wami zgodzę. O ile mi wiadomo, to granie jednocześnie na tradycyjnym kliencie oraz w wersji flash nie jest zakazane. W związku z tym teoretycznie poziom wbijasz osobiście i nie musisz nikogo prosić, żeby expił razem z tobą.

Jak człowiek ma wyobraźnię, to zawsze będzie miał co robić na Tutorial Island. Natomiast jeśli człowiek nie ma wyobraźni, to nawet Mainland mu się szybko znudzi.
Ale o jakiej wyobraźni ty mówisz? Ta wyspa nie ma nawet 100 sqm. Nie ma tam nic, dosłownie. Siedzisz w środku lasu i tłuczesz króle, doprawdy odkrywcze. No chyba, że twoją granicą wyobraźni jest układanie mięs z króla na każdej kratce wyspy, ale w takim razie nie wiem co ci tą wyobraźnie kształtowało. Jedzenie hamburgerów w dzieciństwie?
Lady Ariadna wrote: Mowicz - na to co powiedział pall to tak, i to całkiem sensowny.
Pall - to racja. Ale jako, ze miałem wenę zrobic poradnik to zrobiłem. I są ludzie którym sie tutstaying podoba :)

Wg mnie rozpowszechnianie tego typu rzeczy jest dobre - aurox założył swojego level 1, pare osób doszło na IoD. Może ktos zrobi tuta
Ale co ma piernik do wiatraka? Tak samo mogę wejść na dach chaty szkieletorów koło jaskini niedźwiedzi i nazwać to DACHSTAYEREM, bo przecież nie można stamtąd wyjść. A dach jest CZĘŚCIĄ Rooka, identycznie jak twój tut. A, i respi się tam kamień, mogę go zbierać. Ktoś chętny do utworzenia grupy dachstayerów?

Ariadna, rozpowszechnanie czego? Izolacji społecznej? Nie rozumiem tego argumentu, kula w płot.
Ludzie, opanujmy się. Jest tyle ciekawych rzeczy do zrobienia w życiu, w internecie a was bawi tłuczenie króli w Tibii? Jakbyście nie mogli tego robić przez ostatnie 15 lat.
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 24 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.