You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
22
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Hurtownia

Hurtownia (User) (3 threads, 16 posts) posted 11 years ago (95346h)
Czy ktoś interesuje się tematyką katastrofy czarnobylskiej, miastem Prypeć lub ogólnie sprawami miejsc opuszczonych lub skażonych? Ja wybieram się na wyprawę do Strefy Wykluczenia w pierwszym tygodniu lipca :D zachęcam do dyskusji na temat :)
Do you like the post?

Sirblaze

Sirblaze (User) (1 threads, 9 posts) posted 11 years ago (95346h)
Widzialem wiele ciekawych filmow dokumentalnych na ten temat. Sam chetnie bym sie tam wybral ale w obecnej sytuacji politycznej troche strach na taka wycieczke.

Regards
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (95346h)
Ja się interesuję fizyką jądrową, więc to ma jako-taki związek. Oglądałem kiedyś jakąś rekonstrukcję tego, co się tam wydarzyło. SciFun i AdBuster odwiedzili te rejony na swoim jakimś tam kanale na YouTube...
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (95346h)
@Sirblaze paradoksalnie Czarnobyl jest najbardziej bezpiecznym miastem na Ukrainie.

Sam się kiedyś tematyką tej katastrofy interesowałem i aż bolą oczy czy czytam wypowiedzi ekspertów w dziedzinie bycia ekspertem, którzy są przekonani, że tam był wybuch atomowy. :D
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (95346h)
A'kotku, rozwiń temat : ).

Oglądałem również program, że tam żyją zwierzątka same i natura się odradza, blebleble ; D. I na przykład niedźwiedź wyczuł w domu małe kotki i chciał je zjeść, ale poczuł nagle dżem i słoikiem się zainteresował XD.
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (95345h)
@Sirblaze paradoksalnie Czarnobyl jest najbardziej bezpiecznym miastem na Ukrainie.
Tam Cię nikt nie zastrzeli, nikogo w Czarnobylu nie ma. :D
Sam się kiedyś tematyką tej katastrofy interesowałem i aż bolą oczy czy czytam wypowiedzi ekspertów w dziedzinie bycia ekspertem, którzy są przekonani, że tam był wybuch atomowy. :D
Wysunięcie prętów kontrolujących pracę reaktora spowodowało bardzo szybkie parowanie wody (do chłodzenia samego reaktora). Woda parując zwiększa swoje ciśnienie ok. 4000 razy, co doprowadziło do wzrostu ciśnienia. Blok reaktora numer 4 pod jego wpływem uniósł się do góry, co pozwoliło "wśliznąć" się tam powietrzu. A powietrze to wodór (wybuchowy) i tlen (łatwopalny) :D
Do you like the post?

Hurtownia

Hurtownia (User) (3 threads, 16 posts) posted 11 years ago (95345h)
Mnie również gotuje gdy czytam wypowiedzi graczy Stalkera którzy nagrali się i pieprzą że po Prypeci i okolicach grasują hordy tygrysów z głowami niedźwiedzia i nogami człowieka.. Wielka szkoda że "strażnicy" pilnujący Strefy "pozwolili" na grabieże tego miejsca.. Zdemontowano charakterystyczny czerwono-biały komin znad budynku reaktora nr. 4 aby zrobić miejsce na nowy sarkofag. Wszystkich którzy się choć trochę zainteresowali tematem zapraszam na facebookowy profil "Napromieniowani.pl". Ludzie prowadzący tą stronę codziennie bombardują rzetelnymi informacjami, ciekawostkami a najlepsze jest to że praktycznie do każdego opisu dodają zdjęcia które sami wykonali. Najgorzej na wyprawę było znaleźć dozymetr lecz z pomocą Napromieniowanych którzy odsprzedali mi nówkę za 250 zł osiągnąłem cel i czekam tylko do 6 lipca :) Jako ciekawostkę można podać fakt iż promieniowanie w Prypeci, Czarnobylu jest MNIEJSZE niż w Warszawie :) podwyższone dawki można zaobserwować już 200m od bloku reaktora nr.4, przy ziemi (radioaktywny pył), na cmentarzysku pojazdów, przy ubraniach Likwidatorów awarii itp. temat głęboki i szeroki :D super że się rozwinął :)

@Sirblaze

Obecna sytuacja nie dotyczy tej części Ukrainy :)
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (95345h)
Mnie najbardziej szoknęła informacja, że 20% PKP Białorusi było przeznaczane na likwidowanie skutków katastrofy. Bo to ten kraj został najbardziej dotknięty. :D
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (95345h)
Acotte wrote: A powietrze to wodór (wybuchowy) i tlen (łatwopalny) :D
Więc twierdzisz, że wodór i tlen nie są atomami? (powietrze to przede wszystkim azot i tlen, wodór jest w parze wodnej)
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (95344h)
Powietrze, które dostało z zewnątrz (czyli także wodór i tlen) pozwoliło zrobić małe bum, które uszkodziło resztę.
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (95344h)
Acotte wrote: Sam się kiedyś tematyką tej katastrofy interesowałem i aż bolą oczy czy czytam wypowiedzi ekspertów w dziedzinie bycia ekspertem, którzy są przekonani, że tam był wybuch atomowy. :D
Acotte wrote: Oowietrze, które dostało z zewnątrz (czyli także wodór i tlen) pozwoliło zrobić małe bum, które uszkodziło resztę.
Więc była to swojego rodzaju bomba wodorowa, czyli właśnie wybuch atomowy, któremu zaprzeczyłeś...
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (95344h)
Reakcja termojądrowa (aka wodorowa) to synteza lekkich jąder, w wyniku której powstają ciężkie pierwiastki. A dostęp do tlenu i wodoru pozwolił właśnie wywołać wybuch. Toć płomień potrzebuje do tego głównie tlenu i w mniejszym stopniu wodoru.

Uprzedzam -> wiem, że woda to H2O), czyli wodór i dwa tleny, ale w parze wodnej to tak nie działa. Dlatego, że woda jest już wynikiem reakcji (czyli popiołem) i jest niepalna/niewybuchowa, ale tlen/wodór w czystej postaci już tak.
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (95340h)
Acotte wrote: Reakcja termojądrowa (aka wodorowa) to synteza lekkich jąder, w wyniku której powstają ciężkie pierwiastki. A dostęp do tlenu i wodoru pozwolił właśnie wywołać wybuch. Toć płomień potrzebuje do tego głównie tlenu i w mniejszym stopniu wodoru.
Wiem cóż to za reakcja. I nie powstają tylko ciężkie pierwiastki, ale CIĘŻSZE. Przykład: cykl p-p we wnętrzu gwiazd. Powstaje hel, który wcale ciężki nie jest - jego jądro ma masę zaledwie 4 jednostek masy atomowej (unit).

Ale najpierw pisałeś, że wybuch atomowy jest bzdurą i nie miał miejsca (tak odczytałem Twój post).
Do you like the post?

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 11 years ago (95340h)
No bo nie miał miejsca. :P Pierwszy wybuch, w wyniku którego do środka dostało się świeże powietrze, dzięki któremu mogły zapalić się pręty reaktora, co doprowadziło do kolejnego wybuchu. Mieszkańcy Prypeci (oddalonej od Czarnobyla o 4km) dowiedzieli się o katastrofie dłuuuugo potem, o dużym wybuchu po prostu nie ma mowy. :D
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) aka Insane Rookstar (74 threads, 853 posts) posted 11 years ago (95339h)
Ale te wybuchy, o których mówisz są właśnie atomowe (bo udział biorą atomy).
Do you like the post?
Showing 1 to 15 of 23 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.