You are currently browsing the fansite in: English.
Polish
English
Replies
22
Language
PL
Status
Open
Pinned
No

Acotte

Acotte (User) (16 threads, 363 posts) posted 12 years ago (106023h)
Ale nie było syntez ani rozszczepień.
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) (82 threads, 910 posts) posted 12 years ago (106023h)
Acotte wrote: Wysunięcie prętów kontrolujących pracę reaktora spowodowało bardzo szybkie parowanie wody (do chłodzenia samego reaktora). Woda parując zwiększa swoje ciśnienie ok. 4000 razy, co doprowadziło do wzrostu ciśnienia. Blok reaktora numer 4 pod jego wpływem uniósł się do góry, co pozwoliło "wśliznąć" się tam powietrzu. A powietrze to wodór (wybuchowy) i tlen (łatwopalny) :D
W tym reaktorze rolę moderatora pełniła woda (WODÓR). Napisałeś, że dostało się tam wilgotne powietrze (WODÓR, TLEN, AZOT, etc.). Więc między wodorami mogło dojść do fuzji jądrowej, co spowodowało wybuch.
Do you like the post?

Acotte

Przecież tam był zwykły wybuch, a nie jądrowy. Po prostu do niczego ciekawego nie doszło.
Żeby zainicjować wybuch bomby wodorowej potrzebna jest bomba atomowa, a tego tam oczywiście nie było. Nie wiem czy do fuzji mogło dojść w takich warunkach jakie tam były.
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) (82 threads, 910 posts) posted 12 years ago (106023h)
Acotte wrote: Przecież tam był zwykły wybuch, a nie jądrowy. Po prostu do niczego ciekawego nie doszło.
Ja nie wiem jaki tam był wybuch, więc właśnie próbowałem to ustalić. A wybuch jądrowy i atomowy, to to samo, jak coś.
Do you like the post?

Acotte

Ja nie wiem jaki tam był wybuch, więc właśnie próbowałem to ustalić. A wybuch jądrowy i atomowy, to to samo, jak coś.
Wiem, dlatego używam obu pojęć zamiennie.
Już zapodaję ciekawe zdjątko. 3 lata temu w Fukushimie też miał miejsce wybuch wodoru i wyglądał mniej więcej tak:
Bezsprzecznie jest to wybuch (widać unoszące się kule ognia) poprzedzony pożarem (bo dymu było sporo już wcześniej, jak widać)
Do you like the post?

Hurtownia

Hurtownia (User) (3 threads, 16 posts) posted 12 years ago (106011h)
W wyniku przegrzania reaktora (wyłączyli wszystkie systemy chłodzenia a także generatory prądotwórcze zapasowe) doszło do wybuchu wodoru, następnie do pożaru co skutkowało powstaniem radioaktywnej chmury która jak wiadomo rozprzestrzeniła się na pół Europy, od Norwegii po Hiszpanię
Do you like the post?

Scientist

Scientist (Admin) (82 threads, 910 posts) posted 12 years ago (106008h)
Hurtownia wrote: W wyniku przegrzania reaktora
W rekonstrukcji wydarzeń (film na Discovery, czy gdzieś) było, że za mimo jakiegoś limitu (chyba ilości reakcji na sekundę czy czegoś takiego) oni zwiększyli tą wartość dla jakiegoś testu/eksperymentu.
Do you like the post?

Hurtownia

Hurtownia (User) (3 threads, 16 posts) posted 12 years ago (106005h)
Chcieli sprawdzić ile reaktor wytrzyma bez chłodzenia :) i zobaczyli...
Do you like the post?
Showing 16 to 23 of 23 results
In the last 15 minutes, 0 unique users visited the fansite, including 0 logged in.